Hirdetés

Sharp MX3100N teszt: a paranoiás



|

Az A3-as Sharp MX3100N erősen koncentrál a biztonságra

Hirdetés

Alapkiépítésben is látszik, hogy nagy terhelésre tervezték a Sharp MX-3100N multifunkciós készülékét. Gyárilag két 500 lapos tálca és kézi adagoló jár hozzá, ami két további 500 lapos és egy 3500 lapos tálcával bővíthető. Opcionálisan finisherrel és gerincfűzőegységgel is bővíthető a rendszer, nagyobb termelésre is alkalmas.

 

A készülék alapja az A3-as méretű, 1200 dpi felbontású színes lézernyomtatómű, melynek névleges teljesítménye percenként 31 lap, monokróm és színes dokumentumok esetében egyaránt. Duplex nyomtatásra alapkiépítésben képes. A készülékház tetején ott találjuk a kategóriában elmaradhatatlan dokumentumadagolót, amely A3-as méretben dolgozik és képes kétoldalas szkennelésre is. Legfeljebb 50 oldal beolvasására alkalmas percenként kis (200×200 dpi) felbontásban. Gyári tartozék a 80 gigabájtos merevlemez, az ezen tárolt dokumentumok távolról, webböngészőből nézőképekkel is elérhetők és kezelhetők a megfelelő jogosultságok birtokában. Mintegy 1700 korábban nyomtatott, szkennelt vagy faxolt dokumentum tárolására ad elegendő kapacitást.

 

Amitől multi

 

Másolás során a készülék automatikusan megkülönbözteti a monokróm és színes oldalakat, így csökkentve a költségeket, sőt kevert méretű eredetik másolására is van mód. A többpéldányos másolatokat képes eltolással kirakni a gép. Kérhetünk próbamásolatot egy szakaszról egy nagyobb anyag előtt és igénybe vehető a négy alapszín valamelyikét igénybe vevő vízjelezés is.

 

 

sharp mx-3100n multifunkcios szines lezernyomtato
 

 

 

A sokrétűen beállítható másolás mellett fejlett lapolvasó funkciók segítenek abban, hogy könnyen alakíthassuk át a papír alapú anyagokat digitális formátumra. Többféle fájl formátumban menthetők az oldalak, úgy mint XPS, PDF (jelszavas PDF is), JPG és TIFF. Az anyagok megosztott mappákba, FTP kiszolgálóra, flash meghajtóra vagy e-mailbe továbbíthatók. Az LDAP kompatibilitás révén könnyen használhatjuk meglévő e-mail címeinket.

Opcionális fax modullal bővíthetjük a rendszert, és papírt takaríthatunk meg az automatikus kétoldalas nyomtatással (vagy email-ben való továbbítással)és a finishert is használatba vehetjük tűzéshez.

 

LCD és távoli asztal

 

Szembetűnő a nagy, színes LCD érintőképernyő, amelynek révén részletesen beállíthatók a lapolvasás és másolás paraméterei és persze ezen keresztül kezelhetjük személyes mappánkat. A nyomtatások pin kóddal védhetők az illetéktelenek ellen. Az azonosítás nem csak pin kóddal, hanem LDAP felhasználó azonosításával is történhet, így a multifunkciós eszköz könnyen illeszthető a vállalat meglévő biztonsági rendszeréhez. Az alap biztonsági lehetőségek között szerepel az amúgy hasznos pen drive USB csatlakozás használatának letiltása.

 

A hálózati kapcsolat nagyobb védettsége érdekében a gépbe épített adapter tűzfalat is tartalmaz. A készülék lehetőséget ad arra, hogy helyi hálózaton keresztül, távolról, virtuális konzolként kezeljük a készüléket. Ilyenkor az LCD képernyő képe a nyomtatóba épített VNC szerver segítségével távolról használható, a kezelőfelület oktatási és bemutatási célokkal a PC-ről könnyen kivetíthető.

 

 

sharpmx31000vncpanel_.png

 

VNC klienssel is elérhető a kezelőpanel, ami nagyobb szabadságot ad
a használatban és megkönnyíti a felhasználók oktatását is.

 

 

 

 

Hasznos lehetőség még a hdd backup funkció, amivel http protokollon át szerverre menthető a beépített merevlemez tartalma. Minden beállítás klónozható, ami több gép üzembe helyezéséhez lehet nagyon hasznos.

