Hirdetés

A Chrome beépülőit fogja használni a Firefox



|

Biztonsági és teljesítménybeli megfontolások állnak a háttérben.

Hirdetés

Az elmúlt két hétben a Mozilla rengeteg újdonságot jelentett be a Firefox kapcsán, azonban a legnagyobb bombát most péntekre tartogatta az alapítvány. A bejelentés szerint az elkövetkező másfél évben a böngésző teljes mértékben át fog állni a Google Chrome bővítményeinek használatára, a jelenlegi XUL-ra épülőek pedig mehetnek majd a kukába.

Hirdetés


A Mozilla magyarázata szerint kettő megfontolás áll a radikális változtatás mögött: egyrészt a Chrome beépülőmodellje a jogosultságkezelés miatt jóval biztonságosabb a Firefoxénál, másrészt pedig az eddig használt bővítménymodellel nem tudják megoldani a böngésző füleinek több folyamatban való futtathatóságát (a hírhedt Electrolysis projektről van szó). A Mozilla szerint az implementáció során ki fogják bővíteni a Chrome beépülőkhöz kitalált keretrendszerét, hogy az ugyanolyan funkcionális legyen, mint a jelenlegi XUL platform.


A Firefox új beépülőrendszerének életbe léptetésével az összes piacon lévő népszerű böngésző a Chrome kiegészítőit használja majd: az Opera konkrétan a Chromiumra épül, míg a Microsoft Edge néhány hónapon belül kapja meg a Google alkalmazásához írt pluginek futtatását lehetővé tévő keretrendszert.


(Forrás: Liliputing, Mozilla | Nyitókép: Tsahi Levent-Levi)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.