Hirdetés

A Dropbox is befejezi a Windows XP támogatását



|

Még a webes felületre sem lehet majd XP-s számítógépekről bejelentkezni.

Hirdetés

A Google Chrome után újabb közismert alkalmazás fejezi be a Windows XP támogatását. A Dropbox felhőtárhely mai bejelentése ettől függetlenül rendkívül szokatlan, ugyanis nem csak a szinkronizációs kliensprogramja int majd búcsút az operációs rendszernek, de az XP-s gépekről magát a webes felületet sem lehet majd elérni. Nem lehet új felhasználói fiókot regisztrálni, a meglévő felhasználók pedig nem tudnak majd bejelentkezni. A Dropbox gyakorlatilag minden egyes Windows XP-s számítógépről érkező aktivitást alanyi alapon rosszindulatúnak fog tekinteni.

Hirdetés


A Windows XP kitiltása két fázisban valósul meg. Az érdekesebbiknek az első kör nevezhető: 2016. június 26-tól kezdődően a Dropbox egyrészt nem ajánlja fel a Windows XP-sek számára a szinkronizációs kliensprogram telepítését, másrészt nem engedi az XP-s gépekről az új felhasználói fiókok regisztrációját, harmadrészt pedig az XP-s felhasználók nem jelentkezhetnek be a meglévő felhasználói fiókjaikba.


Ez nyugodtan nonszensznek titulálható, hiszen a támogatás eldobásáról nem értesült felhasználók ezek szerint csak akkor férnek majd hozzá a felhasználói fiókjukban tárolt állományokhoz, ha korábban már telepítették a szinkronizációs kliensprogramot a számítógépükre. Ha nem telepítették a szoftvert, akkor csak egy másik számítógépről vagy okoseszközről férhetnek hozzá az állományaikhoz.


Pontosabban ez a Dropbox elmélete. A gyakorlatban a szolgáltatás soha nem lesz képes kizárni a Windows XP rendszerről érkező felhasználói aktivitást. A blokkolás kikerüléséhez a felhasználóknak egyszerűen csak meg kell változtatniuk a böngészőjük user agent stringjét, a Dropbox webes felülete ugyanis ebből a karakterláncból állapítja meg, hogy milyen operációs rendszer fut a számítógépen. A legitim felhasználók mellett ezt persze a bűnözők is megtehetik, így a Windows XP szigorú tiltása csak a kevésbé hozzáértő, valódi felhasználókkal fog kibabrálni.


Az XP kitiltásának második fázisa 2016. augusztus 29-én lép érvénybe, ettől a naptól kezdve a Windows XP-s számítógépekre telepített szinkronizációs kliensprogram automatikusan kijelentkezteti majd a felhasználókat a fiókjaikból. Megemlítendő, hogy a harmadik felek által készített, Dropboxot is támogató szinkronizációs segédprogramok ettől függetlenül szinte biztosan működőképesek maradnak. Ennek köszönhetően nincs sok értelme a hivatalos, működőképes kliensprogram mesterséges lekapcsolásának.


(Forrás: Dropbox, Ghacks | Nyitókép: Ian Lamont)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.