Fájlok a legnagyobb biztonságban: a Synology DiskStation Manager 6.1 újdonságai



|

Egy jó hálózati adattároló mit sem ér sokrétű, könnyen használható kezelőfelület nélkül. A Synology NAS-ok menedzsmentjében immár a 6.1-es verziószámú DiskStation Manager segít. Nézzük az újdonságokat!

Hirdetés

Vállalati környezetben már nem tehetjük meg, hogy folyamatosan egy NAS mellett üljünk, egy csomó funkciót manuálisan végezzünk el, vagy épp a hibajelenségekre figyeljünk egy folyamatosan nyitott ablakban. A DiskStation Manager legújabb verziója ismét sok olyan funkcióval bővült, amellyel egy céges IT-szakember munkája kényelmesebbé válhat, miközben az eszköz működése, a rajta tárolt adatok, valamint a kapcsolódó felhasználók még nagyobb biztonságban vannak.

A NAS működésének alapja egyrészt egy olyan fájlrendszer, amely az adattárolási és biztonsági funkciókra kihegyezve biztosítja az adatok villámgyors mentését, kereshetőségét és biztonságát. A Synology több eszközében is használt Btrfs leginkább a vállalati felhasználók számára jelent előnyt olyan új funkciókkal, mint az "öngyógyítás". Ilyenkor a rendszer a tükrözött metaadatok alapján automatikusan érzékeli, ha valamelyik meghajtón hibás fájl jelenik meg, és ezt a támogatott RAID kötetekről magától helyreállítja.

Még több kütyüt kapott a svájcibicska

A DiskStation Manager képes a megosztott mappák titkosítására is, akár olyan módon, hogy egy USB meghajtót nevezünk ki "fizikai kulcsnak". Ilyenkor nem kell megjegyezni különféle titkosítási kódokat, akár egy egyszerű pendrive-ot használhatunk a titkosítás feloldására: csak figyeljünk oda, hogy a "kulcslyukba" helyezés után nehogy el akarjuk fordítani, mint egy valódi kulcsot.

A Synology NAS-ból könnyen faraghatunk akár domainvezérlőt is, és IT-karbantartási feladatokat különféle automatizációkkal egyszerűsíthetjük (például így telepíthetünk a céges felhasználók gépeire különféle szoftvereket vagy frissítéseket úgy, hogy ehhez nem kell valóban odamennünk az adott PC-hez).

Egy jól kihasznált NAS-on hemzsegnek az adatok, ezért nagy segítséget jelent az univerzális kereső. A más szoftverekben is megszokott Ctrl+F billentyűkombinációval előhívható funkció egy teljes rendszeren átívelő keresést indít el: multimédiás fájloktól DSM alkalmazásokig, vagy akár a Synology Note Station-ben, illetve Synology Office-ban létrehozott tartalmakig. Az univerzális kereső ráadásul úgy adja ki a találatok listáját, hogy gyors betekintőt is mutat a fájlok tartalmába illetve a kapcsolódó metaadatokba egyetlen kattintás után.

Az USB Copy 2.0 az USB-n át csatlakozó eszközök másolási feladatait egyszerűsíti le. Néhány egyszerű beállítás után fájlokat és mappákat automatikusan másolhatunk az USB eszközökről a NAS-ra, vagy épp visszafelé, ahogy csatlakoztattuk őket. Kifejezetten egyszerű így adatokat másolni, hiszen ehhez az egyes esetekben nem is kell külön másolási parancsokat kiadni, az előzetes szabályok alapján ezt elvégzi helyettünk a szoftver: ez aztán az igazi Plug and Play!

A pillanatképek kezelésében is újított a DSM 6.1: a Snapshot Replication funkciói között megjelent a titkosított megosztott mappák replikációja az adat-érzékeny vállalatok számára, a lokális replikációval újabb biztonsági réteget adhatunk az eddigiekhez, a hálózati sávszélességre pedig úgy is figyelhetünk, hogy előre beállított szabályok szerint a replikáció automatikusan szünetel, majd újraindul.

Egy jó menedzsment-szoftver abban is segít, hogy mindig átlássuk a kezelt eszköz teljesítményét és a rajta futó folyamatokat. A Resource Monitor többféle nézettel segít ebben: részletesen láthatunk mindent, ami épp a NAS erőforrásait harapdálja - külön azt, hogy a processzor erejéből, a memória méretéből, vagy a lemezek írás-olvasási idejéből mennyit vesznek igénybe. A Performance Alarm is hasznos funkció, ezzel jelzéseket, figyelmeztetéseket küldhetünk a rendszergazdának akkor, ha valamilyen folyamat a vártnál több erőforrást igényel, így könnyen akcióba léphetünk és megregulázhatjuk azt a rendszer tökéletes működése érdekében.

...és ez még nem minden

Még mindig nem értünk a 6.1-es változat újdonságainak végére. Az Apple-felhasználók örülkhetnek a Time Machine beépítésének, már a legújabb macOS verziót futtatók számára is létrrehozhatunk megosztott mappákat egyedi felhasználási kvótákkal, így megakadályozva a jogosulatlan használatot, vagy azt, hogy a csatlakozott felhasználók túltömjék a NAS-t.

A Storage Manager mostantól együttműködik a Seagate IronWolf Health Management megoldásával, így folyamatos merevlemez-monitorozást végez, és ha a tárolók "egészségével" valami probléma adódik, itt tehetjük meg a szükséges lépéseket a gyógyítás érdekében. Ezzel megvédhetjük magunkat és cégünket a külső hatások, vagy épp a működési hibák miatt előforduló kritikus adatvesztésektől.

Ezen kívül ott van még sok apró újdonság, például a kiterjesztett RAID F1 támogatás, az SMB 4.4 frissítés, új csoportkezelési megoldás a Directory Serverben, offline autentikáció a Radius Serverben, migráció egylemezesről kétlemezes redundanciára (SHR-1-ről SHR-2-re), és több egyéb olyan friss funkció, amelyekről a DSM 6.1 részletes bemutatójában lehet olvasni.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.