Hirdetés

A legjobb ingyenes videoszerkesztők



|

A modern számítógépek teljesítménye mellett hobbicélokra nem igazán kell külön videovágásra alkalmas gépet beszerezni, amellyel párhuzamosan az ingyenes szoftverek kínálata is jelentős.

Hirdetés

Nem professzionális, alkalmi videoszerkesztésre a legtöbb mai számítógép teljesítménye teljesen megfelelő, így alapvetően nem kerül pénzbe, hogy kinevezzük magunkat a családi videotár vágójának. Már egy egymagos, 1,5–2 GHz-es processzorral is nekivághatunk a feladatnak, mivel legrosszabb esetben csak akadozó előnézettel kell számolnunk. A helyzetünket tovább könnyíti, hogy az itt összeválogatott szoftverekért egy forintot sem kell kiadnunk, ugyanis több ingyenes videoszerkesztő is rendelkezésünkre áll – némelyek szabadon letölthetők, másokat az operációs rendszer mellé kapjuk, illetve harmadik megoldásként letölthetjük azokat bónusz alkalmazásként.

 

 



Összeállításunkban igyekszünk áttekinteni a legjobb térítésmentesen használható programokat képességek, hozzáférhetőség, be- és kimeneti formátumok támogatása szerint, hogy olvasóink már elsőre a számunkra legmegfelelőbbet vehessék használatba.

iMovie

Minden új Mac számítógépen megtalálható az Apple iLife alkalmazáscsomag, amely az iMovie videoszerkesztő szoftvert is tartalmazza. Ahogy a Movie Maker és a Windows Live Movie Maker a Windows-licenctulajdonosok számára ingyenes, úgy az iMovie is az a Mac-felhasználóknak, de sajnos PC-s verziója nem létezik.

A videoszerkesztő esetén, ahogy az Apple szoftvereinél megszokhattuk, kiemelkedő grafikai megjelenésű és nagyon gördülékeny, jól rendszerezett felületet kapunk, amelyen kifejezetten látványos maga a munka is. A program mindegyik klipet dinamikus filmszalagként jeleníti meg, a szerkesztés pedig vizuális és egérközpontú. A gyorsabb munkát automatikus szerkesztősablonok segítik, 15 filmelőzetes-sablonból választhatunk, ráadásul még a címlapot és a plakátot is automatikusan elkészíti a program.

 

 

 



A hangalámondás hangszínét eltorzíthatjuk hangsablonokkal, emellett pedig természetesen aláfestő zene, valamint rengeteg trükk is a rendelkezésünkre áll. A munka full HD-ban is folyhat; az ideális forrást a modern memóriakártyás videokamerák (MP4, AVCHD) jelentik, de a mini DV-kamkordereket sem rekesztették ki a sorból. Az Apple MobileMe fizetős videotárában vagy az ingyenes Facebook, YouTube és Vimeo oldalakon tehetjük közzé a műveinket, szolgáltatótól függően full HD felbontásban, emellett pedig a DVD-szerkesztést és írást is integrálták a szoftverbe.

A program nagy előnye, hogy komplett megoldás, valamint az, hogy nem technikai szemléletű, hanem téma- és stílusorientált. Nagy kár viszont, hogy csak a Mac-felhasználók tábora részesülhet a gyönyöreiből.

ZS4

 


Linux, Windows és Mac OS X alatt is használható a t@b ZS4 Video Editor, amely a szintén ingyenes ZweiStein utódja. Az alkotója számos nyílt forráskódú modult felhasznált, hogy végül összeállhasson egy funkcionalitásban fejlett videoszerkesztő, amely mindössze 8,5 MB merevlemez-területet igényel (eltekintve természetesen a szerkesztett médiaanyagoktól).

 

 



A szerkesztésnél alapvetően különféle kódolású AVI állományokból indulhatunk ki, a kodektámogatás az operációs rendszertől függ. A kezelőfelület kevéssé intuitív, a ZweiSteint ismerőknek valamennyire megszokott lehet. A programmal megoldható a kép a képben és más alapvető kompozíciók is, de olyannyira nehézkesen, hogy csak a legelszántabb, máig konzolos szoftvereken gyakorló bitvadászoknak merjük javasolni a használatát, de nekik sem merjük őszintén ajánlani. Annál is inkább, mert a mai, HD-minőségű MPEG-4, illetve H.264 (MOV, TS) videonyersanyagok támogatását nyugodtan elfelejthetjük. A ZS4 fejlesztése a weboldal alapján majdhogynem egy éve szünetel, meglehet, hogy véglegesen.

A ZS4-et nem tudjuk ma már jó szívvel ajánlani senkinek sem, még azzal együtt sem, hogy többplatformos alkalmazás, ugyanis ma már sokkal jobb ingyenes megoldások közül is választhatunk.

 


Windows Movie Maker

A Windows XP-felhasználók számára a Windows Live Movie Maker 2011 a támogatás hiánya miatt nem érhető el, azonban a 2001-es platformnak (és egyébként a Vistának is) része az alapszerkesztési lehetőségeket kínáló Movie Maker.

A programban forgatókönyv nézetben és idővonalon is dolgozhatunk, rátétként csak feliratok használhatók. Számos áttűnés és effektus áll rendelkezésünkre, könnyen összehozhatunk például egy fotóúsztatós összeállítást, emellett pedig oldalra fordíthatjuk a portréállásban felvett videókat. Beilleszthetünk aláfestő zenét, és a kezelőfelületről rögzíthetünk hangalámondást is. A Movie Maker maga nem tud DVD-t írni, de képes átadni a kész anyagot a DVD Maker számára, ha az operációs rendszerünkön megtalálható a szoftver.

