Hirdetés

A jövő otthona már ma



|

Automatikusan mozgó sötétítők, napszaknak megfelelően aktiválódó világításrendszerek, mobillal, táblagéppel vezérelhető fűtési rendszer. Összeállításunkban az intelligens otthonok kialakításához, megtervezéséhez adunk ötleteket.

Hirdetés

Manapság igen elcsépelt lett az „intelligens” szó, hiszen a reklámok szerint a mosóporunk is az. Az intelligens otthon sem tud nekünk tőzsdei tippeket adni, a kifejezés valójában egy automatizált háztartást jelent. Az automatizálás lényege, hogy a házban található elektromos készülékek, világítás, fűtés akár távoli eléréssel is irányíthatóak, illetve hogy a rendszerek egymással összhangba hozhatók.

 



Az okosház

Mindennapi tevékenységünk során sok összefüggő tevékenységet végzünk: hazaérünk, kinyitjuk a garázskaput, felkapcsoljuk a kerti villanyt, beállunk az autóval, lekapcsoljuk a kerti villanyt, bemegyünk a házba, feltekerjük a fűtést stb. Az okosház ezeket a tevékenységeket összehangolva, automatikusan elvégzi helyettünk az előre megadott értékek alapján.

Mikor elindulunk hazafelé a munkahelyről, telefonon utasítást adhatunk a házunknak, hogy emelje meg a hőmérsékletet vagy melegítse fel a vizet a jakuzziban. Amikor az utcába érünk, telefonon keresztül kinyithatjuk a kertkaput (a rendszer kifejezett előnye, hogy így kizárhatjuk annak a kockázatát, hogy valaki lemásolja a garázs távvezérlőjének a jelét) és a kapu kinyitásának hatására, amennyiben már sötét van, felkapcsolódnak a kerti lámpák megvilágítva az utat a lakás bejáratához, majd a bejutást követően automatikusan le is kapcsolódnak. Amint belépünk a lakásba, az automatikusan áram alá kerül, így minden fogyasztót azonnal használni tudunk.

Amennyiben szeretnénk, beállíthatjuk, hogy elinduljon egy halk zene, illetve a megadott helyiségekben felkapcsolódjon a világítás. Egy gombnyomásra automatikusan beállíthatjuk a hangulatunknak, a helyzetnek megfelelő világítást/sötétítést. Például ha filmet szeretnénk nézni, kiválasztjuk az okosházunknak korábban megadott moziprogramot, és a fények a szobában elhalványodnak, a redőnyök lejjebb ereszkednek, bekapcsol a tévé és a házimozirendszer, illetve a DVD-lejátszó is. Ha véget ér a film vagy meg kell szakítanunk a mozizást, egy gombnyomással vissza tudjuk állítani a szoba eredeti beállításait, felkapcsolnak a fények és leáll a film.

 



A szürkületi viszonyoknak vagy a megadott időpontnak megfelelően a redőnyök automatikusan fel- vagy lemennek, a napellenzőnk nagy szél esetén behúzza önmagát, majd szélcsend esetén visszaáll.

Ha gyermekünk nem tud a sötétben elaludni, akkor a szobájából kifelé jövet a villanykapcsolót megnyomva a lámpa nem alszik el azonnal, hanem fél óra alatt szépen lassan elhalványul, így nyugodtan el tud aludni a kicsi.
Lefekvéskor az ágyból egy gombnyomással le tudjuk kapcsolni az összes fogyasztót, lehúzhatjuk a redőnyt, lejjebb vehetjük a fűtést éjszakai hőfokra, majd a hálószoba világítását néhány másodperc alatt elhalványíthatjuk. Ha éjszaka hív a természet, egy gombnyomásra akár csak 10-20 százalékos fényerő mellett eljuthatunk a mellékhelyiségig, így nem illan el az álom a szemünkből.


Távoli elérés

A rendszer minden eleme külön-külön módosítható és irányítható távoli eléréssel interneten vagy mobiltelefonon keresztül. A rendszerek magas fokú biztonsági ellenőrzéssel rendelkeznek, minden módosításhoz azonosítást kérnek, így kizárják annak lehetőségét, hogy illetéktelenek bejuthassanak a rendszerbe.

A rendszer felépítését és a használt eszközöket nagyban meghatározza az otthon intelligenciájának kívánt szintje, illetve hogy egy újonnan épülő vagy már egy kész épületről van-e szó. Egy új építésű lakásban a lehetőségek sokkal szélesebb skálája áll rendelkezésre, mint egy már létező lakás átalakításánál, ahol a módosítások komplett kivitelezési változtatásokat igényelnek, vagy esetleg nem is lehet a teljes körű átalakítást elvégezni.

