Így válaszd ki az új gamer monitorod



|

Monitort vásárolni sohasem könnyű, pláne, ha játékra szánjuk és a lehető legjobb vételre fáj a fogunk.

Számítógépünk rengeteg komponensből áll össze, melyek összessége határozza meg a gépünk játékos teljesítményét. Ám mit ér a gyorsaság, ha végén a megjelenített kép mégsem tökéletes? Éppen ezért a monitorválasztás épp olyan fontos, mint a lehető legjobb komponensek gondos összeválogatása.

Monitorválasztásnál első és legfontosabb, hogy döntünk a képátlóról. Az ideális méretet a felhasználási mód szabja meg. PC-s játék során általában íróasztalon helyezzük el a kijelzőt, azaz nagyjából 60-70 centiről nézzük a képet. Ehhez az ideális méret 22-24 col, de maximum 27 colig érdemes elmenni. Ennél nagyobb monitort nem szabad választani, mert nem lesz túl kényelmes a szemünknek. Leszámítva talán annak, aki a moziban is mindig az első sorban szereti ülni.

Asus ROG Swift PG248Q - Játékosoknak tervezték

Játék során különösen fontos, hogy kényelmesen üljünk a gép előtt, aminek egyik része, hogy a monitorunk ergonomikus kialakítást kapjon. Mivel minden gamer eltérő magasságú, ezért fontos, hogy a megjelenítő alkalmazkodjunk hozzánk, és ne fordítva. Csak olyan modellt szabad választani, aminél a magasság állítható. A fejlettebb monitorok ezt már jó ideje tudják - többek között az Asus ROG széria is - a legújabb PG248Q jó példa erre. Fontos, hogy vertikális irányba legalább 8-10 centit lehessen mozdítani a kijelzőn, vagy akár ennél is többet.



Mindemellett a dönthetőségről se feledkezzünk meg, hiszen erre az egészen alacsony, vagy egészen magas játékosoknak is szükségük lehet. Az Asus esetében például +20° ~ -5° közti döntésre van mód, ami megfelelő érték. Az pedig külön dicséretes, ha egy gamer modell tudja a pivot módot is, azaz a képet elforgathatjuk 90 fokkal. Ez egyetlen monitornál maximum böngészéskor lehet hasznos az álló mód. Több monitor esetében viszont élvezetesebb bármelyik versenyszimulátor, ha kiterjesztjük a látóteret. Mindemellett hasznos extra a megfelelő kábelelvezetés, valamint, ha a talp kellően masszív és esetleg még külön forgatható is.

Játékos modell esetében az sem elhanyagolható, hogy modern csatlakozókkal legyen ellátva leendő monitorunk. A specifikációk között keressünk DisplayPort (1.2), vagy HDMI (1.4) csatolókat, - esetleg mindkettőt - törekedjük a minél gazdagabb csatlakozási lehetőségekre. Az sem árt, ha kapunk fülhallgató kimenetet, netalán USB portot, ami hub funkcióval jelentősen megkönnyítheti az életünket. 

A lényeg azért belül van

Akár nagyobb bevásárlóközpontokban, akár webshopban nézegetjük a monitorokat, a külsőségek mellett nagyon is fontos a belső tudás, így főként erre koncentráljunk. Első lépésként döntsük el, hogy TN, IPS, esetleg más paneltípust szeretnénk-e választani. Fontos megemlíteni, hogy önmagában a panel típusa még nem garancia jó képminőségre, mindenképpen ellenőrizzük a paramétereket. Főként a betekintési szög lesz fontos, ami az Asus esetében például TN panel ellenére is kiváló, a 170°(H)/160°(V) értékek miatt egy ilyen monitornál akkor sem kell aggódnunk, ha többe magunkkal nézzük a játékot, vagy egy filmet. A fényerő szintén fontos, a régebbi 200-250 cd/㎡ értékkel bíró modellek mára csupán átlagosnak számítanak. Keressük a 300-350 közötti cd/㎡ értéket, ami akkor lesz fontos, ha nem tudunk ideális körülményeket teremteni játék közben, nem tudunk sötétíeni a helyiségen. Ehhez kapcsolódik a kijelző felületének kialakítása is. Lehetőleg kerüljük a fényes (glossy) bevonatokat, játékra sokkal jobb választás a matt felület.

Ahhoz, hogy a számítógépünkből érkező képkockák kellő sebességgel kerüljenek a kijelzőre, és ne tapasztaljunk szemmel látható késést, válasszunk alacsony válaszidejű modellt. Az igazán profi termékek már 1 ms-os elérést kínálnak. A monitorunk felbontásának kiválasztásakor pedig vegyük figyelembe a gépünk erejét is. Egy full HD (1080p) felbontású modell manapság tökéletesen megfelelő játékra, alacsonyabb felbontásra már ne költsünk. 4K kijelzőt pedig csak abban az esetben válasszunk, ha tényleg csúcskategóriás gépet vásároltunk, különben csak bosszúságot fog okozni az alacsony framerate, így kénytelenek leszünk csökkenteni a felbontáson.

További hasznos funkciók

A külső kialakítás, a csatlakozók, az ergonómia és a választott panel típusa, mérete és felbontása mellett azért van még jó pár extra, ami miatt érdemes gamer monitorban gondolkozni. Játékosoknak fontos lehet a kiemelten magas képfrissítés, ami a normál monitorok 60 Hz-es értékének akár többszöröse is lehet. A példaként említett ROG Swift PG248Q alapból tudja a 144 Hz-et, sőt tuningolva akár a 180 Hz is elérhető vele. A magasabb képfrissítés a folyamatosabb játékélmény miatt fontos, hiszen egy erősebb VGA kártya már jóval 100 fps fölött is teljesíthet. Ez egy átlagos monitor esetében gondot is jelenthet. Vagy képkockát vesztünk a leszabályozással, vagy a lassú képfrissítés miatt képi anomáliák (pl. Screen Tearing) is jelentkezhetnek. A G-SYNC támogatás ebben segíthet, ez kifejezetten a gamer modellek privilégiuma.



A kiszemelt monitor OSD-jét is érdemes alaposan ellenőrizni, hogy mit is rejt pontosan. A normál kalibrációs beállítások mellett az Asus már olyan extrákat is kínál, mint a beépített fps számláló. Játékos szemmel hasznos lehet a választható színű és formájú szálkereszt is, amivel előnyre tehetünk szert bizonyos játékoknál. Például, ahol bizonyos fegyverekkel történő zoomoláskor ezt direkt leszedi a program. Vannak olyan esetek viszont, amikor egy időzítő, vagyis egy stopper tehet jó szolgálatot, főként időhöz kötött kihívások esetében. Ilyen funkció is bekerülhet egy modern gamer monitorba. Végezetül mivel a vérbeli játékosok általában nem 30-40 percre ülnek le a gép elé, ezért fontos, hogy a szemünk is a lehető legnagyobb biztonságban legyen. Manapság az alacsonyabb kék fényt és a villódzást csökkentő technológiákat érdemes keresni, a megfelelő időközönkénti szünetek mellett ezek a legfontosabbak a szemünk védelmének érdekében. 

(A cikkben szereplő Asus ROG Swift PG248Q kb. 160 ezer forintos áron kapható a hazai kereskedésekben.)

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.