Hirdetés

A felhős személyiségek fő típusai



|

Az online adattárolást alapvetően három irányból közelíthetjük meg.

Hirdetés

A felhőalapú adattárolás nagyon kényelmes, de néha megtévesztő is lehet. Mit is tároljunk online? Van szükségünk egyáltalán rá, hogy elérjük azokat az anyagokat bárhonnan? A kényelem vagy a biztonság a fontosabb? Sok kérdést lehet feltenni, a megfelelő szolgáltatás kiválasztásához pedig ismernünk kell a felhő, pontosabban a felhős személyiségek alapvető típusait. Ebből három létezik. 

Hirdetés

 

Középpontban a kényelem

Aki kényelmesen használható szolgáltatást keres, az nem aggódik a hackerek fenyegetése és a kormányok kémkedése miatt. A lényeg a kényelmes felhőknél az, hogy bárhol, bármiről elérjük a tartalmainkat. Természetesen a biztonságról nem kell ezért cserébe teljesen lemondani, hiszen a le-és feltöltések HTTPS protokollon keresztül zajlanak, az adatokat pedig a vállalatok adatközpontjaiban tárolják, biztonságosan. 

 

Tegyünk mindent a felhőbe?

 

Akinek mindez elég, annak nem kell aggódnia amiatt, hogy mit tesz fel. A személyes pénzügyi anyagokat azonban még így is érdemes kivenni a képből. 

Amennyiben az elsődleges szempontunk a kényelem, akkor a OneDrive lehet a legjobb választás. A Microsoft már alapból 15 gigabájt ingyen helyet biztosít hozzá, az Office 365 előfizetői pedig korlátlan kapacitással rendelkeznek. 

 

Biztonság mindenek felett

Vannak, akik Edward Snowden óta mindennel kapcsolatban megpróbálnak biztosra menni. Ők mindig figyelemmel kísérik az aktuális botrányokat és sebezhetőségeket - tökéletes megoldás azonban nincs a kezükben. Mivel a felhőnél alapvetően valaki más szerverén pihennek a mi adataink, ezért az aggódós típusoknak mindenképp ajánlott a feltöltés előtt titkosítani a tartalmakat. 

A titkosított anyagoknál módot kell rá találni, hogy meg tudjuk őket nézni a különböző eszközökön. Gondoskodni kell a jelszavak és az elkészített fotók automatikus mentésének a kikapcsolásáról is. 

 

Alapvetően más szerverein vannak a tartalmaink

 

Biztonság és kényelem együtt

A harmadik típus kényelmet szeretne, de nem akar lemondani a biztonságról sem. Aki nem fél megbízni más titkosításában, az nyugodt szívvel választhat egy olyan szolgáltatást, amely titkosítva tárolja a fájlokat - mint mondjuk a SpiderOak. 

Az arany középút természetesen azt is jelenti, hogy nem töltünk fel minden érzékeny vagy szükségtelen fájlt a felhőbe. Amit felrakunk, azzal kapcsolatban pedig elvárjuk a maximális biztonságot - a szolgáltató nem tárolja a dekódoláshoz szükséges kulcsot például, tehát csak mi olvashatjuk a tartalmakat. Ennek a hátránya persze az, hogy ha elfelejtjük az ehhez szükséges jelszót, akkor még a szolgáltató sem tud segíteni. 

 

A mindennapok része lett a felhő

 

Ti melyik felhős személyiségnek tartjátok magatokat?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.