Így lehet NAS a zsebedben

|

Ha nálad van a mobilod, akkor nálad van mindened - akár szólhatna is így egy modern közmondás.

Hirdetés

Még az első, mai szemmel kezdetleges szolgáltatásválasztékot nyújtó NAS-ok esetében is adott volt a lehetőség, hogy némi beállítgatást követően a fájlok FTP klienssel távolról is hozzáférhetők legyenek. Ezen a szinten már rég túl vagyunk, ma már mindenképpen érdemes olyan modellt választani, mely nem csak a távoli fájlelérést biztosítja, hanem mobil alkalmazásokat is kínál a különféle feladatokhoz. Persze használhatnánk útközben is a laptopot és a webböngészőt, de a kis képernyőre optimalizált kezelőfelület jó szolgálatot tesz, no és az okostelefon mindig kéznél van. A következőkben a Synology legáltalánosabban használt alkalmazásait mutatjuk be röviden.

 

DS finder

Számos mobil alkalmazás érhető el a Synology NAS-okhoz. Talán nem a leggyakrabban használatos a DS finder, olyankor jöhet jól, ha csupán a NAS állapotát szeretnénk nyomon követni, el akarjuk azt indítani vagy meg kell találnunk a saját készülékünket egy zsúfolt szerverszobában.

 

DS file

Ha csak kényelmesen szeretnénk "hazanyúlni" egy fájlért, akkor a DS file megkönnyíti a dolgunkat. Segítségével biztonságos kapcsolaton keresztül böngészhetők a NAS-on megosztott mappák és fájlok. Le- és feltölthetünk állományokat, belenézhetünk dokumentumokba, videókba és képekbe és belehallgathatunk zenei fájlokba is.

 

DS cloud

Sokkal jobban járunk, ha azokat a fájlokat, melyeket rendszeresen használunk távolról, a NAS Cloud Station alkalmazása által menedzselt privát felhőben tároljuk. A DS cloud kliensalkalmazás a kiválasztott mappákat illetve fájlokat szinkronizálja, kiválasztható, hogy mely fájltípusokat és milyen mérethatárig tartson frissen a telefonunkon. Akár több NAS-ról is származhatnak szinkronizálandó javaink.

 

DS download

A NAS Download Station alkalmazásában kezelt letöltéseink zsebből is hozzáférhetők a DS download segítségével. A multiplatformos kliens is támogatja a BT/HTTP/FTP/NZB/eMule letöltési protokollokat, a kódolt URL-eket (Thunder/FlashGet/QQDL) és az RSS letöltéseket is. A beépített mobilböngésző-támogatás (Chrome, Safari és IE) révén a letöltőlinkek kezelését automatikusan átveheti a DS download.

 

DS audio

A NAS Audio Station alkalmazásában rendszerezett gyűjteményünket anélkül hallgathatjuk úton-útfélen a DS audio segítségével, hogy a telefonunkon gigabájtokat foglalnának a kedvenc zenei albumok. Az Audio Station beállításoktól és az internet kapcsolat sávszélességtől függően átkódoljva streameli a zenei fájlokat, megjelenít dinamikus dalszöveget és hallgathatunk vele internet-rádiót is. Lehetőség van offline módban is használni az előzőleg már áttöltött anyagok hallgatásához.

 

DS photo

Könnyen hozzáférhetünk képgyűjteményünkhöz a DS photo mobil alkalmazás segítségével, mely ugyanazt a kiterjedt gyűjteményt kezeli, mint a Syonology NAS-okra alapértelmezetten telepített, igen kiterjedt tudású Photo Station app. Okostelefonról böngészhetjük a kínálatot, így könnyen megmutathatjuk a rokonoknak például az otthon felejtett szülinapos vagy nyaralásos képeket. A DS photo segít a mentésben is, beállítható a telefonon készült képek automatikus feltöltése.

 

DS video

Házi videogyűjteményünk is böngészhető távolról, ahogy arról részletesen beszámoltunk video-jukebox cikkünkben. Ehhez sem kell laptopot magunkkal vinnünk, mert a DS video mindent rendelkezésünkre bocsát, amihez csak a böngészőben kezelhető Video Stationban hozzáférünk. Itt is hozzáférhetők a kiegészítő mozi-információk és átkódolásra is képes a rendszer (modelltől és formátumtól függően). Ha rendelkezünk egy kompatibilis USB-s DVB-T vevővel, akkor távolról is tévézhetünk, vagy válogathatunk az ütemezett felvételekből.

 

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.