Hirdetés

A legjobb webes képmegosztó oldalak használata



|

Picasa, Flickr, Indafotó, Live, Photobucket és ImageShack - hat remek fotómegosztó szolgáltatás, amelyeken bátran elhelyezhetjük digitális emlékeinket. Megnéztük a megoldások gyengeségeit és erősségeit, hogy kiderítsük, hova és miért érdemes elhelyeznünk a nyaraláson készült képeinket.

Hirdetés

Hol vannak már azok az idők, amikor a nyaralásról készített képeket első ként elő kellett hívatnunk, hogy megmutathassuk azokat barátainknak és családtagjainknak? Az informatika világának időszámítása szerint nagyon rég – nagyjából 10 évvel ezelőtt voltunk erre kényszerülve. Azóta meglehetősen nagyot fordult a világ. A modern és trendi nyaralók digitális képeiknek csak egy kis részét hívatják elő, s inkább megosztják azokat valamely közösségi oldalon, ahol a társaik már akár a hazautazás estéjén böngészhetnek a közös emlékek között. Az iWiW és a Facebook nagy népszerűségnek örvend e téren, hiszen a felületükön a felhasználóknak nem kell mást tenniük, mint feltölteniük a fotókat, amiket azután az ismerőseik a hírfolyam alapján könnyedén megtalálhatnak, és később bármikor visszanézhetnek.

 

Óvatosan a közösségi oldalakkal!

 

E kényelemnek azonban megvannak a maga hátulütői. Ha nem állítjuk be megfelelően a jogosultságokat, akkor olyanok is megtekinthetik a fotóinkat, akiknek egyébként nem szívesen mutatnák meg azokat – egy áttivornyázott estén készült sorozatot például biztosan nem adnánk oda munkatársainknak és feletteseinknek. Ellenben ha nem tesszük teljesen publikussá az albumunkat, akkor a képek meglátogatásához regisztrálnia kell annak, aki még nem tagja a közösségi oldalnak. Az sem jó megoldás, ha a fotóinkat teljesen publikusan töltjük fel, ugyanis ezen esetben az albumunk a weben keresztül mindenki számára hozzáférhető lesz, ami nem biztos, hogy később nem okoz majd számunkra fejtörést, főként, ha valaki nem jó célra használja fel a fotónkat. Természetesen bármilyen képmegosztó szolgáltatást választunk, a fenti beállításokra oda kell figyelnünk. Ha lehet, ne készítsünk publikus albumokat, és kerüljük azon megoldásokat is, amelyeknél a képek megtekintéséhez bejelentkezés szükséges. Ne kényszerítsünk rá másokat a csatlakozásra! Ezen ajánlásokat a közösségi oldalak esetén nehéz egyszerre érvényesíteni.

 

A Picnik sok szolgáltatást remekül kiegészít


Persze az is elképzelhető, hogy albumunkat direkt hozzáférhetővé akarjuk tenni másoknak is. Ám tegyük fel magunknak a kérdést: vajon a közösségi oldalak egyben a legjobb képmegosztók is? A válasz logikusan: nem. Ezen megoldások ugyanis az igények széles tárházát igyekeznek kielégíteni, míg a klasszikus szolgáltatások minden funkciójukban a képmegosztásra összpontosítanak; lehetővé téve az albumok beágyazását, a képek szerkesztését, az e-mailes feltöltést, a térképalapú elhelyezést és így tovább.

 

Összegyűjtöttük közülük a legjobbakat, ahova a véleményünk szerint érdemes feltölteni a nyaraláson készült fotókat.

 

A Google Keresési Trendjei alapján Magyarország legkedveltebb képmegosztó szolgáltatása a Picasa. A keresőcég megoldása az egész országban nagy népszerűségnek örvend, míg a Flickr, az Indafotó, a Photobucket és az ImageShack hazai felhasználói teljes mértékben a fővárosra koncentrálódnak. A népszerűségét főként az ismertségének és a kliensoldali alkalmazásának köszönheti, ami jelentősen egyszerűbbé teszi a képek utólagos javítását és a fájlfeltöltést is.

