https://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=29047393&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1

A BIOS-beállítások sötét bugyra

|

A BIOS-ok szörnyen bonyolult beállításokat is rejtenek, melyeket azonban kifejezetten ajánlott be-, illetve kikapcsolni. Persze segítséget nem kapunk helyben. Ezeket keresd.

Hirdetés

A BIOS, vagy az utódja, az UEFI élet és halál ura a PC-nél. Ha a gyári beállításokat választjuk, a gépünk futni fog, minden működik, de a teljesítmény nem lesz tökéletes. Ha valamit rosszul állítunk be, kisebb-nagyobb katasztrófákra számíthatunk: fagyás, adatvesztés, hardverhiba, füst stb. - sok-sok rémisztő sztorit hallottunk már. Ha viszont nem birizgálunk minden beállítást, csak néhány opciót kapcsolunk le vagy éppen aktiválunk, gépünk stabilabb és még inkább gyorsabb lesz.

Hirdetés


Display Card Priority

Hirdetés

A BIOS/UEFI-ben megadhatjuk, hogy mely GPU-t vegye előre inicializálásnál. Ha eleve azt adjuk meg neki, amelyiket használjuk, az indítási idő rövidül, sok esetben akár másodpercekkel is. Fontos azonban odafigyelni arra, hogy amennyiben az integrált GPU-t választottuk, aktiváljuk a hozzá tartozó funkciókat, illetve a VRAM-ot tornázzuk fel 256/512 MB-ra, a DVMT-t pedig maximálisra (4 GB RAM-nál vagy felette). Ezáltal a lehető legjobb teljesítményt kapjuk.


Ha később videokártyát szerelnénk a gépbe, jó eséllyel az nem fog működni, mert a BIOS/UEFI csakis az integrált GPU-val törődik. Ilyenkor az alaplapra kapcsolt monitorral indítsuk gépünket, állítsuk be elsődlegesnek a PCIe VGA-t, majd kapcsoljuk ki a gépet, a monitort csatlakoztassuk a videokártyához, és máris indulhat a PC-nk.


Prefetch opciók

Hirdetés

Nem sok BIOS/UEFI-ben található meg, de az asztali gépeknél azért még előfordul, hogy lehetőséget kapunk szabályozni a Prefetch opciókat. Dióhéjban annyi történik ilyenkor, hogy az egyes vezérlők, portok és egyéb perifériás csatolók adatait a rendszer képes előtölteni a rendszermemóriába. Amikor hívás érkezik feléjük, a vezérlőnek nem kell kiverekednie magát a lassú perifériáig, az adatot (jó eséllyel) megtalálja a rendszermemóriában is. Ez jó esetben hatalmas gyorsulást eredményez, ezért érdemes a Prefetch opciókat engedélyezni, ugyanakkor kompatibilitási gondoknál ezeket kapcsoljuk le, hátha megoldja a problémát.


Deepest C-State

A fejlettebb UEFI/BIOS rendszerek egyik nagyon hasznos beállítása. Azt szabályozhatjuk vele, hogy tétlen módban a processzor melyik alvó módig mehet el, hogy energiát takarítson meg. A fegyver kétélű, óvatosan kell bánni vele. Ha letiltjuk, a magok egyfolytában hőt termelnek, még akkor is, amikor nincsen semmi dolguk - egyszerűen nem tudnak elaludni. Ha nem a legújabb CPU-nk és rendszerünk van, nem biztos az sem, hogy érdemes a legaljáig, mondjuk C5/C7-ig elmenni, mert ugyan itt fogyaszt a legkevesebbet egy-egy mag, ugyanakkor ebből a módból lassabban ébred fel, ergo a késleltetés megnő, a végeredmény pedig érezhetően lassabb gép lesz.

Hirdetés


Ha irodai használatról, mobilitásról van szó, érdemes maximális C-State-et aktiválni, ha azonban egy gamer PC-ről van szó, C3-nál lejjebb nem biztos, hogy érdemes menni. Az újabb processzorok előnye, hogy gyorsabban ébrednek fel mélyebb alvásból is. Különösen Haswell és a feletti processzoroknál érdemes már lejjebb merészkedni, ezek a CPU-k igen gyorsan ébrednek fel akár C6-ból is. Aki mégis e nélkül szeretné használni gépét, arra is fordítson figyelmet, hogy a Windows energiagazdálkodásánál maximális teljesítményt állítson be nyugalmi módban is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.