Hirdetés

30 éve jelentették be a Windows 1.0-t



|

Merevlemez csak az ajánlott rendszerkövetelményekben szerepelt.

Hirdetés

A WinBeta valószínűleg mindent naptárba jegyzetelő munkatársa érdekes érvfordulóra hívta fel a figyelmet, ugyanis most vasárnap – 2013. november 10-én – volt pontosan három évtizede, hogy a Microsoft bejelentette a Windows 1.0-t. Az előzetes fanfárok ellenére a szoftver végül csak 1985. november 20-án került piacra.

Hirdetés


A többség által ismert „modern” Windowsoktól (95+) eltérően az 1.0 nem operációs rendszer volt, hanem egy rendszerközeli program. A futtatásához legalább DOS 2.0 szükségeltetett, a Linuxok mai felépítéséhez hasonlóan egy rendszermagon futó grafikus felületről volt szó.


A Windows 8.x modern felületével azonos módon az 1.0-s verzióban az ablakok egymás melletti szabályos négyszögekben kaptak helyet, nem fedhették át a másikakat; ez az 1987-es Windows 2.0 legnagyobb újítása volt. Mellékelt programok: MS-DOS Executive (Intéző), Számológép, Naptár, Vágókönyv-megjelenítő, Óra, Jegyzettömb, Paint, Reversi, Cardfile, Terminal, Write.


A Windows 1.0 rendszerkövetelményei mai mércével nevetségesek, ám akkoriban komoly gép kellett a futtatásához: minimum 192 KB memória (az 1.01-től 256 KB), EGA grafikus kártya, két flopimeghajtó, telepítés esetén legalább 512 kilobájtos merevlemez.


(Kép: Wikipedia)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.