Hirdetés

8 Lollipop-funkció, ami hiányzik az iOS 8-ból



|

Az Android következő főverziója nagy előrelépés, remek funkciókkal.

Hirdetés

Az Android Lollipop és az iOS 8 egyaránt remek mobil operációs rendszerek, amelyek kiváló társak a mindennapokban. A Google és az Apple sok pénzt fektetett abba, hogy nagyobb és jobb legyen a saját megoldása a rivális platformnál. 

Hirdetés

A Google a KitKat után arra szentelte az időt és energiát, hogy egy teljes mértékben újratervezett rendszerrel álljon elő, amiben kulcsszerepet kapott a biztonság és az üzemidő, de megmaradt minden, amiért szeretjük az Androidot. Természetesen a Lollipop és az iOS 8 esetén is akadnak olyan lehetőségek, amelyek a riválisból hiányoznak. Most mutatunk nyolc olyan Lollipop-funkciót, ami nincs benne az iOS 8-ban. 

 

Vendég mód

Az Apple igazán személyes tárggyá tette az iPhone-t és az iPadet, ugyanakkor van, hogy egyesek megosztják az eszközeiket másokkal. Egy tablet például gyakran közös a családban, a használatot azonban nagyban nehezíti, ha mindenki mást akar. A Google a Lollipopban vendég móddal gondoskodik arról, hogy a gyerekek ne állítsák el a mi beállításainkat, és ne küldjenek a főnökünknek e-maileket. 

 

Jó lesz a gyereknek

 

Hosszabb üzemidő

Az Android 5.0-ban bemutatkozott egy akkukímélő funkció, ami a kapcsolatok megregulázásával, a teljesítmény és a vibráció csökkentésével és egyéb apróságokkal plusz 90 perc üzemidőt is képes nekünk nyerni. A Project Volta eleve növelte a Lollipop-eszközök üzemidejét, egy Nexus 5 például 1 óra 15 perccel bírja tovább Lollipopon, mint KitKaten. 

 

Plusz percek

 

Intelligens képernyőzár

Egyelőre csak az Android nyújt lehetőséget arra, hogy egy készüléket egy másik, hitelesített okostelefonnal, tablettel, viselhető eszközzel vagy bluetooth-os autóval biztosítsunk. A robotos felhasználók öt féle módon oldhatják fel a készüléküket, és ebbe a rajzolás is beletartozik. Az iOS csak az elhúzást, a négy számjegyű jelkódot és az ujjlenyomat-olvasást támogatja. Természetesen az utóbbi három is bőven elég, de opcióból látható, hogy kevesebb van. 

 

Okosórával is működik

 

USB-s adattároló

Bár az első iPhone már hét éve, hogy megjelent, sajnos a mai napig csak hordozható fényképezőnek ismeri fel a Windows az almás okostelefonokat. Az androidos készülékeket ellenben teljesértékű flash drive-ként tudja kezelni a rendszer. Bár tény, hogy ez kevésbé biztonságos út, az sem előnyös, ha minden adatátvitelt az iTuneson keresztül kell intézni. Szintén kulcsszempont, hogy az androidos eszközöket általában microSD-kártyával is lehet bővíteni. 

 

Pendrive-nak is jó

 

Alkalmazáskezelés

Az iOS alatt egy appot lehet telepíteni, megnyitni és törölni. Ez azért van így, mert az almás rendszer az egyszerűségre törekszik. Az Android nem feltétlenül, így az appoknak például visszaállítható a korábbi verziója. A robotos rendszerben alapértelmezett alkalmazásokat is meg tudunk adni, például böngészőnek vagy levelezőnek. Még jobb, hogy az Android gyárilag is képes az appok elrejtésére, szükség esetén. 

 

Le is tilthatóak

 

Teljes NFC-s támogatás

Bár az Android, a Windows Phone és a BlackBerry OS évek óta teljes NFC-s támogatást nyújt, az Apple csak most hozta el a technológiát az okostelefonjaiba. Ugyan az Apple Pay nagyon jó és kényelmes szolgáltatás, a készülékekben lévő NFC-lapka nem használható fájlátvitelre, automatizált címkékhez vagy bármi máshoz, ami NFC-s. Természetesen a jövőben ez könnyen változhat, mint azt láttuk a Touch ID-nál is. 

 

Az Apple-t ez még nem érdekli

 

Appok a netről

Az Apple rendszerében az appok telepítésére kizárólag az App Store-ból van lehetőségünk, ha nem akarunk garanciavesztéssel jailbreakelni. Az Android ezzel szemben bárhonnan képes appot telepíteni, még a kétes weboldalakról is. Nekünk már csak óvatosság kell, hogy ne telepítsünk fel bármilyen szemetet vagy kártevővel fertőzött játékot. 

 

Appok

 

Haladó fotózás

A Lollipopban a Google lehetővé tette, hogy a fotókat nyers formátumokban (YUV és Bayer RAW) rögzítsük, testre szabjuk a szenzor, a lencsék és a vaku beállításait, metaadatokat rögzítsünk mindenről, és beépítetten rögzítsünk 4K-s videót. Bár az iOS 8 is nagyszerű kamerás appot biztosít, a részletes manuális beállítások és a 4K-s videofelvétel kimaradtak belőle. Persze panaszra az iPhone-okon sincs ok, elvégre a kompakt fényképezőket már rég feleslegessé tették a csúcskészülékek - főleg, ha a mostani Galaxy Note 4-re vagy az iPhone 6 Plusra gondolunk. 

 

Egyre közelebb kerül egymáshoz a két világ
 
 

Ti melyik rendszert szeretitek a jobban a kettő közül?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.