DS216Play - lejátszás 4K-tól mobilig

|

Van úgy hogy nem várhat a következő epizód addig, míg hazaérünk. Van olyan NAS, melynek az sem gond, ha 4K-s anyagot kell okostelefonon lejátszani.

Hirdetés

Minden NAS-ban található legalább egy DLNA médiakiszolgáló, amit az okostévé vagy a telefon lejátszóprogramja is felfedez a helyi hálózaton. Ahhoz azonban, hogy valóban bármilyen eszközről, kompatibilitási és teljesítmény problémák (pl. akadozás) nélkül élvezhessük a hang- és videoanyagokat, a szerver transzkódoló szolgáltatásokat is kell, hogy kínáljon.

Zenei anyagok átkódolása nem túl teljesítmény-kritikus, a Synology Médiaszerver alkalmazása a FLAC, APE, ALAC, AAC, OGG és AIFF fájlokat is képes MP3 vagy WAV kódokással prezentálni a lejátszó eszköz felé. Ha a lejátszó a DS Audio app, akkor még az átkódolás lejátszási minőségét is befolyásolhatjuk, például kis sávszélességhez igazítva azt.

A mozgókép transzkódolás során az eredeti videóanyagot a NAS olyan formátumúra (pl. MP4, VC1) alakítja át, megfelelő kódolással (H.264 vagy H.265), hogy az a lejátszó eszközzel (legtöbbször mobil, táblagép vagy tévé) kompatibilis legyen. Eközben általában nem csak a kódolás, hanem a felbontás is szükségszerűen megváltozik, hiszen egy nagy felbontású, Blu-ray vagy jobb minőségű videó kikódolása erőforrás-igényes feladat, amivel nem minden okostelefon vagy táblagép képes megbirkózni.

Egy modern NAS átvállalja ezt a nehéz munkát és ideális esetben "röptében", észrevétlenül alakítja át a nagy felbontású videót emészthető formára és memóriából, további merevlemez terület elfoglalása nélkül streameli a lejátszónak, ami lehet a NAS böngészőben futó lejátszója is.

 

Minél nagyobb felbontású és erősebb kódolású a forrásanyag, annál komolyabb hardvert igényel, így sok NAS elboldogul ugyan 720p-s felbontású forrásokkal, de Full HD és 4K (UHD) videókkal már egyáltalán nem. A Synology néhány újabb modellje ügyesebb e téren, a DS716+ és DS216+ Intel Celeron processzoros modellek a H.264-es tömörítéssel készült Full HD-s és 4K-s anyagokat is képesek valós időben kitömöríteni. A DS216Play jelenleg e tekintetben a csúcsmodell, legalábbis a szabványos, H.265 (HEVC) formátumú 4K-s fájlok esetén abszolút remekel, ha valaki 4K-mániás, de útközben is szeretne (kisebb felbontásban) megnézni videóit, akkor ezt a NAS-t válassza. (A DS216Play ugyanerre a bravúrra H.264 alapokon nem képes, ebben a formátumban csak Full HD-ig képes azonnali átkódolásra.)

Ma már nem gond tehát áthidalni a formátumszakadékokat és a trend az, hogy az újabb NAS-ok egyre rugalmasabb, erőteljesebb transzkódoló szolgáltatásokat kínálnak majd. Addig is, ha a jelenlegi modellünk erre nem képes, de a DSM 6.0-át futtatja, akkor a Video Station alkalmazásból előzetesen kérhetjük az offline átkódolást, mely létrehozza a videó kis felbontású változatát, amit könnyen magunkkal vihetünk mobilon is.

 

Bár léteznek már olyan NAS-ok más gyártóktól, amelyek HDMI-kimenettel rendlekeznek, és közvetlenül a TV-re is köthetőek - azaz egyben médialejátszók ők maguk is -, a Synology nem tervezi ilyenek gyártását. A NAS alapvetően nem való a mozizásra használt szobába, már csak a merevlemezek zaja miatt sem, de főleg az a képminőség a gond, amit az integrált alaplapi videókártyák nyújtanak: nem az igényes házimozizáshoz való. Viszont bármely Synology NAS, még a legkisebb is képes etherneten keresztül egyszerre akár 3-4 valódi médialejátszót kiszolgálni a lakásban akár Blu-ray vagy 4K tartalommal is. A transzkódolás csak "hab a tortán" azoknak, akik nem mindig a házimozi előtt néznének meg egy-egy olyan fájlt, amely egyébként minősége, felbontása alapján túlmutat azon, amit egy mobil eszköz képes lenne lejátszani.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.