Kijelzőválasztó: nem mindegy, mit nézel



|

Áldás a fullasztóan hatalmas kínálat: mindenki megtalálhatja a legjobb monitort vagy projektort magának. Ez nem egyszerű, mi viszont segítünk kiválasztani az ideális kijelzőt minden felhasználási módhoz.

Mindössze két szemünk van - ezt nagyon fontos észben tartanunk, amikor kijelzőt választunk magunknak, mert ha a szemünk elromlik, nem tudjuk pótolni, és nem is nő ki új az elhasznált helyén. A legfontosabb szempont tehát, hogy ne spóroljunk, de természetesen feleslegesen túlköltekezni sem érdemes. Ahogy minden termék, úgy a monitorok és a projektorok között is sok kiváló vétel akad, és mindegyikhez tartozik egy-egy ajánlott felhasználási terület. Ha csak a plecsniket, dicsérő szavakat nézzük, könnyen abba a hibába eshetünk, hogy választunk egy kiváló kijelzőt vagy projektort, amely azonban az általunk választott felhasználásra egyszerűen nem alkalmas. Cikkünkben bemutatunk négyféle felhasználási területet és négy, teljesen új fejlesztésű, modern terméket, amelyek kifejezetten ezekben a helyzetekben remekelnek. A párosításokból az is kitűnik, hogy melyik felhasználáshoz milyen tulajdonságok, funkciók a fontosak és hasznosak.



Technológiák eltűnőfélben

Aki vet egy pillantást az árlistákra, a szaküzletek kínálatára, garantáltan megszédül: rengeteg terméket próbálnak meg eladni nekünk hangzatos és egyedi tulajdonságokat kiemelve. Mindet bemutatni egyetlen cikkben nem lehet, de hatékonyan leszűkíthetjük a kínálatot, ha elkerüljük az elavult technológiákat. A monitorok, projektorok is gyors ütemben fejlődnek, ezért rengeteg olyan termék van a piacon, amely idejétmúlt alapokra építkezik. Ez a használat során rosszabb képminőségben, égetően hiányzó szolgáltatásokban jelentkezik, amikor pedig felfedezzük, hogy egy újabb, esetleg nem is drágább modell mire képes, fájdalmasan hasít belénk a felfedezés, hogy átvertek.



TN-panel: Amennyiben monitor után kutatunk, a TN-panelt kapásból kiszűrhetjük. Ez a régi technológia - különösen az olcsó modellekben - borzalmas képminőséget ad, ami főleg az elégtelen színárnyalatból és a szűk betekintési szögekből adódik. Az input lag és a vezérlés sem az igazi, de persze akad egy terület, ahol mind a mai napig életképes a TN-technológia, ez pedig a gamermonitoroké. Ezek a készülékek az akár 144-200 Hz-es frissítést használják ki, de nem olcsó, elavult modellekről van szó: köztük méregdrága, nagyon jó képminőséget kínáló darabok is megtalálhatók.


Elavult csatlakozók: Borzalmas felfedezés érheti a vásárlót, amikor sok pénzért beszerzett, ultra HD monitorát otthon kicsomagolva és a számítógépre kötve szembesül a ténnyel: csupán 30 Hz-et képes kisajtolni magából az új eszköz. Ez a frissítési frekvencia nemhogy játékra, de még általános felhasználásra sem elegendő. A weboldalak görgetése akadozik, az ablakokat szaggatva dobálja arrébb az operációs rendszer, ráadásul az ilyen monitorok szörnyen nagy input lagja is általános (a felhasználói interakció késve jelenik meg a kijelzőn). Amennyiben az igen kedvező áron kapható 4K-monitoron csupán DisplayPort 1.1- vagy HDMI 1.4-csatlakozó található, gyanakodhatunk, hogy vele még a 60 Hz-et sem kapjuk meg. Ha még az USB-elosztó is csupán 2.0 szabványú, azonnal írjuk fel a monitort tiltólistánkra.


Vastag káva: A túl vastag káva figyelmeztető jel. Ráadásul ha a tervezők nem fordítanak kellő figyelmet a dizájnra, nemcsak a káva lesz kifejezetten ronda, de a monitor többi elemében is kellemetlen meglepetésekkel szembesülhetünk. Például limitált mozgásterű állvánnyal, otromba talppal, kényelmetlen elhelyezésű csatlakozókkal, és még sorolhatnánk. A modern monitorok kávája maximum 1-1,5 cm-es, és habár a képátló 32-34 colos, a talp vékony és kecses, ugyanakkor stabilan tartja a kijelzőt.


