Hirdetés

A kémprogramok elriasztják a netezőket



|

Hirdetés

A tanulmányból kiderült, hogy a legtöbben ma már nem nyitnak meg gyanús e-mailekben érkező csatolt fájlokat és más lépéseket is tesznek annak érdekében, hogy elkerüljék az ártó szándékú programokat.

A megkérdezettek közel fele állította, hogy már nem látogat bizonyos weboldalakat, amelyek szerintük kéretlenül telepítenek fel szoftverket a számítógépükre, a felhasználók negyede pedig beszüntette a zenék és filmek letöltését a fájlcserélőkről, amelyeken a kártékony programok közismerten gyorsan terjednek. A válaszadók 18 százaléka még böngészőt is változtatott annak érdekében, hogy elkerülje a programok kéretlen felelepülését.

A kémprogramok nem csak a felhasználók magánszféráját veszélyeztetik, hanem a számítógépük működését is: a Windows lefagyását 33 százalékban kémprogramok okozzák, legalábbis ez derül ki a Microsofthoz eljuttatott hibajelentésekből. A Pew Internet and American Life Project által megkérdezett internetezők 68 százaléka állította, hogy tapasztalt már a spyware-ekkel kapcsolatos sebességcsökkenést vagy lefagyást.

A kémprogramok (spyware) vagy kéretlen reklámokat megjelenítő szoftverek (adware) bejutása ellen nem véd vírusirtó vagy tűzfal, hiszen a telepítésüket a felhasználók hagyják jóvá. A legjobb amit az ilyen programok ellen tenni lehet, hogy nem telepítjük fel őket, nem telepítünk fel semmi olyasmit, amit nem ismerünk vagy nem tudjuk egyértelműen, mit is csinálnak, mire jók. Gyanú esetén használjuk valamelyik internetes keresőt, a világhálón már több adatbázis is létezik, amelyben megtalálhatók a rosszindulatú programok leírásai és potenciális veszélyei.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.