NAS adatmentés a felhőbe

|

A helyi adatvesztés ellen csak a távoli mentés véd. A felhő kényelmes és kellően privát megoldás lehet, de csak ha a kulcs nálunk marad.

Hirdetés

Pótolhatatlan munkafájljaink, de akár családi fotóink is megérnek annyit, hogy gondoskodjunk biztonságukról. Sokan ezt letudják azzal, hogy két- vagy többrekeszes NAS-t és redundáns RAID tömböt raid tömmböt használnak. Ez a felállás megfelelően véd egy véletlen merevlemezhiba ellen, de sajnos mit sem ér, ha természeti katasztrófa (áradás vagy villámcsapás) sújtja a készüléket, vagy egyszerűen ellopják azt. Az ilyen, sajnos nem elhanyagolhatóan ritka esetek kivédésére elviekben alapszinten megteszi egy külső meghajtó is, amit minden alkalommal biztonságba helyezünk valahol - lehetőleg egy másik városban. Ez persze nem igazán kényelmes és nem is olcsó, a tudomány és piac jelenlegi állása mellett a leghatékonyabb egy távoli online mentés, pontosabban leginkább a felhő.

 

A Synology NAS-okon megtalálható Hyper Backup alkalmazás lehetővé teszi, hogy helyi megosztott mappába, távoli tárhelyre, Synology NAS-ra vagy felhőbe írjunk elő alkalmi vagy automatikus mentést. A platform támogatja a Microsoft Azure felhőtárhelyet is, mely pilótavizsga nélkül is kezelhető és megfizethető, professzionális tárhelyszolgáltatás. Nem szükséges előre lekötnünk, hogy milyen tárhely mennyiségre lesz szükségünk, a rendszer (józan kereteken belül) alkalmazkodik menet közben változó igényeinkhez, csak a ténylegesen lefoglalt tárterületért kell fizetnünk. A Hyper Backup alkalmazásban könnyen beállítható az Azure, mint cél és a mentést saját titkosítókulccsal láthatjuk el, mely végig nálunk marad, így kiküszöbölhetjük a felhőtárhelyek leggyakrabban emlegetett hibáját. Adataink már kódolva és tömörítve utaznak, emiatt a felhő üzemeltetője vagy harmadik fél még biztonsági incidens esetén sem férkőzhet titkainkhoz. Ezzel persze felelősség is jár, ugyanis ha elhagyjuk a kulcsot, akkor bizony gyakorlatilag le is mondhatunk távoli mentéseinkről.

 

A távoli felhőmentés garantáltan egy földrajzilag távol eső, így egyazon természeti csapás által valószínűleg semmiképp sem érintett adatközpontban állomásoztatja javainkat. A helyi redundáns tömbökkel vagy helyi mentésekkel kombinálva biztonságos és egyben gyors hátteret ad: szükség esetén gyorsan igénybe vehető a visszaállítás helyi forrásokból és ha ezek kiesnének, akkor megmenti a helyzetet a felhős mentés visszatöltése.

A Hyper Backup előnye, hogy nem csak megosztott mappáink és azok almappái, hanem alkalmazásaink adatai is befoglalhatók a mentendők közé, ami nagyban megkönnyíti az eredeti környezet visszaállítását.

 

Microsoft Azure mentéssel kombinált csomagajánlatban elérhetők el NAS modellek az egyik Synology forgalmazó kínálatában, illetve a mentési szolgáltatás külön is megvásárolható meglévő Synology eszközhöz.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.