Monitor munkához

Természetes emberi tulajdonság, hogy hajlamosak vagyunk szórakozásra, kikapcsolódásra több pénzt áldozni, mint munkára Pedig érdemes munkaeszközeinket is jól megválasztanunk, mert ez kamatostul megtérül. Az egészségügyi, óránkénti sétára és testmozgásra figyelmeztető felhívások ellenére is átlagosan 8-10 órát töltünk monitor előtt, munkánkat végezve. Éppen ezért ne hagyjuk, hogy egy rossz minőségű kijelző néhány év alatt tönkretegye a szemünket. Ha fáj kiadni pénzt egy új monitorra, gondoljunk inkább arra, hogy használatával megóvjuk szemünket, és nem mellesleg megkeressük az árát.



Átlagos irodai munkához, Office, adatbázis-kezelő program használatához (számlázás, raktározás), vagy a weben barangoláshoz nem szükséges óriási képátló és pontos színskála. Ilyen feladatokra sem javasolt azonban akármilyen monitort választani. A képátló lehetőleg legalább 22, de inkább 24 col legyen, a panel típusa VA, IPS vagy PLS, amelynek felülete matt. Fontos még a homogén háttérvilágítás és a minimális kékfény-kibocsátás, így szemünket nem terheli oly mértékben a kijelző. A felbontás minimum full HD legyen, a fényerő 300 cd/m2, és jól jöhet a hangszóró, valamint az USB hub is. A fogyasztás miatt nem kell aggódni, normál beállítások mellett 20-30 watt körüli értékre számíthatunk.


Sok minden megváltozik, amint nem kizárólag általános munkára, hanem kép- vagy videoszerkesztésre, kiadványkészítésre vetnénk be monitorunkat.



A legújabb modellek hatalmasat léptek előre, amire jó példa a ProArt széria egyik csúcsmodellje. A PA329Q nem egy apró jószág, 32 colos átmérőjével és 16:9-es képarányával igazi nagyágyú. A tükröződésmentes IPS-panel felbontása természetesen ultra HD, vagyis 3840×2160, ráadásul ekkora képátlóval már nem szükséges felskálázni a Windows kezelőszerveit, mindent normális méretben, tűélesen és pixelek nélkül láthatunk. A 350 cd/m2 tökéletes fényerő, amelyhez 5 ms válaszidő, 76 Hz-es frissítési frekvencia és 178 fokos betekintési szögek tartoznak. A monitor különlegessége, hogy színenként 10 bittel dolgozik, így 1073,7 milliárd színárnyalatot képes megjeleníteni. Mindehhez gyári kalibráció tartozik, tehát a monitor 99,5 százalékos Adobe RGB és 100 százalékos sRGB színteret fed le.


A profi belső mellett a külsőt sem hanyagolták el a tervezők, amit jól mutat a keskeny káva is. A talp masszív, miközben minden irányban mozgathatjuk a monitort, sőt, a pivot állás is elérhető egyetlen kézmozdulattal. A szolgáltatások jól illeszkednek a megcélzott felhasználási területhez: az OSD-menü profi beállításokat tartalmaz, a QuickFit pedig a szabványos nyomtatási méretek mellett mérethelyes vonalzót és vezetőrácsot is megjelenít a kijelzőn.


Az általános felszereltségek közül megtaláljuk a sztereó hangszórópárt és a roppant hasznos USB 3.0-elosztót. A hátlapon szédítően sok a bemenet, amelyek természetesen mind egy szálig a legújabb szabványokat támogatják. Kapunk négy darab HDMI 2.0-t, mini- és normál méretű DisplayPortot is. És ha már ennyi bemenet áll rendelkezésünkre, valamint a képátló is kellően nagy, van értelme kihasználni a PiP (kép a képben) vagy PbP (kép a kép mellett) funkciókat, hogy munka közben fél szemmel például focimeccseket is követhessünk.


