RAID helyett rugalmas hibrid kötet



|

Kevesebb meghajtó beszerzésével és fokozatosan is előbbre léphetünk az SHR kötetek használatával.

Hirdetés

A merevlemezek a modern, precíz technológia csodái, ugyanakkor mozgó és kopó alkatrészeket tartalmaznak, kopnak és előfordul, hogy tönkre is mennek. Több terabájt adat elvesztése igen fájdalmas és költséges tapasztalat lehet, ezért nem is csoda, hogy NAS vásárlása esetén előszeretettel választjuk a két- és többrekeszes modelleket. Ezekben ugyanis több merevlemezből álló, redundáns tárolókötetek (RAID) is szervezhetők, melyek elviselik egy fizikai meghajtó kiesését és annak cseréje után biztonságosan üzemelnek tovább. Ezekben a kötetekben egy vagy két lemeznyi kapacitás szolgál a redundáns védelem fenntartására, vagyis tárhelyet kell áldoznunk a biztonságra.

A RAID 1, 5 és fejlettebb tömbök tehát jó eséllyel megóvják adatainkat meghajtóhibáktól, de vannak korlátaik és csak nehézkesen léphetünk velük tovább. Csak azonos méretű merevlemezeket használhatunk, illetve csak a legkisebb kapacitásának erejéig használhatjuk ki a nagyobbakat is. Rugalmasabb NAS modellek lehetőséget adnak arra, hogy sorban nagyobb meghajtókra cseréljük a meglévőket, azonban az így biztosított extra helyet csak akkor használhatjuk ki ha már valamennyi egységet kicseréltük, vagyis gyakorlatilag egyszerre kell megvennünk több lemezt. Ez kétlemezes tömb esetén is könnyen jelenthet hatvanezer forintos beruházást, egy négylemezes RAID 5 esetében persze épp kétszer ennyit, amit bizony már nem lehet a költőpénzből kihasítani.

 

Hatékonyabban dolgozik az SHR (Synology Hybrid RAID), melynek használatához nincs szükség a különféle RAID szintek ismeretére sem. SHR kötet elkezdhető akár egyetlen lemezzel, majd fokozatosan bővíthető tovább, akár egy-egy további lemez hozzáadásával.

A rendszer automatikusan kisebb kötetekre osztva kezeli a szabad területet, így hatékonyabban és hamarabb aknázhatjuk ki az újabb, nagyobb meghajtók extra kapacitását. Például egy tipikus négy meghajtós SHR kötet esetében már két lemez cseréje esetén elérhetővé válik a plusz tárterület, később pedig továbbléphetünk a másik kettő cseréjével.  Természetesen a meghajtókat egyenként cserélhetjük és ki kell várnunk, míg a NAS újra felépíti a kicserélt meghajtó tartalmát, helyreállítva a biztonságos státuszt. Mindeközben a NAS némileg csökkent teljesítménnyel, de folyamatosan és teljes mértékben használható.

 

 

A RAID és SHR közötti különbségeket kézzelfoghatóbbá teszi a Synology RAID kalkulátora, amiben tetszőleges méretű merevlemezek kombinációival kísérletezhetünk.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.