Hirdetés

Sony VAIO: régen várt vendégek



|

Évtizedes késéssel ugyan, de régi-új szereplőt köszönthetünk a hazai notebook-piacon. A Sony hivatalosan is megkezdte a VAIO notebookok forgalmazását.

Hirdetés

A Sony Európa több országában már 1998 óta forgalmazza a VAIO noteszgépeket, Magyarországot valahogy azonban elkerülték a modellek, legalábbis hivatalosan. Elvétve ugyan lehetett kapni nálunk is VAIO gépeket, de ezeket nem a Sony hazai képviselete forgalmazta, hanem magánimportőrök hozták be. Problémás volt a garanciális ügyintézés, a terméktámogatás stb. Egy évtized elteltével azonban megtört a jég, és a Sony hivatalosan is árulja az egyébként méltán híres termékcsaládját. Állítólag a megfelelő pillanatra vártak...

 

VAIO_sajtobemutato.jpg

 

Hogy az egész világot sújtó gazdasági válság ihlette a pillanatot, vagy kényelmesen megvárták a hazai notebook-boom első hullámának lecsengését, nem tudni, nem is lényeges, a fontos az, hogy a VAIO-k megérkeztek.

 

Are You VAIO?

 

A hivatalos forgalmazás a korábbiakkal ellentétben magyar nyelvű vevőszolgálatot, nemzetközileg elismert, kétéves magyar garanciát, illetve lokalizált operációs rendszert és billentyűzetet jelent. VAIO szerviz nem lesz Magyarországon, de a javításra szoruló gépeket, több más gyártóhoz hasonlóan, futárszolgálat szállatja a németországi szervizközpontba, ahol a nemzetközi tapasztalatok alapján 5 munkanap alatt javítják a gépeket.

 

VAIO_vaio_logo.jpg

 

A sajtótájékoztatón Masato Nakanótól, a márka európai értékesítéséért felelős igazgatóhelyettestől megtudhattuk, hogy a VAIO név a Visual Audio Intelligent Organiser szavak rövidítése, magyarázni talán nem kell. Hogy pontosan a márkanév volt előbb, vagy a kifejtés, az nem derült ki, de tulajdonképpen mindegy is. További érdekesség, hogy a VAIO logo esetében a VA hullámvonala az analóg hullámot szimbolizálja, az IO pedig a digitális világra utal, a kettő egymás mellett pedig ezek szoros kapcsolatára.

 

Modellek

 

Mától négy VAIO modell vásárolható megy Magyarországon, három sorozatból. Legnagyobb kijelzővel az otthoni multimédiás alkalmazások futtatására szánt FW család rendelkezik. A 16:9-es képarányú, 16,4 hüvelykes kijelzővel (1600x900 vagy 1920x1080 pixeles felbontás) rendelkező készülékek típustól függően Blu-ray olvasóval, vagy utóbbi formátumot írni is képes optikai meghajtóval kerülnek forgalomba. Minden VAIO készülék az Intel Centrino 2 platformjára épül, a felső kategóriás Core 2 Duo processzornak és ATI grafikus magnak köszönhetően kiemelkedő teljesítményt nyújtanak. Kiemelkedő a billentyűzet-kialakítás, amely az Apple Macbook gépeit idézi: a klaviatúrán a gombok nem érnek össze, közöttük néhány milliméteres hely van, ami a cég képviselői szerint kényelmessé teszi a gépelést, illetve könnyűvé a tasztatúra tisztítását.

 

VAIO_FW.jpg

Sony VAIO FW sorozat

 

A VAIO FW sorozatú modellek magnézium-borítású, csinos házban, Windows Vista Ultimate SP1 operációs rendszerrel érkeznek, és az ígéretek szerint a ragyogó képi világ mellett kiváló hangzást is nyújtanak.

 

A cikk a következő oldalakon további VAIO modellekkel folytatódik, kérjük, lapozzon! >>>


 

A Z sorozatú modellek a teljesítmény mellett a mobilitást is középpontba helyezik. A 13,3 hüvelykes kijelzővel rendelkező noteszgépek meggyőző erőtartalékkal rendelkeznek még ebben a viszonylag kompakt méretben is. Ez annak köszönhető, hogy a korábbi modellek alaplapjának méretét a Sony mérnökei 40%-kal csökkentették, azon az áramköröket 12 rétegben helyezték el. A Z sorozatú modellek tömege kevesebb, mint 1,5 kilogramm, ez annak köszönhető, hogy a házuk speciális szénszálas anyagból készült, amely kibírja a leesést 72 cm-es magasságból üzem közben, 90 cm-ről pedig kikapcsolva. Érdekesség a kijelző bal alsó sarkában található kapcsoló, amellyel üzem közben válthatunk a diszkrét grafikus mag, és vele a nagyobb teljesítmény, vagy az alaplapi megjelenítő-alrendszer és vele a hosszabb akkumulátoros üzemidő között. A VAIO Z notebookok is a Sony x-black LCD-technológiáját használják, amely magas színhűséget, a 13,3 hüvelykes panelek 16:9-es képarány mellett 1600x900 pixeles felbontást kínálnak.

 

VAIO_Z.jpg

Sony VAIO Z sorozat

 

A legkisebb VAIO-k a TT szériából kerülnek ki. Ezt a termékcsaládot nagyteljesítményű akkumulátor, és vele 7 órás üzemidő, illetve 11,1 hüvelykes kijelző jellemzi. Ez esetben a felbontás 1388x768 pixel. A VAIO TT a világ egyik legkisebb Blu-ray olvasóval is rendelhető noteszgépe, amely elsősorban az üzleti felhasználók igényeit szolgálja ki. Az adatbiztonság érdekében került a gépekbe ujjlenyomat-olvasó, hardveres titkosítást kínáló TPM-chip, és számos további szoftveres megoldás is. A Sony képviselői szerint ha megfelelőek a beállítások, egy ellopott vagy elvesztett TT-szériás gépből a mai technológiákkal nem lehet adatot kinyerni.

 

VAIO_TT.jpg

Sony VAIO TT sorozat

 

VAIO-k a magyar piacon

 

Németh Csongor, a Sony hazai képviseletének kereskedelmi igazgatója elmondta, hogy a következő években a hazai notebook-piacon 5-10 százalékos piaci részesedés elérésére törekszenek, de hangsúlyozta, hogy a VAIO gépek prémium termékek, nem konkurenciái a hazánkban legnépszerűbb márkáknak. VAIO gépekkel a jövőben az egyik nagy online notebook áruházban, a Sony szalonokban, a Media Markt, illetve Saturn üzletekben találkozhatunk. A legolcsóbb Sony notebook az FW sorozatú, Blu-ray olvasóval rendelkező alapmodell (minden földi jóval, persze) bruttó 230 ezer forinttól indul. A következő hetekben részletesen is teszteljük majd a VAIO gépeket a nonstop MOBIL oldalain.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.