 

A Picasa letarolta Magyarországot


Jelzésértékű például, hogy míg a „Picasa 3” és a „Picasa download” kifejezésekre viszonylag sokan keresnek, addig a „web Picasa” és a „Picasa album web” párosítások kevésbé érdeklik az internetezőket. Azaz durván fogalmazva úgy tűnik, hogy a megoldás ingyenes windowsos, linuxos és maces kliense húzza fel a szolgáltatást. Ez nem túl meglepő, mivel a Picasa képszerkesztője egyébként egy remek alkalmazás, amely a fizetős Photoshop megfelelő alternatívája lehet, ha valaki csak apróbb korrekciókat szeretne végrehajtani a fényképein (nagyobb lélegzetvételű módosításokhoz még mindig egy komolyabb szoftver szükségeltetik).

 

 

A Google okos kliense


 

A Google kliense ezenfelül kiváló szolgálatot tesz a képek rendezésekor és feltöltésekor is, amellyel párhuzamosan a fotók térképen való elhelyezésében, a címkézésben és a személyek szerinti csoportosításban is segédkezik. A programmal így egyszerűen kijavíthatjuk és feltölthetjük a nyaralásról készült képeinket, legyen szó bármilyen operációs rendszerről. Sőt ha később módosítani szeretnénk rajtuk, akkor a böngészőben futtatható Picniket (picnik.com) is segítségül hívhatjuk. Utóbbi webes szolgáltatás ugyanis képes közvetlenül csatlakozni a Picasa-, a Flickr-, a MySpace-, a Facebook- és a Photobucket-profilunkhoz is.

 

Picasa: képeinket a Zümmre is küldhetjük


Miután feltöltöttük a képeinket a Picasa Webalbumunkba, könnyedén megoszthatjuk az abban foglalt képeket barátainkkal és családtagjainkkal. Elküldhetjük annak hivatkozását e-mailben, direkt URL-t is kérhetünk, illetve elhelyezhetjük azt egy kattintással a Twitter- és Zümm-profilunkban, illetve Blogger-oldalunkon. Emellett pedig egy speciális, weboldalba illeszthető HTML-kódot is generálhatunk, amely tartalmazza az albumunk képeinek a diavetítését.

 

A Picasa hátránya azonban az (ha a kliensoldali szoftvereit nem, csak a webes szolgáltatást nézzük), hogy nem állíthatjuk azt, hogy a Google megoldása sokkal jobb lenne a versenytársainál, főként, ha a tárhely méretét vizsgáljuk meg tüzetesebben. A Picasa ugyanis csak 1 gigabájtot ad ingyen a felhasználóinak, míg például a Live-on összesen 25 gigabájttal, a magyar Indafotón pedig havonta 250 megabájttal gazdálkodhatunk.

 

A hazai képmegosztóéhoz hasonló utat jár be a Flickr, amely havonta nagyjából 100 megabájt tárhelyet ad a felhasználóinak, azaz 1200 megabájtot évente, amennyiben teljes egészében kihasználjuk a kvótáját. Ezt könnyedén meg is tehetjük, mivel a szolgáltatás üzemeltetői ügyeltek arra, hogy minden platformon elérhető legyen legalább egy feltöltőkliense. Windows esetén a Flickr Uploadr és a Microsoft Live Fotótára, Linux esetében a jUploadr, míg a Macintosh-felhasználóknak az Uploadr és az iPhoto alkalmazáshoz letölthető beépülő lehet ebben segítségünkre.

 

Flickr Uploadr: bonyolult név, fapados felület


Sajnos képszerkesztés nél már a Flickr elmarad a Picasa szolgáltatásától, így esetében – Mac-es iPhoto híján – külső alkalmazásokat kell segítségül hívnunk. Windows esetén például az ingyenesen használható Live Fotótár klienst, vagy a böngészőben futtatható, platformfüggetlen Picniket kell alkalmaznunk.