Asus PA329Q:
- 32", ultra HD felbontás, matt
- IPS-panel, 10 bit/szín, 60 Hz frissítés
- 350 cd/m2 fényerő, 178 fokos betekintési szögek
- 5 ms válaszidő
- PiP, PbP
- 99,5% Adobe RGB, 100% sRGB
- gyárilag kalibrált
- HDMI 2.0, DP, mDP, kártyaolvasó, USB hub, hangszórók
- 138 watt átlagos fogyasztás
- Ár: 430 900 Ft


Második kijelző notebookhoz

Hódítanak a hibrid ultrabookok, melyek nagy vonzereje a kis méret, a kecses kivitel. Ebbe a dizájnba 13-14 colnál nagyobb kijelző nem igazán fér bele, márpedig nem elsősorban szórakozásra, hétköznapi böngészésre választanak a felhasználók közép-felső kategóriás ultrabookot és hibridet. Egészen mostanáig nem akadt erre jobb megoldás, mintsem tartani egy normál monitort az asztalunkon, hogy munkához rácsatlakoztassuk laptopunkat. Ez inkább kényszerű, mintsem kényelmes, de szerencsére már nem kell ilyen kompromisszumot kötnünk, sőt egy új fejlesztésnek hála a mobilitást sem veszítjük el, amely a már meglévő notebookkijelzőt egészíti ki. Márpedig saját tapasztalatból mondjuk, hogy sok esetben két kijelzőn hatékonyabb a munka, mint egyetlen, nagy felbontású és nagyméretű monitoron. Szerencsére a Windows 7-től kezdődően ezt kiválóan kezeli a Windows Aero asztalfelület, így az ablakokat néhány gombnyomással tetszőlegesen átméretezhetjük, mozgathatjuk a kijelzők között, és hajszálpontosan egymáshoz is illeszthetjük.



A kijelzőpanelek fejlődését jól mutatja a vastagság és a fogyasztás csökkenése, ami lehetővé tette a mobil monitor megszületését: egy olyan, nagyjából táblagépre hasonlító, tokkal védett kijelzőt képzeljünk el, amely sem processzort, sem adattárolót, de még akkumulátort sem rejt. Ennek köszönhetően az MB169C+ a 15,6 colos képátló ellenére is csupán olyan nehéz és vastag, mint egy 8-10 colos táblagép. A matt bevonatú IPS-panel felbontása természetesen full HD, így a mobileszközök számára kritikusan fontos betekintési szögek miatt sem kell aggódnunk.



Roppant illúzióromboló lenne, ha a kecses, mindössze 8,5 mm vastag és könnyű, 800 grammos extra kijelző mellé hordoznunk kellene egy külön tápegységet is, ezért az Asusnál inkább gondoltak egy merészet, és a legújabb csatlakozót, az USB Type-C-t vetették be. Ezúttal azonban nem USB vagy Thunderbolt adatátvitelre, hanem DisplayPortra használták, továbbá a tápellátást is ezen a kábelen keresztül kapja a másodlagos kijelző, egyenesen a notebooktól. A megoldás nagyon elegáns és egyszerű, a csatlakoztatás pedig abszolút Plug'n'Play, a szó legjobb értelmében. És ha már a mobilitás a fontos, az MB169C+ kapott egy védőtokot is, amely egyben állványként is funkcionál.


Asus MB169C+:
- 15,6", full HD felbontás, matt
- IPS-panel
- 220 cd/m2 fényerő, 178 fokos betekintési szögek
- 5 ms válaszidő
- DisplayPort@USB Type-C-csatlakozó
- USB 3.0
- okostok, állvánnyal
- 379×236×8,5 mm, 0,8 kg
- 7 watt átlagos fogyasztás
- Ár: 79 900 Ft


A tökéletes kikapcsolódás

Először a televízióknál debütált a hajlított dizájn, ám nem győzött meg mindenkit, miután ez a kialakítás egy felhasználó számára ideális, és csak pontosan középről nézve - tévét azonban általában nem egyedül néz az ember, pláne nem szigorúan szemből. Monitort viszont igen, ezért e termékeken kifejezetten előnyös a hajlított felület, különösen szórakozáshoz. És ha már kikapcsolódás, hát ne zsebmoziról legyen szó: a szuper széles monitor átmérője legyen 34 colos, panelje pedig tökéletes betekintési szögeket kínáló IPS. Meg kell azonban húzni a nagyzolás határát, méghozzá a felbontásnál. A 4K jól hangzik ugyan, de játékhoz nem feltétlenül áldás - hacsak nincs méregdrága CrossFireX vagy SLI GPU-rendszerünk, amely képes 60 fps-sel futtatni játékainkat. A hajlított, szuper szélesvásznú, 21:9-es monitorhoz ez a felbontás amúgy sem lenne arányos, ezért az ideális 3440×1440 pixel a logikus döntés, amelyet már a felső kategóriás VGA-kártyák egymagukban is képesek meghajtani.



