NAS mint az otthoni zenelejátszás központja



|

Saját zenei gyűjteményünket bárhonnan élvezhetjük egy jól beállított NAS-sal, nagyon sokféle eszközön.

Hirdetés

Minden NAS tartalmaz valamilyen médiakiszolgálót, ami azt jelenti, hogy a zenei- és video anyagok nem csak fájlként, hanem média streamként is hozzáférhetők, DLNA/UPnP médiakliensek számára. Ilyen kliensek működnek az okostévékben, médialejátszókban, vagy akár minden a Windowsos PC-n megtalálható Media Player ben. A Synology DSM alapkiépítésben kínált Médiaszerver alkalmazása a legtöbb kliens számára megfelelő, megjeleníti a borítóképeket és képes hang- és videó átkódolására is, vagyis ha a média formátumát nem ismeri a lejátszó, akkor a kiszolgáló automatikusan kompatibilis formátumúvá alakítva szolgáltatja azt. Így nem szükséges csúcsminőségű, veszteségmentesen tárolt hanganyagainkból (pl. FLAC, OGG, AIF) MP3 árnyékkészletet fenntartanunk, arra az esetre, ha régebbi lejátszóeszközzel kellene a gyűjteményhez hozzáférnünk. A Médiaszerver beállítása nem bonyolult, a hangátkódolás engedélyezése mellett érdemes ellenőrizni, hogy a Vezérlőpulton a médiaindexelési beállításoknál a gyűjteményt tartalmazó mappa szerepeljen.

Ma már rengeteg olyan kütyü és szoftver áll rendelkezésre, ami képes DLNA kliensként működni, ilyen az okostévé, táblagép, vagy akár a legolcsóbb okostelefon is. A helyi hálózaton a Windows Media Player is azonnal megtalálja a NAS médiamappáit. A DSM kezelőfelületére PC-ről vagy Mac-ről, akár távolról bejelentkezve a Synology Audio Stationnal is lejátszhatunk bármit, sőt, ha hálózati médialejátszónk AirPlay vagy DLNA Media Renderer kompatibilis, akkor Audio Station-ből azt is irányíthatjuk. A Synology multiplatformos médialejátszó mobil alkalmazása, a DS Audio is maradéktalanul, távolról is hozzáfér gyűjteményünkhöz, és AirPlay és DLNA Media Renderer eszközök vezérlésére is használható.

Zenelejátszás esetén a TV nem túl praktikus eszköz, visszafogott hangminősége és a gyakorlatilag feleslegesen üzemelő képernyő miatt (egyes tévékészülékeken a kép ilyenkor kikapcsolható). Ha a zenehallgatás minőségi szórakozás számunkra és/vagy a lakás több pontján is szeretnénk szenvedélyünknek hódolni, hálózati zenelejátszó eszközre lesz szükségünk. Ezek saját kezelőfelületen, kijelzőn teszik hozzáférhetővé a fentebb említett Médiaszerver által szépen rendszerezett gyűjteményünket, lejátszólistáinkat. (Kiválasztásukhoz részletes segítséget nyújt a Synology fórum magyar nyelvű cikke. Egyes, válogatós lejátszóeszközökhöz a Plex médiakiszolgáló csomagot érdemes telepíteni, ha pedig Logitech kliensünk van, akkor a szükségünk lesz a Logitech Media Serverre.

 

Természetesen az Apple készülékek tulajdonosainak sem lehet okuk panaszra, az iTunes csomag telepítése után a Mac OS X iTunes kliensében feltűnnek a NAS-on tárolt anyagok is. Megoldható az iTunes könyvtár NAS-ra költöztetése is, így megvásárolt és rippelt albumok a NAS-on foglalják csak a helyet. Az iTunes ugyanúgy használható tovább, mint amikor a merevlemezen tároltuk a médiakönyvtárat.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.