Hirdetés

10 hasznos alkalmazás iskolakezdésre



|

Habár még sokan a nyaralásukat töltik, hamarosan eljön az az idő, amikor országszerte becsengetnek az iskolákban és felsőoktatási intézményekben. A visszaszámlálás már elkezdődött, így összegyűjtöttük azokat az alkalmazásokat, amelyekkel érdemes felvértezni magunkat iskolakezdésre.

Hirdetés

Nincs mit tenni, lassan az iskolapadok közé is beférkőznek a modern informatikai eszközök és vívmányok. Egyre többen járnak okostelefonnal, illetve hordozható számítógéppel iskolába, középiskolába vagy felsőoktatási intézménybe, ráadásul az intelligens táblákról még nem is beszéltünk. Mivel a diákok gondolatai már a szeptemberi évnyitók körül forognak, ezért előreszaladtunk mi is egy kicsit, és összegyűjtöttük azon alkalmazásokat, amelyekkel érdemes nekivágni a most kezdődő iskolaszezonnak.

 

 



1. Office-helyettesek

Az iskolakezdéssel párhuzamosan megkezdődik a beadandók és házi feladatok gyártása is, amelyeket egyre több tanár kinyomtatva vagy elektronikus formában vár. E művelet nem képzelhető el egy jó szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt és prezentációkészítőt tartalmazó programcsomag nélkül, amely kapcsán sokan rögtön a Microsoft Office-ra asszociálnak. Pedig nem kéne, és emiatt nem feltétlenül kell még augusztusban körülbelül 20 ezer forintot kifizetni a legkisebb kiadásáért. A piacon ugyanis megtalálhatók hasonló képességű ingyenes programcsomagok, amelyek közül például a LibreOffice és az IBM Lotus Symphony bátran ajánlható.

2. Jegyzeteléshez

Habár Magyarországon egyelőre még csak jellemzően a felsőoktatásban engedik be a hordozható gépeket a tanórákra, érdemes lehet a jegyzeteinket minden nap legépelni, hiszen így egyrészt elmélyíthetjük a tudásunkat, másrészt később könnyen visszakereshető formában tárolhatjuk a tanulmányainkat. E feladatra kiválóan alkalmas az Office kevesek által használt OneNote szoftvere, amely képes a jegyzeteink online tárolására, és így az eszközök közötti szinkronizációra is. A fizetős megoldásnál talán egy fokkal használhatóbb az ingyenes Evernote, amely az előbb bemutatott képességekkel és fejlett klienstámogatással rendelkezik, hiszen a Windows mellett az OS X, az iOS, az Android és a Windows Phone 7 platformokat is támogatja.

3. Szervezett teendők

Az iskolakezdéssel párhuzamosan általában megszaporodnak a teendőink is. Beadandókat kell írni, kötelező olvasmányokat kell kiolvasni egy megadott időpontra, fel kell készülni a dolgozatra és így tovább. Vezethetjük papíron is a teendőinket, illetve egy határidőnaplóban, vagy felvihetjük azokat egy online felületre, ahol egyszerűen rendszerezhetjük és menedzselhetjük a feladatainkat. Ilyen webes alkalmazás például a népszerű, gazdag funkcionalitású Remember the Milk, amelynek már elsőre is kézenfekvő a kezelése. Az offline elérésnek, valamint a népszerű mobilplatformok támogatásának köszönhetően pedig mindig kéznél lehetnek a teendőink.

 

 

 



4. Fájlok a közösben

Mostani számunkban külön részt szenteltünk a felhőalapú tárhelyeknek, amelyekkel könnyedén megoszthatjuk az állományainkat. A bemutatott megoldások közül mi most a Dropbox szolgáltatását vennénk elő azon okból, mert főként nem adatmentésre találták ki, hanem a fájlok egyszerű tárolására és megosztására. Érdemes az iskolában is használni, mivel így egy csoport (osztály, évfolyam) tagjai egyszerűen megoszthatják a jegyzeteiket és a tanuláshoz szükséges dokumentumaikat, és nem kell azokat egy külső adathordozón keresztül cserélgetni a tanteremben. A Dropbox használata tanárok számára is ajánlható, hiszen így könnyen eljuttathatják a tanulási segédleteiket a diákjaiknak.

5. Kötelező e-könyvek

Nem feltétlenül kell minden kötelező olvasmányt megvásárolnunk, hiszen van rá esély, hogy egy részüket ingyenesen is beszerezhetjük e-könyv formájában. Több legális forrást is megtalálhatunk az interneten, ilyen például a Magyar Elektronikus Könyvtár (mek.oszk.hu), a Gutenberg projekt oldala (gutenberg.org), vagy éppen a Google elektronikus katalógusa (books.google.com). A műveket általában PDF vagy ePub formátumban tudjuk beszerezni, amelyekkel egyaránt megbirkózik a Calibre. A program ezenfelül képes kategorizálni is a könyveinket, valamint Kindle által olvasható formátumot (MOBI, PRC) is elő tud állítani, így egy valódi e-könyv mindenesre tehetünk szert általa.

