Office saját tulajdonban

|

Ha aggódnánk a nyilvános felhőn működő irodai szoftverek miatt, hát lehet saját online irodai csomagunk is.

Sokan használják a Microsoft Office 365-öt , még többen az ingyenes Google Documents szolgáltatásokat, a böngészőben futó modern felhőrendszerek ugyanis nemcsak bárhonnan elérhetővé, hanem bárhonnan szerkeszthetővé és könnyen megoszthatóvá teszik az irodai dokumentumokat. Ha valaki aggódna a nyilvános felhőrendszerek megbízhatósága miatt, az hagyatkozhat sajátra is, ha van egy Synology NAS-a.

Hirdetés

A Csomagkezelési központból a szokványos néhány kattintással feltelepíthető a gyártó ingyen használható SpreadSheet csomagja, mely a fenti programokhoz hasonló funkciókat kínál táblázatkezelő vonalon. Munkamappákba szervezhetjük a munkaállományokat, melyeket a NAS-ról vagy a számítógépről illeszthetünk be, a program az .xlsx, .xlsm, .xltx, .xltm, .xls, .xlt, .ods, .ots, .csv formátumokat képes feldolgozni.

A szerkesztő külön ablakban dolgozik, egy szokványos menüsorral és eszköztárral, ezekben megtalálhatók a legáltalánosabb táblázatkezelőktől elvárt funkciók. Lehetőségünk van alapvető formázásra, változtathatók a színek, a betűtípusok, egyesíthetők cellák, rögzíthetők sorok és oszlopok. A táblázat rendezhető és szűrhető, használható automatikus formázás is. A program kezeli a hiperhivatkozásokat, ugyanakkor például diagramkészítésre nem használható. (Grafikonok létrehozása lehetséges viszont a nemrégiben tárgyalt Note Station alkalmazás táblázataiból.)

Kezeli a verziókat is a SpreadSheet, melyek kilépéskor, lapok hozzáadásakor és törlésekor, száz műveletenként és 10 perccel a SpreadSheet használatba vételét követően is létrejönnek. A verziók száma nincs korlátozva. Ez különösen hasznos, ha megosztottuk a táblázatot és valaki más nem megfelelő módosításokat eszközölt az adatokon. A megosztás lehet nyilvános, de korlátozódhat NAS felhasználókra is, az engedély szólhat megtekintésre vagy módosításra is. Élhetünk a jelszavas titkosítás lehetőségével is.

Persze nem csak táblázatokra, hanem szöveges anyagok szerkesztésére is szükségünk lehet a mindennapokban. A már említett Note Station áll legközelebb az Office Word funkcionalitásához, hiszen könnyen szerkeszthetők benne formázott dokumentumok. Ha azonban csak egy Jegyzettömb (Notepad) jellegű, ám szintaxis alapú színezéssel dolgozó editorra van szükség, akkor jó szolgálatot tehet a Szövegszerkesztő. A program igen jól használható szkriptek, program forráskódok, beállításokat tartalmazó fájlok (PHP, HTML, Perl, stb.) szerkesztésére, a szintaxis kiválasztható.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!