NAS, mint video jukebox



|

A filmek, videók tárolásában és lejátszásában is maximálisan partner egy okos NAS.

Hirdetés

Természetesen minden NAS alkalmas videofájlok tárolására, hiszen bármilyen anyag megosztható a helyi hálózaton (jellemzően SAMBA/CIFS hozzáféréssel), mint fájl. Ugyanakkor nem ez a legkényelmesebb módja annak, hogy akár több gigabájtos fájlokat lejátsszunk, sokkal alkalmasabb és kényelmesebb egy médiakiszolgáló és valamilyen médialejátszó készülék használata.

 

Ahogy a zenelejátszásról szóló bejegyzésünkben részleteztük, a Synology DSM rendszere alapkiépítésben is tartalmazza a Médiaszervert, mely nem csak a zenéket, hanem a videókat, filmeket is listázza és streameli a médialejátszó kliensek számára. Beállítása nem bonyolult, érdemes ellenőrizni, hogy a Vezérlőpulton a médiaindexelési beállításoknál a videóinkat tartalmazó mappa szerepeljen (célszerű az alapértelmezetten megosztott "video" mappán belül tartani a mozgókép fájlokat).

A Médiaszerver megjeleníti a DVD/Blu-ray albumok borítóképeit, a kiegészítő médiainformációkat és képes transzkódolásra is, azaz olyan formátumra alakítja a videót, hogy azt a kliens képes legyen lejátszani. Mint arról részletesebben is beszámoltunk, egyes Synology NAS modellek 4K-s anyagok átkódolására, megszelidítésére is alkalmasak.

Külön szoftver telepítése nélkül is élvezhetjük videogyűjteményünket, akár távolról is a NAS Video Station alkalmazásával. A program böngészőben fut, automatikusan letölt feliratokat és borítókat, rendszerezve kínálja digitális javainkat és beépített lejátszója is van. Okostelefonon és táblagépen kényelmesebben használható a Synology mobil platformokra (iOS, Android és Windows Phone) készült lejátszóprogramja, a DS Video, mely elérhető Samsung okostévéken és Apple TV-n is. Mindkét program kezeli a NAS-ra rögzített tévéfelvételeket is.

Természetesen nem csak mobilról és számítógépről lehet elérni a videókat, számos szórakoztatóelektronikai eszköz is tartalmaz médialejátszót, ezek túlnyomó része automatikusan felfedezi a hálózaton a NAS-t és a Médiaszerverben felkínált tartalmakat.

Sok Blu-ray lejátszó is képes erre, ám legkényelmesebb egy kifejezetten erre a célra épített médialejátszó készülék, mely Etherneten vagy Wi-Fi-n kapcsolódik a hálózatra és a tévén jeleníti meg a képet. Kiválasztásukhoz áttekintést és részletes segítséget nyújt a Synology fórum magyar nyelvű cikke.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.