Synology DS418j: szerver-tudású kis doboz otthonra



|

Az odáig rendben van, hogy kisvállalatoknál egy jól megválasztott NAS kiválthatja a szervereket, az igazán jó hír viszont az, hogy otthon is lehet ilyen tudású dobozkánk.

Hirdetés

Az aktuális Synology NAS-okat bemutató sorozatunkban elérkeztünk egy olyan modellhez, amely tudásában simán elfér a kis- és középvállalatoknak szánt eszközök mellett, pedig árában és kialakításában egyértelműen otthoni felhasználóknak (is) tervezték. A DiskStation DS418j négylemezes adattároló, amely az otthoni biztonsági mentéseken túl privát felhő kialakításához, multimédia-streameléshez is kiváló.

Kezdjük akkor az alapokkal: a 64 bites, kétmagos, 1,4 GHz-es Realtek RTD1293 processzor mellett 1 GB DDR4 RAM dolgozik a burkolat alatt, amely a Synology technológiájával felturbózva kifejezetten gyors adatelérést tesz lehetővé: ez akár több mint 112 MB/s olvasási és 87 MB/s írási sebesség lehet titkosított adatok esetén. Az otthoni használat esetén sokaknak fontos az is, hogy ne zabáljon annyi áramot egy eszköz, mint egy ötven éves orosz hűtő: a DS418j fogyasztása aktív állapotban 21,22 W, merevlemez-hibernálás esetén 8,97 W.

4 merevlemez-tálcájával maximum 4x12, azaz 48 TB adat tárolására képes, persze ez függ az általunk kiválasztott RAID konfigurációtól. Kompatibilis a 3,5 és 2,5 hüvelykes SATA HDD-kkel és a 2,5 hüvelykes SATA SSD-kkel egyaránt. Kommunikációját egy gigabites LAN porton át végzi, és találunk rajta két USB 3.0 csatlakozót is, amellyel villámgyorsan másolhatjuk át hordozható merevlemezeink, pendrive-jaink tartalmát.

Központi tárhely...

A NAS elsődleges funkciója természetesen az adatmentés és szinkronitálás. Könnyen készíthetünk biztonsági mentést eszközeinkről, legyen szó Windows, Mac vagy más rendszerű készülékről. A Synology átfogó többverziós biztonsági mentési megoldása ráadásul megvédi a PC-nket és NAS eszközünket egyaránt a rosszindulatú támadások ellen, ideértve az egyre gyakoribb, titkosításalapú zsaroló fenyegetéseket (ransomware) is.

A Synology Hybrid RAID (SHR) technológiával egyszerű a tárhelykezelés. Az SHR egy automatikus RAID-kezelő rendszer, amely a tárolókötetek könnyű létrehozását és bővítését, valamint a RAID-típusok RAID-információkat nem igénylő áttelepítését teszi lehetővé a felhasználók számára. Az SHR egy-, illetve kétlemezes redundanciát biztosít, amelynek köszönhetően meghajtóhiba esetén is biztonságban tudhatjuk adatainkat.

A kezelés kifejezetten könnyű: azokat a műszaki háttérrel nem rendelkező kezdő felhasználókat, akik RAID-technológia segítségével szeretnék megóvni adataikat egy átlátható telepítővarázsló vezeti végig az első telepítés során elvégzendő lépéseken. A Tároláskezelőben akár menet közben is hozzáadhatunk új lemezeket a rendszerhez - mindössze néhány kattintással. A kötetek létrehozásakor pedig előre tervezhetünk, és üres és kiosztatlan tárhelyet tehetünk félre a későbbi használat céljából.

A QuickConnect segítségével funkcióknak köszönhetően porttovábbítási szabályok, DDNS és egyéb bonyolult hálózati beállítások nélkül érhetjük el fájljainkat Synology NAS eszközünkön, az interneten keresztül. A QuickConnect segítségével egyszerű, testre szabható címek (például https://customID.quickconnect.to) segítségével csatlakozhatunk, így médiatartalmainkat és munkával kapcsolatos fájljainkat azonnal, további költségek nélkül megnyithatjuk Windows/Mac/Linux rendszerű számítógépen, laptopon, illetve mobileszközön.

...sőt, több!

Az otthoni NAS-nak persze már jóval többet illik tudnia annál, hogy adatokat tárolunk rajta és távolról is elérhetővé tesszük őket. Így a DS418j is képes ellátni a lakás központi multimédia-lejátszójának feladatait.

Az egyszerűen kezelhető, sokrétű felületen nagyon könnyű beállítani, hogy a NAS-ról kedvenc filmjeinket, zenéinket és egyéb multimédiás tartalmainkat a megfelelő lejátszókra streameljük. Így akár Samsung okostévéken, Apple TV-n, Google Chromecaston, Roku eszközökön és minden DLNA-kompatibilis lejátszón nézhetjük, hallgathatjuk a NAS-on tárolt kedvenceinket.

Ezen kívül akár az otthoni biztonságot is garantálhatja, ha IP-kameráinkat a Synology NAS-on keresztül kezeljük a Surveillance Station segítségével. Akár 16 kamerát is képes figyelni a rendszer, hogy a ház egyik helyisége se maradhasson őrizetlenül.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.