Hirdetés

[Frissítve] A gmailesek ne is várjanak levéltitkot



|

Perelnék a vállalatot az e-mailek automatizált átfésülése miatt.

Hirdetés

Az orosz RT.com beszámolója szerint nemrégiben egy ügyvédi iroda Kaliforniában papírokat nyújtott be a Google elleni csoportos peréhez, ugyanis illegálisnak ítélik, hogy a keresőcég relevánsabb hirdetések megjelenítése érdekében automatizált módszerekkel átfésüli a felhasználók levelezését. Ezen felül azzal is vádolják a vállalatot, hogy nem tesz semmit a kimenő vagy bejövő levelek szerverek közti biztonságos utaztatása érdekében. Konkrétan arra céloznak, hogy például kormányügynökségek elfoghatják a felhasználók levelezését.

Hirdetés


Előbbi esetében a Google kijelentette, hogy a szerződési feltételeinek elfogadásával a levelek automatizált átolvasására engedélyt adtak a felhasználók, ám a gyűjtött információk bizalmasan kerülnek kezelésre. A másik vád kapcsán felhoztak egy érdekes példát: üzleti e-mail szélnek eresztésekor a felhasználóknak arra is számítaniuk kell, hogy nem maga a címzett, hanem annak titkára olvassa el elsőként az üzenetet. A keresőcég szerint a felhasználóknak szimplán nincsen okuk feltételezni, hogy harmadik feleknek átadott információk esetén bármiféle garancia létezhet a teljes titoktartásra. Az infrastruktúrájukon kívül történő eseményekre pedig nincsen befolyásuk.


Minderre a Consumer Watchdog fogyasztóvédelmi szervezet azt reagálta, hogy hagyományos levelek küldésekor a címzett meghatározásához és kézbesítéshez a postásoknak is kezükbe kell venniük a borítékot, de ettől függetlenül nincs joguk felbontani azt.


A bíróság valószínűleg vissza fogja utasítani a keresetet, hiszen jogilag megalapozottnak tűnik a Google érvelése.


Frissítés: a Consumer Watchdog kissé túlreagálta a helyzetet azon sajtóközleményével, miszerint a Google beismerte volna a felhasználók privát szférájának semmibe vételét. Ezen tájékoztatás alapján indult el az eset ismertetése a médiában, ám a keresőcég indoklásában nem specifikusan arról volt szó, hogy a gmailesek ne várjanak el levéltitkot. A szöveg szerint a más rendszerébe levelet küldők ne számítsanak arra, hogy a fogadó infrastruktúrájában nem futnak le az üzeneteken automatizált ellenőrzések.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.