Hirdetés

A holtbiztos adatmentés

|

Vajon létezik tökéletesen megbízható adatmentés, ami adataink védelmét garantálja, vagy csupán üres ígéretekkel vannak tele a cégek hirdetései?

Hirdetés

Amikor egy mentett állás vész el hardverhiba vagy figyelmetlenség miatt, igencsak bosszúsak vagyunk, de amikor megismételhetetlen képeink, akkor a tehetetlen düh borítja el elménket. Mit tehetünk, hogy ez velünk ne forduljon elő? A helyzet nem egyszerű, természetesen 100%-os megoldás nem létezik, de azért nagyon közel kerülhetünk ehhez - persze nem lesz olcsó.


Hirdetés


Drágaságos adataink

A jó adatmentés első szakaszában át kell néznünk minden fájlunkat és csak a valóban értékeset érdemes elmenteni, mert ugyan első ránézésre nem tűnik drágának egy 1-2 TB-os merevlemez, azonban ez hamar nagyon szűkössé válhat és hát egyetlen merevlemez nem is lesz elegendő. Merthogy a HDD-k mágneses elven tárolják adatainkat, és bizony precízen mozgó alkatrészekkel vannak telezsúfolva, így elromlanak. Na nem azonnal vagy egy-két év alatt, de belátható időn belül. Erre pedig fel kell készülni, ezért amikor sikerült összeállítani a legfontosabb adatainkat, többnyire képeinket és házi videóinkat, dokumentumainkat, ezeket mentsük is el biztos helyre.A merevlemezes megoldásoknál a RAID 1 az első változat, ami szóba jöhet, ezzel kivédhetjük 1-1 HDD meghibásodásából eredő adatvesztést. Ha a PC meghibásodásából, feltöréséből és hackertámadásból eredő adatvesztést is szeretnénk elkerülni, ajánlott külső tárolót használni, amit USB-n csak akkor kötünk a géphez, amikor másolatot készítünk új képeinkről és ezt hozzáadjuk a már meglévő, mentett archívumunkhoz.Online mentés

A NAS hatékony megoldás, főleg, ha szünetmentes tápegységgel is összekapcsoljuk, így RAID 1/5 mellett nem érhet katasztrofális adatvesztés. A legrosszabb eset a HDD meghibásodása után a NAS eszköz gondja lehet, ám a RAID-tömbből még így is lementhetjük az adatokat egy PC-n vagy másik, azonos NAS-ban.A másik, szintén kényelmesen hozzáférhető és nagy tárhely a publikus felhőszolgáltatás, ahol csak ügyesen kell választanunk és havidíjat fizetnünk, a hardverre nem kell költenünk és az üzemeltetés sem a mi gondunk. Az már komolyabb probléma, hogy ezek nem mindig működnek úgy, ahogy azt elvárnánk - például a nagy fájlok szinkronizálása akadozhat, emellett lassú az adatkapcsolat és hát ugyebár ott van még két aggasztó dolog: egyrészt az, hogy nem tudjuk, kinek ad még adatainkhoz hozzáférést a szolgáltató (kormányok, titkos szervezetek), és nem elhanyagolandó a havidíj sem. Ez egy hónapra lebontva nem tűnik soknak, 1-4 ezer forint, azonban 5-10 év alatt jó sok pénzt elverhetünk pusztán tárhelyre - sokkal többet, mint egy NAS-ra.A hálózatos, online, illetve USB-n kapcsolódó adatmentés több szempontból is ajánlott: egyrészt kényelmesen bárhonnan, bármilyen eszközről elérhető, másrészt teljesen privát felhőként használható, harmadrészt pedig könnyedén automatizálhatjuk, így az adatszinkronizálás miatt nem kell, hogy fájjon a fejünk.


Offsite adatmentés

Az online, illetve otthoni adatmentés praktikus, legyen az akár USB-s, RAID-be kapcsolt HDD-s vagy NAS-os, azonban mind onsite mentés, amik egy esetleges betöréses lopás, tűz vagy egyéb katasztrófa során megsemmisülnek. Éppen ezért a jó adatbiztonság érdekében offsite mentést is állítsunk be. Praktikus és kényelmes, ha egy másik helyen lévő NAS-hoz, hálózati tárhelyhez hozzáférünk, ahová automatizáltan, ritkább időközönként (hetente, nagyobb frissítések után) átmásolhatjuk fájljainkat.A másik megoldás teljesen offline, de így a kényelmetlenségért cserébe nagyobb védelmet nyújt adatainknak. Például az onsite és/vagy online mentés mellett egy USB-s tárolón, vagy optikai lemezeken is tároljuk a legfontosabb fájlokat, melyeket vigyünk el egy teljesen máshol lévő, lehetőleg lakhelyünktől messze található helyre. Ha szeretnénk biztosra menni, még titkosíthatjuk is ezeket a fájlokat.Ha pedig már említettük az optikai lemezeket, kifejtenénk, hogy mire is gondoltunk - mert nem a klasszikus CD/DVD/BD hármasra. Nem, helyettük az M-Discre, amelynek ismertetőjele, hogy nagyon drága, cserébe több, speciális vizsgálat és a gyártó is állítja, hogy 1000 évre megőrzi adatainkat. A BD M-Discek mérete 25 GB-ről indul, ami mai szemmel már nem sok, de ha körülnézünk, 10-15 ezer forint környékén találunk 10-es csomagolással, és ha lassan is, de abszolút biztonságba helyezhetjük féltett digitális kincseinket.


Ti hogy vigyáztok féltett fájljaitokra?

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.