Hirdetés

Egyre több vírus tör az Android életére



|

Az AVG Technologies harmadik negyedéves jelentése felhívta a figyelmet az androidos malware-ek térnyerésére. A lehallgató trójaiak mellett terjednek a pénzlopó vírusok is.

Hirdetés

Az AVG közösségi adatai által duzzasztott jelentések alapján kiderül, hogy a kiberbűnözők figyelmét a jelentős piaci részesedéssel rendelkező Android platform sem kerüli el többé. Jelenleg egyelőre főleg a prémium SMS malware-k használatával jutnak legkönnyebben pénzhez, de az eddigi tendencia erősen változóban van.

 

 

 

 

Az SMS küldő malware-ek különösen vonzóak a kibertolvajok számára, ugyanis munkájuk nagy részét a mobilszolgáltatók elvégzik; automatikusan kezelik a tranzakciókat, ráadásul a világ bármelyik felére. Az AVG jelentése alapján a bankkártya-adataink sincsenek biztonságban. A nagy összegű utalások helyett a tolvajok apróbb tranzakciókat hajtanak végre, így akár több hónapra is rejtve maradhatnak.

 

A prémium díjas SMS-eket küldő vírusok a "legutolsók", ami miatt az Android okostelefon tulajdonosoknak aggódniuk kellene. Egy júliusban felfedezett személyiség lopó trójai árnyékában a fent említett programkódok eltörpülnek. A trójai meglehetősen részletes adatgyűjtést végez a fertőzött készülékeken, mielőtt elemzésre továbbítaná a felvett beszélgetéseket és a rögzített üzeneteket.

 

A jelentés azt is kimutatta, hogy az eddig felfedezett fertőzött androidos applikációk közül az Angry Birds Rio Unlocker terjedt a legkönnyebben (hála a játék népszerűségének).

 

 

 

 

A digitális pénznemek (Facebook Credits, Xbox Points, Zynga Coins és Bitcoins) egyes bűnözők számára most legalább olyan értékesek, mint a rendes pénz. Ezek eltulajdonítása ráadásul jelentősen egyszerűbb is. Egy júniusi eset során közel 500 000 dollár értékben könnyítettek meg egy digitális pénztárcát.



A kiberbűnözés az új területek (okostelefonok, tabletek és digitális pénz) térnyerését kiaknázva folyamatosan új támadási felületeket létesít. Az antivírus alkalmazások sajnos lassabban reagáltak az új tendencia megjelenésére, ezért a felhasználóknak nem árt tudatosabban átgondolniuk, hogy mit telepítenek készülékeikre.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.