Hirdetés

A kalózok mentik meg a Windowst Kínában



|

A kínai kormány feladná ugyan a Windowst, de a kalózkodás ezt megakadályozza.

Hirdetés

Kínában óriási mértékeket öltött a Windowszal kapcsolatos kalózkodás, ennek ellenére a Microsoft mindent megtesz, hogy eloszlassa a kínai kormány kétségeit, amelyek a biztonsággal és az adataik védelmével kapcsolatosak. A kínai vezetés mégis újra és újra megpróbálja fokozatosan kisöpörni a külföldi technológiát, és inkább helyi megoldásokkal helyettesíteni azt, beleértve a Windowst is. 

Hirdetés

De vajon valóban jó ötlet az, hogy a Windowst leváltsák egy Linuxra alapozott, kínai operációs rendszerrel? Egyáltalán, nagyobb biztonságot nyújtana egy ilyen OS? Kína szemszögéből az ötlet nem túl meglepő, hiszen a Windows 8-at biztonsági okokból már rég megpróbálták kitiltani, a hatóságok pedig szeretnék elérni, hogy jobban ellenőrizhető környezetet teremtsenek a kémkedésmentes hazai rendszerükkel. Persze míg a váltás eleinte a kormányzati gépeket célozná, addig nyilvánvaló, hogy idővel a teljes országra és a vállalatokra is megpróbálnák kiterjeszteni az átállást, szépen fokozatosan kiradírozva a Windowst. 

 

Kínában is a Windows az első

 

Gonosz Amerika

A Microsoft mindent megtett azért, hogy eloszlassa a kínai kormány aggodalmait - még maga Satya Nadella is odautazott korábban, hogy meggyőzze a vezetőket a Windows biztonságos működéséről. 

Éles váltás ennek ellenére továbbra sincs, tehát Kína még mindig boldogabb lenne egy saját operációs rendszerrel, még ha kezdetben csak kormányzati szinten is működne a platform. 

 

A Windows 8-at nem szerették

 

Kínának persze bőven van oka arra, hogy így cselekedjen az amerikai cégek ellen. Elvégre a Huawei és a ZTE története nem lett Amerikában túl fényes, tehát kínai részről a legkevesebb az lehetett, hogy trösztellenes vizsgálatokkal utalnak rá, nem hagyják, hogy mindent Amerika irányítson. Ez persze nem csak a tech szektorra érvényes, de ha annál maradunk, vitathatatlan, hogy a Microsoft érdeke az, hogy minél előbb visszanyerjék Kína bizalmát.

 

Majd a kalózok segítenek

Kínában mindig is nagy mértékű volt a kalózkodás, és korábban maga Steve Ballmer ismerte el, hogy az országban tízből kilenc Windows nem eredeti. Ez a fajta berendezkedés most azonban a redmondiak malmára hajtja a vizet. 

Amennyiben Kína megszabadulna a Windowstól, akkor egy hosszú és nehézkes átállási folyamatba kell kezdenie, ami jó eséllyel már az elején megbukik. Mégpedig azért, mert az országban mindenki megszokta a Windowst, és azon dolgozik. Az ismerős környezettől megválni nem egyszerű, és sokan nem is akarnak. 

 

Csempék

 

Azon túl, hogy a felhasználók és a cégek esetleg jobban szeretik, a kormányzati szerveknél sem lehet csak úgy eltüntetni egy munkára már bevált OS-t, és szolgálatba állítani egy újat, remélve, hogy rendben működik majd. 

Rövidtávon egyértelmű, hogy lehetetlen Kínából eltüntetni a Windowst, főleg azért, mert a kalózkodással együtt egy nyílt forráskódú platformnál nincs jelen az a máskor hangsúlyos előny, hogy az ingyenes. Az ottani asztali gépek több mint 90 százalékán pedig még mindig a Microsoft rendszerei vannak telepítve. 

 

Ti milyen rendszert használtok jelenleg? Megfontolnátok a Windows leváltását?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.