DS216Play - lejátszás 4K-tól mobilig



|

Van úgy hogy nem várhat a következő epizód addig, míg hazaérünk. Van olyan NAS, melynek az sem gond, ha 4K-s anyagot kell okostelefonon lejátszani.

Hirdetés

Minden NAS-ban található legalább egy DLNA médiakiszolgáló, amit az okostévé vagy a telefon lejátszóprogramja is felfedez a helyi hálózaton. Ahhoz azonban, hogy valóban bármilyen eszközről, kompatibilitási és teljesítmény problémák (pl. akadozás) nélkül élvezhessük a hang- és videoanyagokat, a szerver transzkódoló szolgáltatásokat is kell, hogy kínáljon.

Zenei anyagok átkódolása nem túl teljesítmény-kritikus, a Synology Médiaszerver alkalmazása a FLAC, APE, ALAC, AAC, OGG és AIFF fájlokat is képes MP3 vagy WAV kódokással prezentálni a lejátszó eszköz felé. Ha a lejátszó a DS Audio app, akkor még az átkódolás lejátszási minőségét is befolyásolhatjuk, például kis sávszélességhez igazítva azt.

A mozgókép transzkódolás során az eredeti videóanyagot a NAS olyan formátumúra (pl. MP4, VC1) alakítja át, megfelelő kódolással (H.264 vagy H.265), hogy az a lejátszó eszközzel (legtöbbször mobil, táblagép vagy tévé) kompatibilis legyen. Eközben általában nem csak a kódolás, hanem a felbontás is szükségszerűen megváltozik, hiszen egy nagy felbontású, Blu-ray vagy jobb minőségű videó kikódolása erőforrás-igényes feladat, amivel nem minden okostelefon vagy táblagép képes megbirkózni.

Egy modern NAS átvállalja ezt a nehéz munkát és ideális esetben "röptében", észrevétlenül alakítja át a nagy felbontású videót emészthető formára és memóriából, további merevlemez terület elfoglalása nélkül streameli a lejátszónak, ami lehet a NAS böngészőben futó lejátszója is.

 

Minél nagyobb felbontású és erősebb kódolású a forrásanyag, annál komolyabb hardvert igényel, így sok NAS elboldogul ugyan 720p-s felbontású forrásokkal, de Full HD és 4K (UHD) videókkal már egyáltalán nem. A Synology néhány újabb modellje ügyesebb e téren, a DS716+ és DS216+ Intel Celeron processzoros modellek a H.264-es tömörítéssel készült Full HD-s és 4K-s anyagokat is képesek valós időben kitömöríteni. A DS216Play jelenleg e tekintetben a csúcsmodell, legalábbis a szabványos, H.265 (HEVC) formátumú 4K-s fájlok esetén abszolút remekel, ha valaki 4K-mániás, de útközben is szeretne (kisebb felbontásban) megnézni videóit, akkor ezt a NAS-t válassza. (A DS216Play ugyanerre a bravúrra H.264 alapokon nem képes, ebben a formátumban csak Full HD-ig képes azonnali átkódolásra.)

Ma már nem gond tehát áthidalni a formátumszakadékokat és a trend az, hogy az újabb NAS-ok egyre rugalmasabb, erőteljesebb transzkódoló szolgáltatásokat kínálnak majd. Addig is, ha a jelenlegi modellünk erre nem képes, de a DSM 6.0-át futtatja, akkor a Video Station alkalmazásból előzetesen kérhetjük az offline átkódolást, mely létrehozza a videó kis felbontású változatát, amit könnyen magunkkal vihetünk mobilon is.

 

Bár léteznek már olyan NAS-ok más gyártóktól, amelyek HDMI-kimenettel rendlekeznek, és közvetlenül a TV-re is köthetőek - azaz egyben médialejátszók ők maguk is -, a Synology nem tervezi ilyenek gyártását. A NAS alapvetően nem való a mozizásra használt szobába, már csak a merevlemezek zaja miatt sem, de főleg az a képminőség a gond, amit az integrált alaplapi videókártyák nyújtanak: nem az igényes házimozizáshoz való. Viszont bármely Synology NAS, még a legkisebb is képes etherneten keresztül egyszerre akár 3-4 valódi médialejátszót kiszolgálni a lakásban akár Blu-ray vagy 4K tartalommal is. A transzkódolás csak "hab a tortán" azoknak, akik nem mindig a házimozi előtt néznének meg egy-egy olyan fájlt, amely egyébként minősége, felbontása alapján túlmutat azon, amit egy mobil eszköz képes lenne lejátszani.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.