-

Megfigyelőközpont NAS-ból

|

A Surveillance Station alkalmazás mobilról is elérhető biztonsági gócponttá alakítja a NAS-t.

Régen véget ért a zárt láncú, analóg, koax videokábelezéssel dolgozó megfigyelőkamerás rendszerek kora, az IP alapú megoldások szinte teljesen kiszorítják ezeket. Számos kamera kapható, különféle minőségben, bel- és kültérre tervezve, akár PoE vagy Wi-Fi támogatással. A mellékelt egyedi szoftverekkel sokszor akár a távolról hazanézés és valamilyen szinten a riasztás is megoldható, azonban az eseményekről készült felvételek tartós rögzítése és a különféle kameratípusok egységes kezelése nem.


Hirdetés


Synology NAS-tulajdonosoknak jó hír, hogy a kisebb modellekhez is jár a Surveillance Station alkalmazás és két ingyenes kamera licenc (Surveillance Station Device License), mely igény szerint továbbiakkal bővíthető. Egy kisebb, ARM-alapú NAS is elbír akár öt kamera videofolyamának rögzítésével, de tucatnyi kamerából álló rendszerekhez már komolyabb teljesítményű CPU-ra van szükség. Az ingyenes licenc pont elég ahhoz, hogy egy alap otthoni megfigyelőpontot állítsunk fel.A Surveillance Station telepítése után külön böngészőablakban fut, ahol első dolgunk bizonyára a kamera hozzáadása lesz. Jelenleg 4700 típusból választhatunk és minden ONVIF-kompatibilis kamera is használható. Sok esetben a listában nem megtalálható modellekhez ugyan beállítható valamilyen teljesen egyenértékű alternatíva, de célszerűbb egy eleve támogatott modellt választani a bőséges kínálatból.Az egyes kamerák jól-rosszul kezelhető felületét magunk mögött hagyva a Surveillance Station egységes felületén állíthatók be rendszeres rögzítések, események, az archívum terjedelme pedig napokban vagy tárhely igényben (GB-ban) is megszabható. A rögzítésben a videó kulcskockák gyakoriságát és ezzel a rendszer terhelését is lehet hangolni. Nagyobb komplexumok esetében sokat segít az egységes értesítési funkció és az E-Map, ami segít áttekinteni a teljes üzemterületet. Több Synology Surveillance Station a CMS rendszernek nevezett módon összefogható egy központi NAS-sal, így akár több ezer kamerát is elérhetünk, felvételeikkel egyetemben.A Surveillance Station nem csak kamerákat, de IO/modulokat (pl. ajtónyitás-vezérlő) is kezel. A halszemoptikás kamerák képét képes szétbontani és visszatorzítani, mintha több hagyományos kamerát látnánk, de ilyenkor annyi licencre van szükség, ahány részre oszlik a halszemoptika képe.


Sajnos a Chrome és Firefox 64-bites kiadásai egy ideje már nem támogatják az NPAPI interfészt, mely a Surveillance Station és a böngésző plugin közötti kommunikációt bonyolítja le. Jelenleg az asztali böngészők közül a Safari és az Internet Explorer alatt támogatott az élőképes megfigyelés. Készül már azonban a Mac-es és Windows-os önálló Surveillance Station alkalmazás, hogy ne legyünk kiszolgáltatva a webböngészők kénye-kedvének.A több mobil platformra elérhető DS cam alkalmazás multiview szolgáltatásával is összefogható több kamera képe, emellett a szűrőkkel itt is könnyen kiszúrhatunk szokatlan eseményeket. Kis kézügyességgel egy mobilról felügyelhető, egykamerás rendszert bárki összerakhat egy olcsó Synology NAS birtokában.A Synology Surveillance Station alkalmazása professzionális, funkcióiban napjaink legjobbjaival vetekedő hálózati videórögzítővé varázsolja a NAS-t. Ha kettőnél több kamerát vagy IO-modult akarunk azonban használni, akkor a gyártó licencein keresztül kell megfizetnünk a high-tech funkciókat (pl. a mozgásérzékelésre lejátszott kutyaugatást :) és azt, hogy nem kell újabb berendezést üzemeltetnünk, a videómegfigyelést is a NAS-ra bízhatjuk, akár nagyipari környezetben is. Egy sokkamerás rendszer ára így akár sok százezer forint is lehet a végére, és nem biztos, hogy otthonra mindenkinek belefér a költségvetésébe ez az összeg, sőt lehet, hogy az extra funkciók nagy részét ki sem tudnánk használni. Szemben azonban a célhardverekkel, a különböző hálózati rögzítőkkel, a Surveillance Station folyamatosan frissül, egyre többet tud, és egyedülállóan rugalmas marad. A megvásárolt licencek átvihetőek másik NAS-ra, ha nincs szükség már rájuk, akkor eladhatjuk őket, és szinte bármilyen IP-kamerát is használhatunk a NAS mellé, amely a legtöbb NVR-ről nem mondható el. Ha csak a videómegfigyelés a cél, érdemes megismerkedni a 4 vagy 8 kamerát kezelő Synology NVR216-tal, illetve egy porta- vagy biztonsági szolgálat esetén a Synology VisualStation hardverrel, ha teljesen képbe akarunk kerülni a Synology videómegfigyelő megoldásai terén.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!