Photo Station – bárhonnan elérhető fotósközpont

|

Sokkal többet nyújt egy modern NAS a fájlmegosztásnál, ha fényképekről van szó.

Hirdetés

Ki ne készítene fényképeket a kamerás okostelefonok korában? Míg régen ezeket leginkább számítógépen próbáltuk rendszerezni - sokan használták pl. a Google Picasa szoftverét -, addig ma érdemes ezt a tevékenységet is a NAS-ra bízni. Nem fogjuk megbánni, mert ilyen módon könnyen megoszthatók a képek és videók más, távoli családtagokkal és ismerősökkel is, akik egy böngészőben vagy mobil alkalmazással bejelentkezve könnyen böngészhetik megosztott digitális javainkat, bármilyen formátumban (pl. RAW fotók) is töltöttük fel azokat. Az anyagok kommentelhetők, bolgot vezethetünk róluk és egy kattintással megoszthatók a közösségi oldalakon is, így annyira lehetünk Igazi "online polgárok", amennyire épp szeretnénk.

A Synology Photo Station szoftvere a gyártó minden modelljén megtalálható, egy kattintással indítható a Főmenüből. Egy új ablakot nyit a böngészőben, melyben célszerűen kezelhetjük a NAS-ra feltöltött fotóinkat. A Photo Station albumonként kezeli a feltöltött képeket és videókat, bélyegképeket készít róluk a gyorsabb előnézet érdekében és indexeli őket. A feltöltés történhet helyi hálózaton (másolás a megosztott photo mappába), mobil alkalmazásról (DS photo), de a webes felületre bejelentkezve egérrel is áthúzhatók a kijelölt Photo Station albumba szánt képek. Emellett a számítógépre telepítve használhatjuk a Photo Station Uploadert vagy a Synology Assistant Photo Uploder funkcióját, e programok kényelmesek és elvégzik a videók konverzióját és a bélyegképek generálását is, így terhet vesznek le a NAS válláról.

Természetesen senki sem szeretné, ha más felhasználók vagy egy internetről érkező látogató hozzáférne személyes fotóihoz, a Synology DSM rendszere kiterjedt jogosultságkezeléssel támogatja a privátszféra védelmét. A NAS adminisztrátora eldöntheti, hogy egy közös fotóalbumot használjon-e minden felhasználó, vagy fiókonként saját albumok készüljenek. Megoldható az is, hogy a Photo Stationban a NAS felhasználóktól függetlenül vegyünk fel fiókokat, melyek csak a fotók kezeléséhez használhatók. Az albumok lehetnek akár teljesen nyilvánosak, de privát albumok is, melyeket csak az erre feljogosított NAS vagy Photo Station fiókokkal lehet megtekinteni. Arra is van lehetőség, hogy egyszerűen, jelszóval védjük a hozzáférést, ami akkor kényelmes, ha a NAS-on nem regisztrált partnerekkel szeretnénk alkalmilag képeket megosztani.

Az album szerinti alapvető rendszerezés mellett egyéb módon is csoportosíthatók, legyűjthetők a fotók, e téren igen fejlett szolgáltatásokkal dicsekedhet a rendszer. Az albumok kategóriákba rendezhetők, a fotókat és videókat címkézhetjük, személyekhez is. A program felhasználja a képek EXIF adatait és a lokációs adatokat is. Intelligens, dinamikusan legyűjtött albumokat szervezhetünk címkék, albumok, személyek, EXIF adatok (pl. fényképezőgép típus), feltöltés paraméterei (dátum, feltöltő, utolsó komment időpontja) vagy akár helyszín alapján. Ha bekapcsoljuk az automatikus arcfelismerést, akkor a program felismeri a fotókon szereplő személyeket és ennek megfelelő címkével is látja el a képet. Az albumok egy kattintással megoszthatók a népszerű közösségi oldalakon, link alapján - természetesen a jogosultságokat tiszteletben tartva.

Mobil eszközökre (iOS, Android és Windows Phone platformokra) letölthető a DS photo alkalmazás, ami nem csak kényelmes böngészési és megosztási lehetőséget biztosít, de a mobil eszközön készült fotók automatikus mentésére is használható: amint elkészítettük a felvétel, az azonnal továbbítódhat az otthoni NAS-unkra - ha a mobilunk rendelkezik internetkapcsolattal. Még ha a nyaralás végére a mobilunk esetleg már nincs is meg, a képek akkor is otthon várnak ránk, azok nem veszhetnek el. :)

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.