Synology DS418play: multimédiás mindenes



|

Friss, ropogós bejelentés: a Synology egy négy lemez befogadására alkalmas NAS-t mutatott be, aminek leginkább a filmrajongók örülhetnek.

Hirdetés

Az már nem újdonság, hogy a NAS-okat a fájlszerver-funkciókon kívül sok minden másra is használhatjuk. Az egyik legnépszerűbb ilyen lehetőség a multimédiás tartalmak tárolása és megosztása távoli eszközeinkkel - zenét hallgathatunk a "személyes Spotify-unkról", vagy videózhatunk a "saját Netflixünkről" akár házon belül a hálózatra kötött eszközeinkkel, vagy akár otthontól távol, például az okostelefonunk kijelzőjén. A világ viszont megy előre, formátumok, kijelzőméretek, felbontások váltják egymást, és ehhez érdemes a NAS-nak is rugalmasan alkalmazkodni.

Az új DS418play pontosan erre képes. A rendszer motorja egy kétmagos, 2 GHz-es processzor, amely szükség esetén akár 2,5 GHz-re is felpöröghet. Alapértelmezésben 2 GB RAM található a gépház alatt, amely 6 GB-ig növelhető. De ez csak a hardveres alap, az igazi vonzerő a képességekben rejlik.

Ahogy Michael Wang, a Synology termékmenedzsere megfogalmazta, manapság már egyre több a 4K felbontású videótartalom, akár saját forrásból is, hiszen mind több 4K videót felvenni képes mobil eszköz jelenik meg a piacon. Viszont az ilyen filmek nagyok, és lejátszásuk is megerőltetőbb a hardvereink számára - ráadásul sok esetben előfordul, hogy a 4K-s videóinkat olyan eszközön akarjuk lejátszani, ami nem is támogatja ezt a felbontást, kezdve a nagyi régi tévéjétől az öcsi 720p-s tabletén át a saját full HD-s telefonunkig. Épp ezért sok felhasználó még mindig alacsonyabb felbontásban rögzít videókat, mondván, úgysem használja ki ezeket a meglévő kijelzőin.

Ez tény, de mi lesz pár év múlva, amikor már több 4K-képes megjelenítő is lesz otthon? Akkor fáj majd igazán, hogy a fontos emlékek például csak 1080p-ben maradtak meg. A megoldás tehát az, hogy igenis legyen az alap már a 4K, de legyen ehhez olyan megoldásunk, ami kisebb felbontású lejátszáskor sem terheli meg feleslegesen a NAS-t vagy a hálózatot. És itt jön a képbe a DS418play.

Az új NAS ugyanis már támogatja a hardveres transzkódolást, a DS418play akár két külön csatornán tud H.265/H.264 4K videót átalakítani. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy ha eltárolunk rajta egy 4K felbontású filmet, de azt egy kisebb felbontásra képes eszközre streameljük, a NAS valós időben átalakítja a tartalmat a fogadó eszköznek megfelelő formátumra, és ezáltal spórol az erőforrásokkal.

A DS418play processzora az AES-NI hardveresen gyorsított titkosítást is támogatja. A Link Aggregation bekapcsolásával a titkosított adatok olvasása akár 226 MB/s, írása pedig 185 MB/s sebességgel is történhet. A felhasználók adatait a gyors adatelérés mellett is AES-256 titkosítás védi. A NAS operációs rendszere a DiskStation Manager (DSM) 6.1-es változata, amely sokféle modern eszközzel járul hozzá az otthoni kényelemhez, vagy akár a produktívabb irodai munkához. Négy merevlemez-helyével összesen maximum 40 terabájtos tárkapacitást érhetünk el, a kettős 1 GbE LAN-port a zökkenőmentes hálózati sebességet garantálja, a Btrfs fájlrendszer pedig a legfejlettebb tárolási technológiák, valamint optimalizált pillanatfelvételek segítségével akadályozza meg az adatvesztést és minimalizálja a karbantartási igényt.

Épp ezért a DS418play ugyanolyan hasznos lehet az otthoni multimédia-kedvelők számára, mint egy kis- vagy középvállalkozás adatainak biztonságos tárhelyeként. Sőt, egy otthoni irodában dolgozó felhasználó akár egyszerre használhatja ki mindkét világ előnyeit.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.