Hirdetés

281 mill. € büntetés a Microsoftnak



|

Ez csak a kezdet; naponta 1,5–3 millióval nőhet a fizetendő összeg

Hirdetés

Nevezetesen: nem látta el versenytársait kellő időben és tempóban a kiszolgálói által használt szoftverinterfészekre vonatkozó teljes és pontos technikai részletekkel, ily módon hátráltatva, hogy a riválisok a Windowszal zökkenőmentesen együttműködő rendszereket építhessenek. Emlékezzünk: 2004 márciusában a redmondi szoftverház már leperkált 497 millió eurós büntetést amiatt, hogy a PC-s operációs rendszerek piacán élvezett kvázi monopolhelyzetét kihasználva próbál előnyhöz jutni a munkacsoportos operációs rendszerek és a médialejátszók területén is. A mostani bírság a december 16-tól június 20-ig tartó időszakra vonatkozik, azaz napi másfél millió euróval könnyítette meg a Microsoft zsebét. Ám ha a vállalatnak július 31-ig sem sikerül maradéktalanul teljesíteni kötelezettségeit, akár duplázódhat is a „tét”, a Bizottság ugyanis napi 3 millió eurós büntetést helyezett kilátásba.

A Microsoft – tisztelettel bár, de – azonnal elutasította a döntést. A bírságot érthetetlennek tartja, pár nappal a legutóbb kijelölt (mellesleg immár sok ízben kitolt) határidő előtt – ráadásul indokolatlanul magasnak. Mindeközben az elmúlt 2 évben tett „jóhiszemű törekvéseire” hivatkozik, és felrója az EU-nak, hogy a 2004-es eredeti határozat nem volt kellően világos. Brad Smith, a cég fő jogi tanácsadója, egyben egyik alelnöke nyilatkozatában kijelentette: „Nem a kötelezettségek teljesítése, hanem a döntés egyértelműsége a kulcskérdés”. Nem utolsósorban megjegyezte: a hivatalos értesítés kézhezvétele után két hónapjuk és 10 napjuk van arra, hogy megfellebbezzék az ítéletet.

Neelie Kroes asszony, az EU versenyügyi biztosa elismerte, hogy a Microsoft június 20. óta igen konstruktív ez ügyben – de hozzáfűzte: szégyen, hogy nem két éve volt az. Most a felek megállapodása szerint a redmondiaknak július 18-ig kell prezentálniuk a teljes dokumentáció még hiányzó részét.

A Microsoft japán egységének elnöke, Darren Huston sietett leszögezni: szerinte a büntetés nem befolyásolja a Vista piaci megjelenését – tartják magukat a meglévő ütemtervhez.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.