 

 

 



6. Beágyazható dokumentumok

A Dropboxnál már megnéztük, hogy miként oszthatjuk meg egyszerűen a csoport- vagy osztálytársainkkal a fájljainkat, most azonban bemutatnánk egy alternatív megoldást, amelyet főként a dokumentumok megosztására találtak ki. A Scribd megoldásával ugyanis úgy adhatjuk tovább az állományainkat, hogy azokat nem feltétlenül kell a látogatóinknak letölteniük, mivel a szolgáltatás képes a felületén megjeleníteni szövegeinket. Ezenfelül a segítségével kereshetünk is a feltöltött dokumentumokban, így eldöntve, hogy valóban hasznos szöveggel van-e dolgunk. A beágyazási funkciónak köszönhetően pedig a jegyzetünket, beadandónkat akár a személyes blogunkba is beágyazhatjuk.

7. Nyomtassunk füzetet

Az oktatási intézmények néha olyan füzetek megvásárlását is megkövetelik, amelyeknél már előre tudható, hogy az oldalaknak csak egy kis része lesz kitöltve. E probléma áthidalására bátran ajánljuk a printablepaper.net oldalát, amely számos négyzetrácsos, vonalas és más speciális lap PDF változatát tartalmazza. Habár esetében nem beszélhetünk alkalmazásról, mégis úgy gondoljuk, hogy helyet követel a listánkon, mivel nagyon hasznos lehet, ha valaki nem szeret füzetekkel mászkálni, s inkább egy mappát hord magánál, amelybe egyszerre mindent lefűzhet.

8. Matematikaházik megoldója

A Wolframalpha.com webes kereső megjelenésének a pillanatában viszonylag nagy sajtóvisszhangot kapott, majd hamar feledésbe merült. Ez valamelyest érthető, hiszen speciális keresőről van szó, amely nem igazán akar konkurálni a Google és a Bing általános kutató szolgáltatásokkal. Ezt támasztja alá például az is, hogy a Microsoft megoldásába integrálták a Wolfram alpha lekérdezési metódusát.

 

 

 

 

 

A szolgáltatás igazi terepe a matematika, mivel meg tud birkózni az egyszerűbb geometriai és algebrai számításokkal. E tulajdonságának köszönhetően szinte pofonegyszerű elkészíteni a segítségével a matekházit. Bárcsak létezett volna a mi időnkben is (mármint iskoláskorunkban)!

9. Tolmács az asztalon

Egy jó iskolakezdési összeállítás nem lehet teljes szótárprogramok nélkül. A jelentőségüket nem is ecsetelnénk hosszabban, vélhetően mindenki tapasztalta már a saját bőrén, hogy milyen hasznosak tudnak lenni e megoldások egy fordítás során. A weben számos jó és ingyenes fordítószolgáltatás lelhető fel (webforditás.hu, Google Fordító és az MTA SZTAKI), de sajnos nem mindig vagyunk online, ami miatt egy számítógépünkön futtatott programnak bizony van létjogosultsága.

 

 

 

 

E téren ajánlhatók a MorphoLogic fizetős MoBiMouse szótárai, de ha nem akarunk e célra pénzt áldozni, akkor az ingyenesen letölthető JGL szótár is jó választás lehet. Az alkalmazás ugyanis az angol és a német nyelvek mellett például a japán, a sumér és a tünde nyelven írt szövegeket is le tudja fordítani, a kezelése pedig pofonegyszerű.

10. Közösségi oldal osztályoknak

Munkahelyeken és iskolákban sok helyen az üldözött kategóriába esnek a közösségi oldalak, pedig ennek nem kéne így lennie. Persze a tanulmányokkal nem összefüggő szörfölgetés nem éppen támogatandó, de hiba lenne e szolgáltatások előnyeit nem a tanulás javára fordítani. Utolsó megoldásunk egy ilyen oldal, amely kifejezetten tanárok és diákok számára jött létre.

 

 

 

 

Az Edmodo segítségével ugyanis az osztályfőnökök egy külön közösségi oldalt alkothatnak osztályuknak, amelyre ezt követően felölthetik az órarendet, az osztályzatokat (ha a diákok beleegyeznek), valamint szavazást indíthatnak, és más tanárok jegyzeteit is feltölthetik. Így egy valódi Web 2.0-s osztály hozható létre, ahol a tanítással kapcsolatos diskurzus a közösségi oldalon folyik.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.