Hirdetés

A Microsoft finomított a Windows 11 gépigényén, búcsúzik a gyűlölt PC Health Check is



|

A redmondiak már nem ragaszkodnak a TPM 2.0 chiphez, és a processzorokra vonatkozó szigorú megszorításoknak is búcsút inthetünk.

Hirdetés

A múlt héten leleplezett Windows 11 ugyan csak az ünnepi szezon környékén válik majd elérhetővé, de a PC Health Check nevű programmal már előre ellenőrizhettük, hogy frissíthetjük-e rá a számítógépünket.

Ez végül nem kis zavart okozott, sokan ugyanis meglepve tapasztalták, hogy a szoftver számos esetben még az erősebb hardvereket is elégtelennek titulálta a Windows 11 futtatásához, ráadásul indoklás nélkül.

Hirdetés

Később kiderült, hogy a PC-ket alkalmatlannak minősítő besorolásokért gyakran a TPM 2.0 chip hiánya, vagy kikapcsolása volt a felelős, amit az utóbbi esetében még lehetett a BIOS-ból orvosolni. Az viszont már sokkal aggasztóbb volt, amikor a Microsoft közölte, hogy hivatalosan csak a 8. generációs  (Coffee Lake) Intel Core, vagy annál újabb processzorokat támogatja az operációs rendszer.

A jelek szerint azonban a redmondiak összekapták magukat, és most igyekeznek tisztázni a helyzetet. A Windows 11 nemrég kiadott első hivatalos Insider preview-jához mellékelt leírásban ugyanis bejelentették, hogy többé nem szükséges a TPM 2.0 chip, valamint a processzorhoz köthető megszorítástól is elbúcsúzhatunk.

A félreértések további elkerüléséért pedig visszavonják a PC Health Check alkalmazást is, melynek kapcsán a Microsoft elismerte, hogy nem igazán felelt meg a felhasználók elvárásainak.

"A minimum követelmények figyelembe vételével a PC Health Check app célja az volt, hogy segítse az embereket annak ellenőrzésében, hogy a meglévő Windows 10 számítógépük frissíthető-e a Windows 11-re. A visszajelzések alapján elismerjük, hogy nem volt képes olyan részletes és pontos magyarázatot adni a követelmény el nem érésével kapcsolatban, mint amit a felhasználók elvártak tőlünk."

A PC Health Check azonban nem búcsúzik örökre: a redmondiak máris azt ígérik, hogy a Windows 11 rajtját előkészítve már az ősz során visszatérhet, addig pedig az operációs rendszer gépigényének hivatalos leírását ajánlják helyette.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.