Hirdetés

A megszelídített telepítő



|

Az XP idegesítő szokása, hogy egy internetről letöltött telepítőfájl elindításakor az e programból ránk leselkedő veszélyekre figyelmeztet először. Ki lehet ezt kapcsolni valahogy?

Hirdetés

Ez is talán azon biztonsági megoldások egyike, amelyeknek manapság nem sok értelme van, ugyanis ha bárki letölt valamit az internetről, majd elindítja azt a programot, automatikusan kattint a Futtatás gombra, anélkül, hogy felfogná, hogy itt a futtatás kockázatára figyelmeztette a Windows. Talán csak a nagyon kezdőket rettenti vagy gondolkodtatja el a megjelenő párbeszédpanel.

 

xp_warning1.png

 

Mindettől függetlenül mi nem kapcsolnánk ki, és a Microsoft sem könnyítette meg ezt a lehetőséget. Ha ugyanis a figyelmeztetésen látható Ezen fájl megnyitása előtt mindig legyen kérdés felirat elől kivesszük a pipát, az egyedül erre az egy programra vagy dokumentumra fog vonatkozni, a legközelebbi hasonló állománynál ugyanúgy meg fog jelenni a figyelmeztetés.

 

xp_warning2_.png

 

Ha mégis ki szeretnénk iktatni, a következőt tehetjük: indítsuk el a Csoportházirend-szerkesztőt (Start › Futtatás › gpedit.msc › [Enter]), majd haladjunk a Felhasználó konfigurációja › Felügyeleti sablonok › Mellékletkezelő útvonalon. Az utóbbihoz tartozó házirendek között találjuk az Alacsony kockázatot jelentő fájltípusok nevű beállítást; kattintsunk rajta duplán, engedélyezzük, majd adjuk meg a futtatni kívánt fájltípus kiterjesztését (például: .exe) és zárjuk be OK-val a panelt. Adott esetben szerencsésebb megoldás lehet inkább egy másik itt lévő beállítás, a Ne őrizze meg a zónainformációkat fájlmellékletekben engedélyezése. A Windows ugyanis onnan tudja, hogy melyik programot töltöttük le az internetről, és melyik került másképp (mondjuk telepítéssel) a számítógépünkre, hogy az előzőekben elrejt egy kis információt arról, hogy honnan érkezett (ez a zónainformáció). Ha tehát ezt letiltjuk, minden letöltött programot és dokumentumot „őszinte bizalommal” fog kezelni.

 

Még egyszer hangsúlyoznánk, hogy ezeket a beállításokat lehetőleg csak akkor végezzük el, ha egyedül mi használjuk a számítógépet és korábban meggyőződtünk arról, hogy szellemi képességeink, illetve józan ítélőképességünk alkalmas annak eldöntésére, hogy minek a futtatása biztonságos vagy sem. Minden ellenkező esetben egy időzített bombát kapcsolunk be, amely egy szép napon komolyabb fertőzéssel, adataink elvesztésével kecsegtet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.