Hirdetés

A legpixelesebb képekkel is csodát tesz a Google



|

Az elmosott képek filmekben látott nagyítása szinte már valósággá vált - de azért van egy kis trükk.

Hirdetés

A sorozatokban és a filmekben gyakran látjuk, hogy a biztonsági kamera rögzített egy képet valakiről, de az túl pixeles ahhoz, hogy megtudjuk, ki az illető. 

Hirdetés

Ilyenkor lép akcióba egy ügyes "hacker", aki pár gombnyomással később sokkal nagyobb és élesebb fotót varázsol a képernyőre, ami részletesen mutatja a rögzített személy arcát is. 

Bár mindez abszolút lehetetlenség, a Google törekvéseinek hála most úgy néz ki, hogy mégis valósággá válik (némi trükkel). 

A Google mélytanulási kutatásán dolgozó mérnökök létrehoztak egy szoftvert, ami képes kiélesíteni még a 8 x 8 képpontos képeket is. 

Természetesen a Google Brain szoftvere nem tudja az eredeti pixeleket visszaállítani vagy megfejteni. Ehelyett gépi tanulással próbálja meg kitalálni és helyreállítani az eredeti képet, mindezt azzal a feltételezéssel, hogy azt 64 képpontosra butították. 

A kétlépcsős neurális hálózati tanulás első szakaszában a rendszer hasonlóan kinéző nagyfelbontású képeket keres, amelyeket lekicsinyít, majd mintákat és színeket vet össze. 

A második fázisban a nagyfelbontású képek részleteivel pótolja ki az eredeti, pixeles képet. Az eredmény egy közelítő jellegű fotó arról, amilyen a kívánt végeredmény lehetne. 

Bár nem valódi nagyításról és tökéletesítésről van szó, a Google kutatói szerint közel áll ahhoz, és a legtöbb esetben elegendő ez az eredmény. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.