Hirdetés

A C# feljöhet a C++ elé, de a mobil visszafordíthatja a trendet



|

Ma a Java és a C# programozó a legkeresettebb.

Hirdetés

A friss Tiobe Programming Community Index szerint - mely a különféle programozási nyelvek népszerűségét hivatott mérni - ebben a hónapban a Java viszi a prímet továbbra is 17,56 százalékkal. A második helyen a C áll, 17,057-el. A többi helyezés azonban már nem annyira fixált, mint azelőtt. Sokáig a C++ vitte a harmadik helyet, alkalmilag megelőzve a Perl, Visual Basic vagy PHP által, de nemsokára lehet, hogy fel kell adnia pozícióját. A C++ 8,252 százalékot mondhat magáénak, de igen szorosan a nyomában lohol a C# 8,205 százalékkal.

 

Nem véletlenül népszerű a C#, mely nem csak a Tiobe szerint áll előkelő helyen. Az egyik népszerű hazai állásportál, az ITJOBS szakértője szerint jelenleg a C# programozók a legkeresettebbek itthon, egy alap 1-2 éves vagy hosszabb gyakorlattal. Nem csoda, a Microsoft által kifejlesztett nyelv igen hatékonyan viszi tovább a C nyelv és a gyors alkalmazásfejlesztői eszközök (pl. Delphi) örökségét és minden évben mutat be sikeres újdonságokat is, ezért igen kedvelt vállalati alkalmazásfejlesztői körökben.

 

Ugyanakkor a nyelv útja még nincs minden irányba leaszfaltozva. A ma népszerű iOS és Android alapú táblagépek és okostelefonok világába nem a legjobb belépő a Dotnet (a C# platformja), a Windows 7 elterjedtsége pedig korlátozott a táblagép világban. Az érlelődő Windows 8 teheti végre egységessé a PC-k, netbookok, táblagépek és telefonok világát, legalábbis a Microsoft és a szoftverfejlesztők oldaláról. Ha a Windows 8 bejön - minden platformon - akkor a C# soha nem látott diadalmenetben lendülhet majd előre. Ha nem, akkor viszont marad a Java és a mobil hardverek képességeihez kicsit jobban illeszkedő C++ növekedése.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.