Hirdetés

A Microsoft bekeményít



|

A redmondi cég komolyan veszi az adathalászok elleni fellépést, immáron nem csak szoftveres eszközökkel küzd a támadók ellen: jogászokat is eresztettek a személyes adatainkra lesők után.

Hirdetés

A Microsoft tavaly márciusban meghirdettett adathalászat elleni fellépése, a Global Phishing Enforcement program kezdi meghozni első gyümölcseit. A legutóbb bevetett szoftveres megoldások elég sok információt adtak haza Redmondba: a Windows Defender és az Internet Explorer 7 beugratós adathalász oldalak elleni technológiája, illetve a gyanakvó felhasználók visszajelzései alapján nőttön nő az ismert kémprogramok és adattolvaj webhelyek listája. Ez a lista már elég adatot tartalmaz ahhoz, hogy bizonyítékul szolgáljon az adathalászok ellen, azaz el lehetett indítani elkövetőik ellen a jogi eljárást.

 

Az elmúlt héten a Microsoft 97 esetben indított jogi eljárást Európában és a Közel-Keleten, újabb 32 esetben kezdeményezett bűnügyi eljárást a helyi hatóságokkal közösen. Az adathalászok elleni eljárások első sorban a meghamisított Hotmail és MSN oldalak készítői ellen irányulnak, hiszen ezen esetekben a Microsoft maga is közvetlenül érintett, mint sértett fél. A Microsoft adathalászok elleni első jogi fellépése 253 csaló oldal üzemeltetőit célozza meg.

 

Az adatcsalásokkal vádolt személyek/cégek többsége török (50), 28 esetben indítottak eljárást Németországban, illetve 11 esetben Franciaországban. A többi jogi procedúra Marokkóban, az Egyesült Arab Emirátusokban, Nagy-Britanniában, Hollandiában és Olaszországban indult, azaz egyáltalán nem mondható el, hogy az adathalászat csak a fejlődő országokban lehet jó megélhetési forrás.

 

A Microsoft eljárásait remélhetőleg mások is követni fogják, hiszen a Symantec, a McAfee, a Google, illetve a Mozilla közösség adathalász feketelistája is napról napra hasonló mértékben gyarapszik.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.