Hirdetés

A kezdet kezdetén...



|

Iskolakezdésre összeállított cikkünkben támpontot szeretnénk nyújtani a gyermekük beiskoláztatása előtt álló szülőknek, akik most azon törik a fejüket, vajon milyen számítógép lenne ideális csemetéiknek.

Hirdetés

Ma már szinte minden iskolában –- az idegen nyelvek mellett -- kiemelt figyelmet szentelnek a számítástechnika-oktatásnak, ám a képzés színvonala sok esetben hagy némi kívánnivalót maga után, és az átlagos heti két óra sem elegendő az alapok tisztességes elsajátítására. Ennek okán elengedhetetlen beszereznünk otthonra egy gépet gyermekünk számára, amelyen gyakorolhat, és fejlesztheti is magát.

A legfiatalabb, 6-7 éves korosztály számára az ismerkedéshez, az alapok elsajátításához egy belépőszintű gép maradéktalanul megfelel. Egy komolyabb, amolyan igazi erőművet –- a számtalan, relatíve kevés kreativitást igénylő akciójátékot leszámítva –- nem tud kihasználni egy ekkorka gyerek, addigra pedig, amikor már létjogosultsága lenne, a gép avul el. Első gépnek megfelel a nagyobb áruházakban is kapható, 70-80 ezer forintos komplett konfiguráció. Ezek tökéletesen alkalmasak az operációs rendszerrel való ismerkedésre, a szövegszerkesztés, táblázatkezelés és internetezés alapjainak elsajátítására. Szükségünk lesz továbbá egy monitorra, amelyből a leggazdaságosabb megoldás a CRT -- egy minőségi 17 hüvelykes darabot 30 ezer forintért megkaphatunk. Ezek, a reklámokkal ellentétben, képminőségben még mindig lepipálják kétszer ennyibe kerülő lapos társaikat. Mindent összevetve egy kész számítógépet 100 ezer forintért megkaphatunk, amihez már csupán megfelelő operációs rendszert kell beszereznünk. Operációs rendszernek Linuxot vagy Windowst választhatunk. Anyagi szempontból kétségkívül az első megoldás a jobb, ám az iskolában –- főként bonyolultsága és nehézkes konfigurálhatósága miatt –- inkább csupán említésszinten kerül a tananyagba, és behatóan csak a Microsoft operációs rendszereivel, valamint irodai csomagjaival foglakoznak.



Szoftveres dilemma

Operációs rendszer választásakor két opció is létezik: Linux vagy Windows. Olcsóság és biztonság szempontjából több érv szól a Linux mellett, ám az oktatásban, valamint a nagybetűs életben szinte a csapból is a Microsoft szoftverei folynak, így kimondva-kimondatlanul rákényszerülünk ezek beszerzésére.
A legkézenfekvőbb az, ha bemegyünk egy számítástechnikai szaküzletbe, és levesszük a polcról a szükséges szoftvereket, fizetünk, majd otthon telepítünk. Szerencsére a közoktatás résztvevői költségkímélőbb lehetőségek közül is választhatnak. Néhány éve a kormány és a Microsoft megállapodásából született programban minden tanár és a felsőoktatásban részt vevő hallgatók ingyen juthatnak Windows XP operációs rendszerhez, és használhatják tanulmányaik (3 év) alatt, illetve oktatók a munkaviszonyuk fennálltáig. Az így kapott szoftverek esetében természetesen a frissítésről sem kell lemondaniuk a felhasználóknak. Kedvezményes konstrukció hiányában általános és középiskolások továbbra is normáláron vásárolhatják meg az XP-t.
A Microsoft „butított” irodai csomagja minden iskolai tanuló és tanár számára kedvezményes feltételekkel vásárolható meg. A könnyített verzió nem a szoftverek tudásában, hanem azok mennyiségében mutatkozik meg, ez esetben ugyanis csak szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt és prezentációkészítőt kapunk. Arról, hogy kik és milyen feltételekkel vehetnek részt a programban, az igénylés módjáról, valamint a felhasználási feltételekről a www.tisztaszoftver.hu weboldalon találnak bővebb információt az érdeklődők.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.