A szolgáltatók általában minden eshetőségre kínálnak megoldást: a hagyományos rendszerre épülő megoldások között találhatóak olyan irányító szerelvények, amelyek meglévő kapcsolók, termosztátok helyére beszerelhetők, illetve ahol a bontás nem kivitelezhető (műemlék épületek), rádiós rendszerrel működtetett eszközök telepíthetők. Ezek lényege, hogy a meglévő kapcsolók helyére egy rádióval ellátott kapcsoló egység kerül, amelynek jelét az adott eszköznél (lámpa, redőny, fűtőegység) elhelyezett vevőegység érzékeli.

A kompromisszummentes megoldás azonban egy olyan rendszer, ahol az érzékelők (érintőkapcsolók, meteorológiai központ, termosztátok stb.) digitális jele minden egységhez (világítás kapcsoló, redőnyök, mozgatók) eljutnak, és a programozás határozza meg, hogy az adott eszköz reagál-e, és ha igen, mit reagál az adott jelre. Másik előnye ennek a rendszernek, hogy egy adott esemény több úton is létrehozható, vagyis egy redőny leengedhető kézi mozgatással, előre programozott időzítéssel vagy megadott időjárási viszonyhoz (erős szél esetén az árnyékoló megvédi az üvegfelületeket) igazítva történjen, illetve ezek egymással összehangoltan tudnak működni. Az intelligens otthont működtető funkciók széles skálája miatt a korábban a falon található egy darab villanykapcsoló helyett az okosház 4-5 kapcsolóegységet is megkíván. Ennek kiváltására megoldás lehet a színes, nagy felbontású érintőképernyő, amelyen az adott helység vagy az egész épület összes funkciója elhelyezhető és vezérelhető, megjeleníthetőek az energetikai fogyasztási adatok, illetve a mögötte lévő rendszer figyelmeztető információkat továbbít SMS-ben vagy e-mailben a tulajdonoshoz.

A legtöbb rendszerhez már tartozik Android-, illetve iPhone-, iPad-, iPod-illesztő program, választható AXIS IP-alapú kamera, amelynek a képe megjeleníthető érintőképernyőn, vizualizációs szoftverben vagy akár iPhone és iPad eszközökön. Falunkra szerelhetünk olyan TFT érintőképernyőt, amelyet a vezérlésen kívül digitális fotókeretként is használhatunk. Mivel az intelligens rendszerek egyik fő szempontja most már az energiatakarékosság, megjelentek olyan szabályozók is, amelyek kifejezetten alacsony terhelésű (LED) világítás vezérlésére lettek kifejlesztve. És hogy a vájt fülűek se maradjanak csemege nélkül, kapható olyan modul is, amely kifejezetten Bang & Olufsen eszközökkel történő kommunikációra való.

Energiatakarékosság és hatékonyság

A rendszer egyik fontos előnye, hogy optimalizálja a fogyasztást, vagyis az energia-megtakarításunk akár 30% is lehet. A fogyasztók éjszakai és napközbeni áramtalanításával már eleve jelentős összeget spórolunk, de akár azzal is, hogy a világítást mindig csak a szükségletnek megfelelő erősségen használjuk, és a teljes fényerőt is 90%-ban maximalizáljuk, amely az emberi szem számára nem érzékelhető különbség, hosszútávon mégis jelentős a különbség az áramfogyasztásban. A szürkülethez igazodó automatikus világítás ki és bekapcsolás pedig segít kiküszöbölni az olyan pazarlást, amikor a reggel felkapcsolt világítást - a verőfényes napsütés ellenére - napközben elfelejtjük lekapcsolni. Az intelligens ház rendszere lehetővé teszi a fogyasztások folyamatos követését is, illetve az a fogyasztókat priorizálja, és optimálisan beállítja az olcsóbb energiaforrások használatát.

 



Egy intelligens épület kialakítása nem olcsó mulatság, ezért napjainkban inkább irodaház építtető és üzemeltető cégek veszik igénybe ezeket a lehetőségeket, akiknél a megtérülési idő jóval rövidebb lehet, mint egy családi ház esetében. Azért akadnak magánszemélyek is a megrendelők között, bár ők inkább a kényelmi funkciókra helyezik a hangsúlyt nem az energia menedzsmentre.

Természetesen, ha valaki okosházat szeretne, több lehetőség áll rendelkezésére a pénztárcájának és igényeinek megfelelően. Szinte ugyanazt az eredményt el lehet érni például egy drága érintőképernyős vezérlőrendszer, vagy egy olcsóbb “egyszerű” távvezérlő segítségével.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.