Hirdetés

A forráskódot nem lehet ellopni?



|

Az USA egyik fellebbviteli bírósága szerint a kód nem hagyományos fizikai vagyontárgy.

Hirdetés

Meglepő döntést hozott nemrégiben az Egyesült Államok egyik fellebbviteli bírósága a Sergey Aleynikov – Goldman Sachs perben, amelyben korábbi munkáltatója azzal vádolta az orosz programozót, hogy 2009. júniusi leszámolásakor üzleti tranzakciókat végző szoftverek forráskódjaival a zsebében távozott a cégtől.


Az első tárgyalásának végén - 2010 decemberében - az ügyben ítélkező bíró bűnösnek találta a programozót, büntetésül 12500 dolláros kártérítés megfizetésére, továbbá 97 hónap (8 év és 1 hónap) letöltendő börtönbüntetésre ítélte, mire az alperes természetesen fellebbezett, hiszen állítása szerint munkáltatóját semmilyen kár sem érte a tette miatt.


A fellebbviteli bíróság meglepő módon felmentette Aleynikovot, az új bíró indoklása szerint az állítólag ellopott kódot a Goldman Sachs valójában semmilyen kifogásolt üzleti folyamatokat befolyásoló szoftverében sem alkalmazta, kizárólag a bank belsősei által használt programokból származnak.


Ezen felül a bíró szerint a kód nem fizikai dolog, így nem lehet ellopni, maximum lemásolni, ezáltal a programozó tette legfeljebb kalózkodásnak minősíthető - ilyen vádpontja pedig nem volt a banknak, így az alperes szabadon távozhatott a bíróságról.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.