Hirdetés

A Linux éve jön - ha el nem anyagiasodik



|

Van 5 érvünk a pingvin mellett, persze fenntartásaink is akadnak.

Hirdetés

Sok tekintetben nagyokat lépett előre a Linux 2012-ben, de még koránt sincsen pályája csúcsán. Viszont sosem volt még ekkora esélye kitörni a pár százalékos kisebbségből és bármibe fogadnánk, hogy míg a Windows visszaesést könyvelhet majd el ebben az évben, addig a Linux, ha többségbe természetesen nem is kerül, de javít majd pozícióján.

 

1. Windows 8

Nem szép dolog mások nehézségein felkapaszkodni, de nem is példa nélküli. Annak idején, a Vista visszafogott üdvözlésekor adódott egy esély az asztali Linux számára, amit akkor nem tudott kihasználni. Most egy hasonló lehetőséget ad a szoftveripar óriása, a Windows 8 új vizekre kényszeríti a felhasználókat, akik ezt nem fogadják kitörő örömmel. Nem, nem valljuk egyik rendszer felsőbbrendűségét sem, de az biztos, hogy annak, aki a jól bejáratott Windows 7 után keres magának más platformot, sokkal könnyebb dolga van az Ubuntu-val, semmint a Windows 8-al – amennyiben nem érintőképernyős eszközről dolgozik.

 

Windows 8
Windows 8

2. Alternatíva változatos ízvilággal

Maga az is vonzó, hogy akad egy gyakorlati alternatíva a sokáig szinte egyeduralkodó Windows mellett. Sőt, nem csak egy, hanem sok, az Ubuntu, az OpenSuse, a Mageia vagy még másik tucatnyi, lásd www.distrowatch.com. Lehet szidni az Ubuntut is az új kezelőfelület miatt, de simán, belépéskor is átválthatunk egy hagyományosabbra minden probléma nélkül, vagy választhatunk eleve más disztribúciót. Valamelyik bizonyosan bejön.

 

változatos Linux
változatos Linux

3. Nagyobb biztonság

Nyilván a Windows a legtámadottabb asztali platform, hiszen több száz millió potenciális célpont ül előtte, így erre koncentrálnak a kártevők, vírusok készítői. Természetesen a Linux sem támadhatatlan, itt is akadnak sérülékenységek, melyek révén célzott támadással át lehet venni az uralmat egy gép felett. Ugyanakkor még vírus írtó, biztonsági szoftver használata nélkül, pusztán egy tűzfallal is kevesebb eséllyel kompromittálódunk, mint egy Windows alapú géppel, melyet még lassít egy fizetős biztonsági szoftver is. Emellett vannak extra-biztonságos kiadások is (pl. LPS-Public), melyeket kifejezetten online bankoláshoz is bátran használhatunk.

 

4. Visszafogott hardver igények

Évtizedekig a Windows volt gyakorlatilag a hardver piac motorja, újabb kiadásaival még több RAM, még erősebb CPU és ma már GPU vásárlására csábítva a felhasználókat a simább működés reményében. (Régen a joystick-rángatós C64 játékok gyártóra – pl. Summer Games – is gyanakodtunk, mint a játékvezérlő ipar titkos igény-generátoraira, de a téma egy ideje már idejétmúlttá vált.) A Windows 7 már nem igazán duplázott rá a Vistára, sőt, kevesebbel megelégedett, a Windows 8 sem akar több RAM-ot, viszont újra beruházásra, egy érintőképernyő beszerzésére „kéri” a felhasználót. Az asztali Linuxok nem ebben az irányban gondolkodnak és bár az Ubuntu azért meg tudja terhelni a grafikus kártyát, de válthatunk régebbi, gyorsabb ablakkezelőre vagy Linux kiadásra is (pl. Xubuntu). Egyes disztribúciók (pl. Puppy Linux) nevetségesen régi, 6-800 MHz-es Celeron processzoros gépeken is elviselhető tempóban dolgoznak.

 

Windows 8 érintőképernyővel
Windows 8 érintőképernyővel

5. Nyílt és ingyenes

Hiába minden árcsökkentés, egyelőre nem adhatja ingyenesen szoftvereit a Microsoft, míg a Linux nem csak ingyenes, de legtöbb komponense szabadon módosítható is. A Windows árához még hozzá kell adjunk gyakorlatilag egy az operációs rendszernél (Windows 8 OEM) általában valamivel drágább internet biztonsági szoftvercsomagot is, ami nélkül tényleg nagyon sérülékeny a rendszer. Linux alatt erre egyelőre nincs szükség.

 

Pingvinbuktatók

A Linux terjedésének gátja, hogy a Microsoft nagyon nagy, túlnyomóan Windows szerepel a boltban kapható gépeken, vagy semmi. Néhány gyártó kínál konfigurációkat előre telepített Linux rendszerrel is, de ezek hányada elenyésző. A kis cégek egy kis munkabefektetéssel kidolgozhatnának linuxos laptop modelleket, kedvezőbb árral, de ebbe elég kevesen vágnak bele. Az ember pedig azt használja, amit eléje tesznek, így ha ezen a téren nem tud előre törni a Linux, akkor sosem nő fel a Windowshoz. A Microsoft persze hivatalosan nem gátolja terjedését, de azért időnként keresztbe tesz, például azzal, hogy új Windows 8-as gépek csak UEFI-kompatibilis alaplapokon jönnek ki, melyekre alapbeállításokkal csak szignózott kernelekre lehet bootolni. Ez az akadály nem szakértő számára egyelőre nehezen leküzdhető, egy féléves mínuszba került miatta a pingvines asztali OS hullám (durva becslés, a szerző magánvéleménye).

Ubuntu Dash

Maga a Linux is gondoskodhat még róla, hogy ne nyomuljon előre túl nagyot. Az Ubuntu, gyakorlatilag a legnépszerűbb fogyasztói Linux egyre inkább kacsintgat az üzleti szellemű megközelítés irányába és bár maradt nyílt forráskódú, de azon igyekszik, hogy minél több felhasználó nyissa meg pénztárcáját az operációs rendszer boltjában. Már nem csak Amazon találatok jönnek fel a Unity Dash-ben kereséskor, más gyártók is becsatornázzák magukat a pénzköltődébe, ami sok felhasználót aggaszt adatvédelmi szempontból is. Még megeshet, hogy ez a lépés visszaüt és a hagyományos, hippi-szemléletű rajongók elmaradozhatnak az Ubuntu háza tájáról.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.