Hirdetés

5 beépülő a Firefox biztonságáért



|

Mutatunk pár remek kiegészítőt a Mozilla böngészőjének a bebiztosításához.

Hirdetés

Manapság olyan sok adatlopásról és hackelésről hallunk, hogy már egyáltalán nem kell az NSA nevét emlegetni ahhoz, hogy valaki elkezdjen aggódni a maga és az adatai digitális biztonságáért. Ezekért egyébként már a böngészőn belül is sokat tehetünk. 

Hirdetés

A nyílt forráskódú Mozilla Firefoxhoz például rengeteg olyan kiegészítő létezik, amelyek használatával nagyobb biztonságban élhetjük az online életünket. Ezekből mutatunk most néhányat. 

 

HTTPS Everywhere

A HTTPS Everywhere tulajdonképpen minden gépen helyet érdemel. A Tor projekt és az Electronic Frontier Foundation közös terméke azt a célt szolgálja, hogy a böngészőnk mindig kényszerítve legyen a HTTPS protokoll használatára, azokon az oldalakon is, amelyek ezt nem támogatják. HTTPS-en keresztül a böngészőnk és a szerverek között forgalmazott adatok SSL/TLS-en keresztül vannak titkosítva, így még ha valaki el is fogja az adatfolyamunkat, akkor sem képes olvasni az adatokat. 

 

Ghostery

A tartalomgyártók nem annyira kedvelik, de a felhasználók számára aranyat érhet a Ghostery, amely képes blokkolni minden webes trackert - ilyenkor pedig még a Facebook és a Google sem tudja követni, hogy mit csinálunk. A kiegészítővel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy aki nem szeretne anonim módon információkat küldeni a hirdetőknek, annak ki kell kapcsolnia a Ghostrank funkciót. 

 

Mutatja, hogy kik követnek

 

Disconnect

Szintén a webes trackerek blokkolására szakosodott a Disconnect, amely a Popular Science szerint 2013-ban a 100 legjobb ötlet közé tartozott. Több mint 2000 forrásból tud követő elemeket blokkolni, és az oldalak betöltését is gyorsítja, akár 27 százalékkal. 

 

NoScript

Régóta ajánlott kiegészítő a Firefoxhoz a NoScript. A beépülő meggátolja az aktív szkriptek futását a weboldalakon, kivéve, ha mi engedélyt adunk nekik. Bár ez kényelmetlennek tűnik elsőre, valójában nagy biztonságot garantál. A megbízható domaineket külön listán rögzíthetjük, azonban ami ezen nem szerepel, ott a JavaScript és a Java sem futhat. 

 

uMatrix

A uMatrix tulajdonképpen egy dinamikus tűzfal, ami különféle védelmi vonalakat ad a kezünkbe. A funkciók piros és zöld mátrixként jelennek meg, nekünk pedig csak kattintani kell a ki- és bekapcsoláshoz. Haladóknak való kiegészítő, amely számos blokkolási képességgel rendelkezik, és némi tanulást is igényel. 

 

Haladóknak

 

Nektek hány kiegészítőtök van most? 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.