 

 

Beágyazásért kiált


A feltöltés után a Yahoo! megoldásával minden alapműveletet elvégezhetünk: kezelhetjük az albumokat, újabb fényképeket vihetünk fel, elhelyezhetjük a fotóinkat a térképen, megjegyzéseket fűzhetünk hozzájuk és személyeket csatolhatunk a képekhez. Utóbbi meglehetősen nehézkes, mivel a Flickr csak azon embereket engedi felcímkézni, akik szerepelnek a névjegyalbumában – a képmegosztó hazai alacsony penetrációja miatt ez meglehetősen ügyetlen módszer, azaz ha a nagymamánkat szeretnénk egy képen bejelölni, akkor elsőként meg kell kérnünk, hogy csatlakozzon a Yahoo! szolgáltatásához, utána fel kell vennünk az ismerőseink közé, majd be kell jelölnünk a fényképen. Nem egyszerű feladat, inkább érdemes az „ősi” módszerhez nyúlni: a kép leírásánál tüntessük fel a fotón szereplő személyeket. Mindez egy kicsit érthetetlen, mivel a megosztásnál nem mutat hasonló szigort a Flickr motorja.

 

A ravaszdi Flickr


Albumaink linkjét ugyanis bárkinek elküldhetjük, illetve lekérhetjük azoknak közvetlen hivatkozását is, amelynek birtokában bárki végiglapozhatja webes galériánkat. Halkan megjegyezzük, hogy utóbbi opciókkal nem érdemes élni, mivel egy komoly fegyver van a Flickr eszköztárában, amiről még nem beszéltünk. Ez a szolgáltatás diavetítési funkciója, amely véleményünk szerint az egyik legjobb a maga nemében. A Flickr által generált lejátszó ugyanis letisztult, akár nagyobb monitoron is jól mutat teljes képernyőre váltva, s nem mellékesen az így létrejövő diavetítés hivatkozását is elküldhetjük ismerőseinknek, illetve beágyazhatjuk azt weboldalunkba, hogy a látogatóink is gyönyörködhessenek a képeinkben. Természetesen utóbbi esetben nem érdemes a családi fotókat megosztanunk velük.

 

 

A két képmegosztó nagyágyú után nézzünk meg egy magyar szolgáltatást – nemcsak azért, mert érthető módon hazahúz a szívünk, hanem azért is, mert az Indafotó a képességeiben versenyre kel a globális versenyzőkkel. Példának okáért a felhasználóinak 250 megabájt tárhelyet ad havonta, míg a Flickr hozzá képest szűkmarkúan csak 100 megabájtot kínál.

 

Minden fontos adat egy helyen


A webes szolgáltatás felületén minden alapműveletet elvégezhetünk: címkékkel lá thatjuk el fotóinkat, elhelyezhetjük azokat a térképen, e-mail és direkt hivatkozás útján megoszthatjuk ismerőseinkkel az albumainkat és így tovább. Sőt a magyar szolgáltatás remek beágyazási funkcióval is rendelkezik, ami talán versenyre kelhet a Flickr megoldásával. A feltételes módot egy apró, de annál ostobább hiba indokolja, nevezetesen, hogy az Indafotó-tesztünk során a generált HTML-kódon belül minden alkalommal elfelejtette lezárni az < embed > tagot, így azt minden esetben külön be kellett írnunk, hogy az objektum hiba nélkül jelenjen meg tesztoldalunkon. Apró módosítás ugyan, de egy laikus felhasználótól nem várható el, hogy a forráskódban bogarásszon.

 

Szép, csak a HTML-kódba bele kell nyúlni


A szolgáltatás fő negatívumát azonban nem itt, sokkal inkább a kliensoldali programok táján kell keresnünk. Lokális (a többi képmegosztóhoz viszonyítva), kis fejlesztői erőforrás lévén ugyanis az Indafotó nem rendelkezik sem windowsos, sem linuxos, sem maces feltöltő-, illetve szerkesztőklienssel. Igaz, a Microsoft operációs rendszereinél van megoldás a problémára, de ehhez egy kicsit buherálni kell a platformokon belül. A szolgáltatás Segítség rovatában található iránymutatás szerint XP alatt egy regisztrációs állományt kell telepítenünk, amely utána beépül a Windows Intéző Közzétételi varázslójába. Vista alatt ugyanez a képlet, csak ott a Fotótár segítségével (a nyomtatás menün belül a Fotókidolgozás megrendelése… utasítással) tehetjük meg mindezt. Habár az Indafotó a Windows 7-re külön nem tér ki, tapasztalatunk szerint a Vistára telepíthető .reg állománya működik a legújabb operációs rendszer alatt is, azzal a különbséggel, hogy ekkor a Fényképnézegetőt kell használnunk a feltöltéshez.

