Hirdetés

2013 is a mini PC éve lesz



|

A 160 dolláros CuBox Pro mini PC Ubuntuval jön. 2 GB RAM elég a boldogsághoz?

Hirdetés

2012 beteljesítette végre az iparág régi, de a tavalyig beváltatlan ígéretét és megszületett a 100 dolláros PC, többször is. Mi tette ezt lehetővé és mire jók ezek a vívmányok?

Régen az integrált PC-s lapkakészletek révén (gondoljunk a Silicon Integrated Systems Corp. alaplapi vezérlőire) merült fel a 100 dolláros PC ötlete, aztán később a laptopok elterjedésével ugyanez a vízió 100 dolláros laptop képében és az OLPC projekt keretében mutatta meg magát. Ki is robbant a netbook láz, de ettől nem az afrikai gyermekek kerültek gépközelbe, csak a nyugati felhasználóknak lett még egy, olcsóbb gépük. Végül a mobil forradalom elsöpörte e kérdést, hiszen inkább okostelefonra vált mindenki, a PC ipar esik és idén a tőzsgyökeres netbook gyártók is leállítják a termelést ezen a kifutott területen.

 

ARM, Linux és Android a motor

Mégis, érdekes módon az ARM sikersztorija – gyakorlatilag az okos mobil eszközök 99 százalékában ARM CPU ketyeg – váltotta valóra a 100 dolláros PC álmát. Nem csak asztali vonalon lehet 2013 a Linux éve, de ehhez hozzásegíti a rendszert a mini PC-k sora is. Ugyanis az ARM utasításkódra portolt Linux illetve a Linuxból kifejlesztett Android mobil operációs rendszerek elterjedése nyitotta ki a kapukat szoftver oldalról. Ma már nem is egy, de legalább fél tucat olyan kis PC-t lehetne felsorolni, mely ARM alapú SoC rendszerre épül, ennél fogva a Windows nem fut rajtuk, de már annyi alkalmazás elérhető az ingyenes Android operációs rendszer alá is, hogy ez nem is követelmény. Amúgy is az útkeresés korszakát éljük, a kitörési pontot a régi egerészős, ablakos, PC-s konvenciókból.

 

Nem éppen kockaPC

A mai 100 dolláros PC-k kinézetre cseppet sem idézi a szürke kockaPC-t, inkább egy USB kulcsra, egy kis kockára vagy egy univerzális memóriakártya olvasóra emlékeztet. A tavaly debütált Oval Elephant, Miniand Mini X és Raspberry PI kütyükben a lényeg, hogy belül egy egylapkás számítógép van, általában HDMI kimenettel és USB csatlakozásokkal, hogy háttértár vagy billentyűzet, egér csatlakoztatható legyen hozzá. Fejlesztéshez, vezérléshez, médialejátszónak vagy (a nagyobb memóriával ellátott modellek) klasszikus PC helyett is bevethetők ezek az olcsó kütyük.

 

Új bajnok 2 GB RAM-mal

Akik a normál, PC jellegű használatra keresnek könnyed megoldást és kevésnek érzik a Raspberry PI 512 MB-ját, sőt a CubieBox 1 GB memóriáját, azok szinte fellélegezhetnek az új belépő, a CuBox Pro láttán. Az izraeli SolidRun a héten jelentette be saját kütyüjét, mely a világ első 2 GB RAM-ot tartalmazó AMR-alapú PC-je. Ez gyakorlatilag a cég előző, 1 GB RAM-mal ellátott CuBox modelljének bővített kiadása. Az 1 GB-os CuBox 140, a 2 GB-os CuBox Pro 160 dollárért rendelhető, így aztán nem lesz nehéz választani a kettő közül. Mindkét készülék egy 2×2×2 hüvelykes, tehát tényleg apró kocka formáját veszi fel, hűtőventillátort egyik sem tartalmaz. Alapjuk a Marvell Armada 510 SoC, mely infra vevőt, Ethernet portot, két USB 2.0 portot és MicroSD kártyafoglalatot is biztosít. A konstrukció mai szemmel leggyengébb pontja a csupán 800 MHz-es kétmagos processzor (ARMv7 architektúra), melynél a legtöbb hasonló kütyü kicsit erősebbet mondhat magáénak. Így is biztosítható azonban a Full HD 1080p videolejátszás és a fogyasztás is csak 3 Watt.

CuBox Pro
CuBox Pro

Támogatja a vas az Ubuntu, Debian és GeexBox ARM változatait, így teljesen egy asztali rendszer előtt érezhetjük magunkat használatakor. Az Ubuntut előre installálva, 4 GB-os MicroSD kártyán mellékelik.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.