Hirdetés

244 éven át futott a nyomtatott Encyclopaedia Britannica



|

Ennyi, vége, innentől csak digitális formában lesz elérhető a híres kiadvány.

Hirdetés

Az Internet elterjedésétől fogva lebeg a köztudatban, hogy a nyomtatott sajtókiadványok napjai meg vannak számlálva. Nem egy újság, magazin zárt be a túlnyomóan ingyenes internetes tartalomáradat miatt, de azért koránt sem állíthatnánk, hogy ezek minősége megkérdőjelezhetetlen. Éppen ezért lehet sokkoló, hogy a világ egyik legalaposabb, legnevesebb és kifejezetten patinás információs kiadványa az Encyclopaedia Britannica is úgy érzi, hogy eljárt az idő a papír felett. Többé nem jelenik meg ugyanis masszív kötetekben a 244 éve rendszeresen napvilágot látó kiadvány, a 2010-es lett így az utolsó papír alapú változat.

 

Jorge Cauz, a kiadó elnöke nyilatkozatában elmondta, hogy lépésüket sokan egyben búcsúzásként is értelmeznék, de ezt ők nem így látják. A nyomtatott változat készítésébe fektetett energiát a digitális, online változat fejlesztésébe fekteti a kiadó, ahol nem korlátozzák a tördelési-nyomdai lehetőségek a szócikkek számát és mélységét. Több információt fognak megjelentetni tehát és a frissítések azonnal elérhetők lesznek, nem kell várni a következő kiadás megjelenéséig.

 

 

Az átállás alkalmával a kiadó a jövő hétre ingyenesen elérhetővé teszi a tejes online anyagot, ami amúgy egy évre mintegy 70 dollárba kerül majd. Egyelőre iPhone-ra és iPadra érhető el alkalmazás a patinás tudásbázis modern változatához.

 

Hasonló irányt választott tavaly a szintén igen elismert Oxford English Dictionary is, mely azóta is működik.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.