A kikapcsolódás természetesen nem csak filmnézést, sok-sok játékot is jelent, ezért nem meglepő a RoG (Republic of Gamers) besorolás. Ez nagyon látványos, kávamentes dizájnt és LED-ekkel felszerelt, extravagáns talpat jelent. Persze a technikai paramétereknek sincs miért szégyenkezniük: az IPS-panel 10 bit/színnel számol, input lagtól nem kell tartanunk, az 5 ms-os válaszidő pedig FPS játékokhoz is elegendő. Az ívelt panel igazi extrája, hogy megkapta az Nvidia G-Sync technológiát, így GeForce kártyákkal képes adaptív képfrissítési frekvenciát használni. Sajnos sok gyártó elhallgatja, hogy mindezt csak 60 Hz-ig használhatjuk ki, ettől a fájdalmas limittől azonban a Rog Swift birtokában nem kell tartanunk, ugyanis hiába 21:9-es IPS-panel előtt ülünk, akár 100 Hz-es frissítést is választhatunk, ami ideális a keményvonalas játékosok számára is.


Asus RoG Swift PG348Q:
- 34", UWQHD felbontás, matt
- IPS-panel, 10 bit/szín, 100 Hz frissítés
- 300 cd/m2 fényerő, 178 fok betekintési szögek
- 5 ms válaszidő
- ívelt panel
- 100% sRGB
- Nvidia G-Sync
- HDMI 2.0, DP, USB hub, hangszórók
- 100 watt átlagos fogyasztás
- Ár: 406 900 Ft


A sokoldalú kivetítő

A projektorok vonzereje a könnyen elérhető, óriási képátló, azonban a beállítással, a helyigénnyel és a szállítással járó vesződség sokakat elriaszt. Ezek közül a képátlóhoz szükséges nagy távolság és a sok kábel a legfélelmetesebb, ezért a miniatűr P3B tervezésekor ezeket igyekeztek ügyesen megkerülni. A LED-es kivetítők élettartama miatt nem kell aggódnunk, a 30 ezer óra rengeteg, a távolság pedig maximálisan 3,44 méter, miáltal 200 colos képátlónak örülhetünk. Ez óriásinak számít egy olyan, kis méretű projektortól, mint a P3B, pedig ez még csak a kezdet. A kábelek kiváltására egy komplett médialejátszó platform került a készülékbe, amelyhez a logikus bemenetek is adottak: a microSD-kártyaolvasó és az USB-port. Már csak a tápkábelt kellett valahogy elhagyni, ezért egy 12 ezer mAh-s akkumulátort is belezsúfoltak a kis készülékházba. Mindehhez 800 lumenes fényerő tartozik HD felbontás és akár 16:9-es képarány mellett, ami filmnézéshez, sportközvetítésekhez is ideális.



A médialejátszó tartalmának minden, manapság népszerű formátumát kezeli a projektor, legyen az kép, film, PDF vagy akár Office-dokumentum, de a zenékkel is jól elboldogul a beépített hangszórókat használva. Természetesen a távirányító sem maradt le, de a készülék tetején is megtalálunk minden fontos kezelőgombot. Fontos még kiemelni az automatikus trapézkorrekciót, illetve kompatibilitási okokból a D-Sub is a bemenetek közé került. A HDMI-vel kiegészülve szinte minden jelforrással kompatibilis a kis táskájában kényelmesen hordozható P3B projektor.



Asus P3B adatlap
- LED-technológia (0,45 DLP)
- 30 ezer óra élettartam
- WXGA felbontás, 800 lumen fényerő
- 0,43-3,44 m vetítési távolság
- 25-200" vetített kép
- trapézkorrekció, HDMI, MHL, D-Sub, USB, mSD, 2 GB belső memória
- 12 000 mAh akkumulátor, kb. 1 óra üzemidő
- médialejátszó, távirányító, Wi-Fi-előkészítés
- 153,5×43×131,2 mm, 750 g
- Ár: 209 900 Ft

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.