 

Homemade webes szerkesztő


Végezetül, ha a képeken kisebb módosításokat szeretnénk végrehajtani, akkor jobb híján segítségül hívhatjuk az Indafotó webes szerkesztőjét is, amely apró változtatásokra képes ugyan, viszont alapos módosításokra nem.

 

A mustránk negyedik helyén lévő Photobucketet nehéz megítélni, a szolgáltatásnak ugyanis megvannak a maga hibái, mégis lehet szeretni. Rendelkezik mindazzal a funkcióval, amire egy profi képmegosztónál szükség van, miközben a felületén megtalálható néhány olyan elem is, ami inkább poénszámba megy. Nem azért, mert rosszul működne, hanem néhány megoldásnál érezhető, hogy a készítők szabadjára engedték, vagy inkább ránk szabadították a fantáziájukat.

 

Ezt a vicces oldalt erősíti a szolgáltatás diakészítő funkciója is, amellyel személyre szabott vetítéseket rendezhetünk. Itt a fejlesztők nem fogták vissza magukat, egymást felülmúló, elvetemült alapokkal pakolták tele a megoldásukat, ami elsőre jó poén, de nem biztos, hogy egy közös nyaralásnál készült album esetén jó hasznát vehetjük.

 

A bohém szolgáltatás szebbik oldala


Igaz, a feltöltött fotókból a Photobucket gyönyörű diavetítést képes készíteni, de sajnos a tesztünk során az Indafotóhoz hasonlóan az < embed > elem nyitva hagyásával szintén hibás beágyazható kódot generált, ami alaposan lehúzza e képességét.

 

Érdekes a Photobucket webes szerkesztője is, amely funkcionalitásban meglehetősen gazdag. Az alapműveleteken túl (auto fix, vörösszem-eltávolítás, átméretezés, kontrasztbeállítás és így tovább) képes néhány humoros módosításra is. Így például elhelyezhetünk vele a képen csillogó szöveget, vagy akár matricázhatjuk is a fotóinkat, es etleg a fotóból kivett arcot montírozhatjuk egy testépítőre. Egy biztos, a kreatív és humoros felhasználók nem fognak csalódni a szerkesztőben.

 

Elszabadulhat a kreativitás


A Photobucket nem titkoltan tisztán a webnek készült, ami miatt sajnos nem rendelkezik semmiféle saját kliensoldali szerkesztővel vagy feltöltővel. Akinek mégis ilyesmire lenne szüksége, annak a szolgáltatás készítői az alfa-stádiumban lévő PictureSyncet ajánlják. Mi nem tesszük ugyanezt, mivel a még erősen korai fejlesztési stádiumban leledző program egyáltalán nem tűnt nekünk használhatónak, egyelőre jobb tudomást sem venni róla.

 

 A Photobucket, mint említettük, meglehetősen otthon érzi magát az online világban, hiszen például az albumok megosztásánál az e-mail, a direkt link és a beágyazható diavetítések előtt a Facebook-, MySpace-, Twitter- és Messenger-publikálást ajánlja fel elsőként. Ezenfelül érdemes bekukkantani a Photobucket alkalmazásai közé is (Apps), ahol összesen 59 csatlakozót találunk, így például a következő honlapokhoz, hardverekhez: Blogger, Digg, Eye-Fi Wireless Card, Facebook, iPhone, Photoshop, TiVo és iPhone. Remélhetőleg jobban működnek, mint a PictureSync.

 

Habár a Windows Live elsősorban nem a fényképmegosztásról ismert, mégis helyet követel magának a listánkon. A Microsoft megoldása ugyanis a Skydrive online tárhelye lévén meglehetősen nagy háttértárat – 25 gigabájtot – kínál, amelyet értelemszerűen a fotóink feltöltésére is használhatunk. Ráadásul a hatalmas tárterületnek köszönhetően akár 1600 pixel széles méretben is feltölthetjük és nézegethetjük a képeinket, alig veszítve azok felbontásából.

 

Silverlight-alapú diavetítés


A Live emellett több elemmel is segíti a fényképek egyszerű és gyors megosztását. Rendelkezik például saját windowsos szerkesztő-, képkatalogizáló- és feltöltőklienssel, a Live Essentials programcsomagban megtalálható Live Fotótárral, amely a Picasa alkalmazásához hasonlóan alaposan megkönnyíti a nyári emlékek kezelését (Linuxon a böngésző mellett SkyDrive Synchronizer segítségével tölthetjük fel a fotóinkat).

