Hirdetés

10 tipp a számítógép védelmére



|

Az elmúlt időszak esőzésben és villámlásban igen gazdag volt, és ez komoly veszélyt jelent számítógépünkre nézve. Íme 10 tipp az APC jóvoltából, hogyan kerülhetjük el az adatvesztést, és az áramellátás problémájából eredő problémákat.

Hirdetés

„Különösen aktuális a villámok okozta károkról nyáron beszélni, ugyanis az év legzivatarosabb évszaka a nyár. Az otthoni és az irodai szórakoztatóelektronikai és számítástechnikai eszközök azonban nem csak nyáron, hanem egész évben ki vannak téve a villámcsapás és az áramingadozás okozta károknak. A hazai háztartások több mint fele észlelt már áramellátási problémát, ám a kutatásaink ennek ellenére azt mutatják, hogy a lakosság kétharmada nem tud arról, hogy a villámhárítón kívül léteznek egyéb villámvédelmi megoldások is, ilyenek például a szünetmentes tápegységek. Minden háztartásban érdemes felmérni, mely eszközök esetében fontos, hogy áramszünet esetén is tovább működjenek és ezeket érdemes ellátni az említett megoldásokkal. Ezekből olyat tanácsos vásárolni, amelybe további akkumulátorok is elhelyezhetők, hogy növelni lehessen a kulcsfontosságú eszközök működési idejét. Érdemes olyan terméket keresni, amelynél a gyártó az általa biztosított áramellátás-védelmi eszközök teljes élettartamára vállalja a hozzájuk csatlakoztatott eszközökben keletkezett károk megtérítését” – mondta Bíró Viktor, az APC dél-kelet európai regionális menedzsere.

„A túlfeszültség-védelmi eszközök nemcsak a villámok okozta túlfeszültség, hanem az áramellátás ingadozásai ellen is védik az érzékeny elektronikai eszközöket. Ezeknek a berendezéseknek az ára minden esetben eltörpül a túlfeszültség okozta kár értéke mellett” – tette hozzá Bíró Viktor.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) érzékeny berendezésekkel figyeli a légköri elektromosságot, a földre lecsapó és a felhők közötti villámok mennyiségét és kialakulását.

„Magyarországon – éghajlati adottságainál fogva – a nyári hónapokban van a legtöbb zápor, zivatar, és ezek olykor rendkívül hevesek. A zivatar a legtöbb esetben erőteljes villámlással jár. A téli hónapokban, karácsonykor és januárban is előfordulhat zivatar és villámlás, ez azonban meglehetősen ritka” – mondta el H. Bóna Márta, a Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

„A villámok száma minden évben eltérő. Az OMSZ villámlokalizációs rendszere 2004-ben például 30 000 földre csapó villámot regisztrált, és a villámok több mint háromnegyede a nyári hónapokban keletkezett. Ez az adat valószínűleg idén nyáron is hasonló lesz, érdemes tehát odafigyelnünk a villámok elleni védekezésre. Az idei nyár már eddig is eléggé zivataros volt, és az évszak fele még előttünk áll” – tette hozzá H. Bóna Márta.

A következő tippek betartása segít megvédeni az értékes elektronikai eszközöket az áramellátási rendellenességek és a villámcsapások okozta maradandó károsodásoktól.

1: Védje meg érzékeny, nagy értékű elektronikai eszközeit az áramingadozások (lökések és tüskék) okozta káros túlfeszültségtől. Ennek érdekében válasszon olyan túlfeszültség-védelmi megoldást, amelynek feszültség-áteresztő értéke alacsony.

2: Az elektronikai eszközök védelmének biztosítása érdekében olyan túlfeszültség-védelmi eszközt válasszon, amely az áramlökések által veszélyeztetett összes útvonalat, többek között az elektromos vezetékeket, telefonvezetékeket, adatkábeleket és koaxiális kábeleket is lefedi.

3: Állapítsa meg, hogy mely eszközök esetében fontos, hogy áramszünet esetén is tovább működjenek, ezeket az eszközöket lássa el szünetmentes tápegységgel.

4: Olyan szünetmentes tápegységet válasszon, amelybe további akkumulátorok is elhelyezhetők, hogy növelni lehessen a kulcsfontosságú eszközök működési idejét.

5: Használjon energiagazdálkodási szoftvereket az eszközbe jutó áram minőségének ellenőrzése érdekében. Állítsa be a rendszert úgy, hogy áramszünet esetén automatikusan és megfelelően leálljon a rendszer, valamint a futó alkalmazások.

6: Védje a strukturált kábeleket és az otthoni hálózati alkalmazásokat olyan szünetmentes tápegységgel, amely lehetővé teszi az automatizálást szolgáló funkciók távolról történő kezelését, és egyben védelmet biztosít áramkimaradás esetén.

7: Óvja meg értékes eletrkonikai eszközeit energiaellátás minőségét javító eszközzel, amely nem kizárólag az áramlökések ellen véd, hanem szabályozza a feszültséget, és zajszűrővel is rendelkezik.

8: Nyugalma és biztonsága érdekében olyan áramellátás-védelmi eszközöket válasszon, amelyek teljes élettartama során a gyártók vállalják a rájuk csatlakoztatott eszközökben keletkezett károk megtérítését.

9: Olyan áramellátás-védelmi eszközöket vásároljon, amelyek rendelkeznek az UL, a cUL, a CSA vagy más nemzeti tanúsítvánnyal rendelkező tesztlaboratórium (Nationally Recognized Test Lab - NRTL) által kiállított minősítéssel.

10: A régi áramellátás-védelmi megoldásokat biztonságos és környezetbarát módon újítsa meg vagy cserélje le.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.