 

Ha kell, paranoia maximumon

 

Az opciós, díjnyertes adatbiztonsági csomaggal messzemenően biztonságossá tehető a készülék működtetése. A modul segítségével a gép minden munkafolyamat után biztonságosan felülírja, törli vagy titkosítva tárolja a merevlemezen az adatokat. Lehetőségünk van bizalmas dokumentumok másolásvédelmére is.

 

Teljesítmény

 

Nem csekély sebesség a percenkénti 31 lap, a valós nyomtatási sebesség összetett, nagy felbontású színes teszt dokumentumunkkal azért kissé elmarad ettől, 25,7 lap/percet mértünk. A piacon azonos árkategóriájú készülékek között körbenézve ez nem rossz érték, hiszen a névleges nyomtatási sebesség mindig valamivel magasabb annál, amit a gyakorlatban mérhetünk. A bemelegedési idő 60 másodperc alatt van.

 

 

sharpmx3100_sebesseg_meres.png

Sharp MX-3100N sebesség mérések adatai

 

 

A nyomatminőséget nézve nincs okunk panaszra. A Sharp MX-3100N ad a részletekre, különösen ami az ábrákat, rajzokat illeti. Fotók esetén kissé kékes a színegyensúlya, de igen finom kontúrok és vonalak jellemzik a nyomatokat. Korrekt módon kezeli a különféle szürke (és halvány színes) árnyalatokat a gép, így a 10%-os szürke – ellentétben más hasonló árkategóriájú készülékekkel – valóban az és nem hajlik sötétebb irányba.

 

Költségek: összes kellékanyag gyárilag

 

A készülékhez adott festéktartályok teljes kapacitásúak, nem találkozunk csökkentett kapacitású induló készlettel. A hosszú élettartamú fényhenger egységek miatt többféle kellékanyagot kell számon tartanunk, de megéri. Nagyon alacsonyra jöttek ki a kellékanyag árak, a monokróm nyomatok 1,73, a színesek 11,61 Ft kellékanyag költséget generálnak. (A tájékoztató jelleggel megadott kellékanyag árakkal számoltunk, de az egyes viszonteladók ajánlatai között jelentős eltérés mutatkozhat.) Ezen felül már csak a rendszeres szervizzel kapcsolatos kiadások róhatók fel.

 

 

sharpmx-3100nsharpdeskszoftver_.png

Dokumentumkezelő alkalmazás is jár a készülékhez


 

 

 Összességében egy erőteljes, és kiemelkedő részletességű nyomatokat produkáló készüléknek ismertük meg a Sharp MX-3100N-t. Szoftver oldalról a kereshető PDF állományok automatikus előállításának örültünk volna még a funkciólistán. Nyomtatási költségei kedvezőek, a bekerülési ár egy kicsit magasabb a megszokottnál.

 

 

 

Névjegy

 

Termék: Sharp MX-3100N

Forgalmazó: Sharp Electronics (Europe) Gmbh

Ár: 1 663 200 Ft (bruttó)

Web: Sharp MX-3100N

 

 

Adatok

 

  • Színes multifunkciós A3 lézernyomtató
  • 31 lap/perc teljesítmény színesben és fekete fehérben (A4)
  • Duplex nyomtatás alapkiépítésben
  • 2 db 500 lapos tálca és 100 lapos kézi adagoló (5600 lapig bővíthető)
  • PCL6 és PCL5c nyomtatónyelvek, opcionális PostScript
  • SNMP és LDAP protokoll támogatás
  • A3 színes lapolvasó kétoldalas fordítással
  • CCD lapolvasó érzékelő, 600 dpi
  • Lapolvasás email, FTP, pendrive, mappa célba
  • Honosított szoftverfelületek (kivéve a SharpDesk)
  • Gyárilag teljes kapacitású kellékanyag töltet
  • Opcionális fax modul

 

 

Értékelés

 

Sharp MX3100N

Előny: Alacsony kellékanyag költségek, jó nyomatminőség, fejlett funkciók

Hátrány: Viszonylag magas készülékár

Teljesítmény: 4,5

Szolgáltatás: 4,5

Ár/Érték: 4

 

Szeretne még több nyomtató tesztet, tippet, trükköt és hasznos ötletet olvasni?
Irány a PC World Nyomtatóbázis!

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.