 

Okos kliens kizárólag Windows-felhasználóknak


A képkezelő szoftver segítségével tehát elvégezhetjük a legfontosabb műveleteket, sőt személycímkékkel, leírással, értékeléssel és helyi információval is elláthatjuk benne az állományainkat. Negatívum azonban, hogy utóbbi nem működik túl pontosan, ami miatt a térképen csak elnagyolva tudjuk fotóinkat elhelyezni. A Microsoft megoldásánál emellett negatívumként sorolhatjuk fel azt is, hogy nincs módunk webes szerkesztésre. Ettől eltekintve azonban megkapjuk mindazt a webes felületen, ami egy képmegosztótól elvárható.

 

Így ágyaz be a Microsoft


A feltöltött albumokat könnyedén kezelhetjük, címkézhetünk nevek alapján, plusz információval egészíthetjük ki a képeket, valamint meg is oszthatjuk azokat. Utóbbi esetben négy lehetőségünk van: elküldhetjük az album webcímét e-mail útján, lekérhetjük annak direkt hivatkozását, beágyazhatjuk azt oldalunkba úgy, mintha egy, a Windows Intézőben látható könyvtárral lenne dolgunk, illetve továbbíthatjuk a diavetítések elérhetőségeit is, amit utána bárki megnézhet, feltéve, ha rendelkezik Silverlight-klienssel.

 

Felsorolásunk utolsó szolgáltatása elsősorban nem a szép kezelőfelületével, hanem tudásával került a listánkra, ugyanis az ImageShack első pillantásra meglehetősen fapadosnak tűnik, ahol nehéz elérni a megfelelő szolgáltatásokat. Az első rémületen azonban érdemes túlesni, mivel a megoldás hasznos segítőtársunk lehet, viszont elsősorban nem a nyaralási fotók utólagos megosztásánál, mert a listánkban erre vannak alkalmasabb képmegosztók, hanem az emlékek azonnali feltöltésénél.

 

Az ImageShack ugyanis az iPhone-csatlakozó mellett rendelkezik Android- és Blackberry-kliensekkel is, azaz a képeket a felhasználók akár rögtön az exponálás után feltölthetik az online tárhelyre okostelefonjukról, majd onnan pillanatok alatt megoszthatják azokat valamely közösségi oldalon keresztül. A szolgáltatás rengeteget ismer közülük. Beszédes adat, hogy a webes felületén csak négy oldalon fér el azon 30 darab webes alkalmazás ismertetése, amellyel az ImageShack képes együttműködni.

 

Az ImageShack megosztásban erős


Az ImageShack esetében igazi platformfüggetlen megoldásról beszélhetünk, ugyanis windowsos, maces és linuxos feltöltőkliens is rendelkezésünkre áll hozzá. A hab a tortán a böngészőbe beépíthető eszköztára, valamint a Picasa és iPhoto alkalmazásokba telepíthető modulja.

 

Sajnos az alapműveleteken kívül a feltöltött képekkel nem sok mindet tehetünk utólag, mivel a szoftver nem rendelkezik böngészőben futtatható szerkesztővel. Leginkább csak a megosztás funkciója ér fel a versenytársaihoz. Az imént említett közösségi oldalakon felül képes többek között direkt hivatkozást (rövid webcímet is) generálni az albumokhoz és az azokból képzett diavetítésre, ami mellett beágyazható HTML-kódot is kínál a felhasználói számára.

Végezetül zárszóként mi nem kívánunk sorrendet felállítani a cikkben felsorolt alkalmazások között, mivel mindegyiknek megvannak a maga erősségei és gyengeségei. Ám mint az jól látszik, van élet a közösségi oldalakon is túl, azaz ha a képeinknek méltó helyet akarunk biztosítani, akkor érdemes a fentebb említett szolgáltatások között mazsoláznunk, akár mindegyikkel egy gyors próbát téve.


 

 

 

 

 

 

A táblázatok nagyobb változatait a képekre kattintva tekintheti meg.

A cikkünkben szereplő képmegosztó oldalakról készült képernyőmentések nagy felbontású képei ebben a galériában nézhetők meg.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.