Hirdetés

5 erőteljes újdonság az OpenSuSe Linux 12.2-ben



|

Jelentős sebességnövekedés több fronton is, brutálpolír és csinosabb pingvinek.

Hirdetés

Még egy évet sem kellett várni az új, 12.2-es kiadásra a 12.1 után, mégis, a megjelenés előre jelzett idejéhez képest késett a OpenSuSe. Végül szerda óta letölthető az ingyenes Linux legújabb változata, mely 5 lényeges ponton kínál újításokat.

 

Gyorsabb négy ponton is

 

Két hónapot töltött a fejlesztőcsapat a megjelenés előtt azzal, hogy stabilra, fényesre és gyorsra kalapálja a rendszert. Jos Poortvliet, az OpenSuSe közösség menedzserének blogbejegyzése alapján maguk a fejlesztők is igen elégedettek az eredménnyel kapcsolatban. A jobb sebességet egyrészt a Linux 3.4-es kernel biztosítja, mely gyorsabb adatátviteli réteget valósít meg, a nagy állományok átvitelét nem késlelteti. A glibc 2.15 feltornássza sok funkció teljesítményét, különösen 64 bites gépeken és a Systemd 44 révén gyorsabban áll fel az operációs rendszer. Nem mellékes az sem, hogy a KDE 4.8.4 miatt kezesebb, válaszkészebb lett az asztal.

 

Fejlettebb infrastruktúra

 

Érettebb bootloadert kapott a rendszer, a GRUB2 lett az alapértelmezett betöltő modul. A fejlesztők nekiláttak az alkalmazott Linux állományrendszer hierarchia felülvizsgálatának és egyszerűsítésének, hogy javítsák a kompatibilitást más disztribúciókkal. Beépítették a Btrfs állományrendszert, ami fejlettebb hibakezeléssel és helyreállítási lehetőségeivel tűnik ki.

 

 

 

Még egy kis polír

 

A GNOME 3.4 velejárója a finomabb görgetés, egy újragyúrt Rendszerbeállítások alkalmazás és továbbfejlesztett Kapcsolatkezelő. Az Xfce 4.1 párhuzamosan része a disztribúciónak, javítottak az alkalmazáskeresőjén. Gyorsabb és csinosabb lett a Dolphin állománykezelő. Az indulás és leállítás során a Plymouth 0.8.6.1 biztosít rezzenéstelen áttűnéseket és animációkat – úgy látszik a design ma már a pingvinek világában is fontos. Ja, és persze van továbbra is KDE Plasma és LXDE is.

 

Sok-sok alkalmazás

 

A megszokott openSUSE felületet többpontos érintéssel egészíti ki az X.org 1.12. A programok sorában ott a Mozilla Firefox böngészéshez, a GIMP 2.8 mint képszerkesztő, a LibreOffice 3.5 az irodai feladatokat látja el, a Krita 2.4 pedig illusztrációs és festészeti célokra szolgál. Zenéhez a Tomahawk Player áll rendelkezésre.

 

 

Cool faktor csúcsagyaknak

 

Csoroghat a mélyelméleti szakemberek nyála, egy rakás tudományos eszközt találnak az alkalmazáskészletben, numerikus analízishez, vizualizációhoz. Van Stellarium teleszkóp szimulátor a csillagászat rajongóinak és itt a Google Go nyelvének 1.0.2-es változata, a GCC 4.7.1 és a Qt Creator 2.5 a programozás rajongóinak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.