Hirdetés

A JPEG képek zsugorításán dolgozik a Mozilla



|

Továbbra sem kívánja használni a WebP formátumot az alapítvány.

Hirdetés

Az új webes technikák fejlesztésében élen járó Google még 2010-ben elérhetővé tette a WebP képformátumának végleges specifikációját, amellyel a keresőcég szerint a JPEG-hez képest minőségromlás nélkül akár 40 százalékkal is csökkenthető az állományok mérete. A használata mindenki számára előnyökkel járna, hiszen a kisebb képméretek a netezők számára gyorsabb böngészőben való betöltődést jelentenének, míg a net- és tartalomszolgáltatók rengeteg sávszélességet spórolhatnának meg vele.
 

Hirdetés


A képformátum ettől függetlenül széles körű támogatás nélkül nem terjedhet, a Microsoft és Mozilla egyelőre nem voltak hajlandóak implementálni azt a böngészőikben. Utóbbi ettől függetlenül most köszörülni kíván a csorbán: a Firefox fejlesztői által elérhetővé tett mozjpeg kódolóval minőségromlás nélkül a JPEG fotók méretén olyan 10, míg a PNG formátumúakén 2-6 százalékot lehet faragni.


Ezt a visszafelé való kompatibilitás megtartásával sikerült elérni, azaz a mozjpeg könyvtárral tömörített képek megjelenítéséhez nem szükséges külön szoftveres támogatás, minden JPEG és PNG képek mutatására alkalmas szoftver képes a renderelésükre.


A Mozilla ettől függetlenül nem zárkózik el mereven a WebP formátumtól, azonban a tavalyi saját tesztjei alapján nem találta bizonyítottnak, hogy az szignifikánsan jobb tömörítést nyújtana a már régóta széles körben támogatott JPEG-nél.


(Forrás: CNET | Fotó: Christophe Mehay)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.