 

 



A Movie Maker egyébként meglepően jól használható ma is, már ami a kezelését illeti, természetesen akkor, ha csak alapfeladatokat szeretnénk megvalósítani, azonban nem támogatja a legmodernebb videoformátumokat, így új HD-kameránkhoz nem ez a megfelelő szoftver. Egy miniDV-kamera mellé viszont nem rossz, a megszerkesztett felvételt visszaírhatjuk vele DV-szalagra is.

A Movie Maker Windows-felhasználóknak ingyenes; ha hangalámondásos, standard felbontású videókat szeretnénk készíteni vagy a munkánkat DV-szalagra kívánjuk visszaírni, akkor ez a legkézenfekvőbb ingyenes eszköz, különösen Windows XP-hez.

Windows Live Movie Maker 2011

Régi Windows Movie Maker projektjeinket is folytathatjuk a program utódjának tekinthető, Live Essentials csomagban szereplő változatával, amelyet Windows XP mellett nem használhatunk. Ezen szoftverrel igen gyorsan és könnyen dolgozhatunk, ugyanis az iMovie-hez hasonlóan kombinálja a forgatókönyv- és idővonal-nézeteket. A jelenetek akár több sorra eltördelve jelennek meg a szerkesztőterületen, egymáshoz illesztett filmszalagok benyomását keltve.

A kezelőfelülete nagyon kézenfekvően működik, a Microsoft programokban általánosan alkalmazott többlapos, helyzethez alkalmazkodó szalagon jelenik meg. Hét automatikus filmkészítő téma is rendelkezésre áll, amelyek adott stílusban automatikusan áttűnésekkel és effektusokkal látják el a projektbe illesztett nyersanyagokat. Nemcsak az animált, úsztatott címek és képaláírások, de akár a stáblisták előállítása is nagyon egyszerű. Hangalámondás rögzítéséhez külön alkalmazást kell használnunk, de aláfestő zeneként ez is beilleszthető.

 

 

 



A videókat egy-két gombnyomással feltölthetjük a SkyDrive-, Facebook- vagy YouTube-fiókunkba, netán más szolgáltatókhoz, ha az adott szolgáltatás összekapcsolható a Live-fiókunkkal. A DVD Maker birtokában menüvel ellátott videós lemezt is égethetünk.

A Live rendszerbe illeszkedő ingyenes utód be- és kimenetek terén egyaránt többet nyújt a Movie Makernél, kezeli a legmodernebb memóriakártyás kamerák formátumait (MP4, AVCHD, M2TS), sőt a mobiltelefonos videókat is feldolgozza. Könnyen dolgozhatunk vele internetre, a DV és analóg videoforrások támogatása azonban már nincs benne, így leginkább fényképezőgépekkel és memóriakártyás videokamerákkal készült felvételek szerkesztéséhez kézenfekvő.

 



Pinnacle VideoSpin 2.0.1

Itthon is meglehetősen népszerű a Pinnacle Studio szerkesztőszoftver, amelynek a VideoSpin egy végletekig leegyszerűsített, a felhasználók elcsábítására kitalált változata. Maga a VideoSpin ingyenesen letölthető, ám videoszerkesztő révén nem képes működni a megfelelő kodekek nélkül. Ha már telepítettünk a gépünkre MPEG-2, MPEG-4, illetve DivX kodekeket, akkor a program azt használja, egyébként pedig egy 15 napos próbaverziót bocsát rendelkezésünkre ezekből, amit a Spin Pack vásárlásával véglegesíthetünk; ebben még az AMR Audio, a Dolby Digital 2.0 hang és a 3GP video is benne foglaltatik, 10 euró fejében.

 

 



A kezelőfelület nagyon egyszerű, így egy kezdő is könnyen beletanulhat, hogyan is működik az idővonalas szerkesztés. Kapunk néhány egyszerű áttűnést, de effektusok egyáltalán nincsenek, így nem lehet például oldalra állítani a portréállásban felvett videót, illetve fotót és fotóúsztatásokat sem csinálhatunk, emellett pedig nincs automatikus szerkesztés sem. Dolgozhatunk HD-felbontású anyagokkal, de a kimenet gyártásánál kézzel kell beállítanunk a videó paramétereit. A közvetlen Yahoo Video- és YouTube-feltöltés azonban nem hiányzik.

Vannak azért előnyei is az alapjaiban ingyenes szoftvernek, az egyik talán a tradicionális, könnyen kiismerhető felépítése. Másik, hogy messze a mezőny legszebben szövegformázott címeit készíthetjük vele: a Title Editorban beállítható a betűméret és szín, emellett sok tucatnyi színsablon áll rendelkezésre, aláhúzással, háttérrel, árnyékkal, ragyogással (glow) kombinálva. Görgetés, kúszás is kérhető, igazíthatunk, síkidomokat helyezhetünk el, tehát aprólékosan megvalósíthatjuk címszerkesztői elképzeléseinket.

A részletes címszerkesztő előnyére válik, ám az ingyenes programhoz nem kapunk kodekeket és a funkciókat alaposan visszavágták a fejlesztők, így a mai vetélytársak mellett már nem olyan kézenfekvő választás.

 

Kapcsolódó fórumtémák:

- Otthoni DVD szerkesztés

- Kodekek, kodekpakkok

- Windows Movie Maker probléma

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.