Hirdetés

A Microsoft káros a környezetre?



|

A Greenpeace elmarasztalta a Microsoftot és a Nintendot, de a Philips-szel és a Sharppal is különösen elégedetlen volt. Sok a mérgező anyag, és kevés az újrahasznosított készülék.

Hirdetés

 

A Greenpeace eredetileg csak a vezető mobiltelefon-gyártókat, és informatikai cégeket értékelte, azok veszélyesanyag-felhasználását, és pazarlását szem előtt tartva. Azóta nem csak ők, de az értékelt vállalatok is fontosnak tartják, hogy független forrásból tudjuk, ki mennyire óvja a környezetet.

 

A környezetvédelmi szervezet újfent értékelte a vezető elektronikai vállalatokat, és ennek eredményeként a Microsoft és a Nintendo komoly megrovást kapott, de a Sharp és a Philips is jócskán elmarad attól, amit várnának tőlük.

 

A tizennyolcas listából az utolsó helyet sikerült elcsípnie a Nintendonak, méghozzá 0 ponttal. Ők voltak az elsők, akiknek sikerült ilyen eredményt produkálni a tízpontos Greenpeace-skálán. A konzolgyártóval az volt a probléma, hogy nem vonják ki fokozatosan a mérgező vegyi anyagokat a konzolokból, amelyeknek eladása egy év alatt 15%-kal nőtt, közel 63 millióra.

 

A Microsoft hasonló okok miatt nem szerepelt jól a felmérésben, azonban az ő esetükben az Xbox mellett közrejátszik a Zune médialejátszó is. A redmondi óriás 2011-ig vár a mérgező anyagok kivonásával, és gond volt még azzal is, hogy nincs önkéntes visszavételi programjuk az elhasználódott, régi készülékekre.

 

zunebrown.jpg

A Zune nem elég zöld

 

A Philips, amely egyébként a tizenhetedik lett, a Sharphoz hasonlóan igen gyenge politikával rendelkezik, ami az elöregedett berendezések visszavételét, és az újrahasznosítását illeti. A korábbi első Nokiát, és a Motorolát szintén ugyanilyen okok miatt tették hátrébb a listán: a vizsgált hat országból ötben nem váltották be ígéretüket.

 

A Greenpeace pontrendszerét egyébként 2006 augusztusában vezette be - azóta néhány gyártó a nem egyenlő feltételek miatt panaszkodik, vannak azonban, akiket nem érdekli az értékelés.

 

Érdekesség, hogy az Apple áprilisban az utolsó volt az akkor még tizennégyes listán, most azonban a tizenegyedik helyre ugrott: miután a cupertinoiak komoly kritikát kaptak, Steve Jobs ígéretet tett rá, hogy 2008-ig mindenféle vinyl, vagy PVC el lesz tüntetve a termékekből.

 

Mint arra már rájöhettek, a Greenpeace jelenleg főként a károsanyag-felhasználás és az elöregedett készülékek visszavétele alapján mérlegelt, azonban jövőre még szélesebb körben vizsgálja a gyártókat; ugyanis már az energiahatékonyságukat is elemzi majd.

 

A környezetvédelmi szervezet listáját egyébként a Samsung és a Sony Ericsson fej fej mellett vezetik - mindketten 7,7 pontot kaptak:

 


 

1. Samsung (7,7)

1. Sony Ericsson (7,7)

3. Dell (7,3)

3. Lenovo (7,3)

3. Sony (7,3)

6. Fujitsu-Siemens (7)

6. LG Electronics (7)

6. Toshiba (7)

9. Hewlett Packard (6,7)

9. Nokia (6,7)

11. Apple (6)

12. Acer (5,7)

13. Motorola (5)

13. Panasonic (5)

15. Sharp (4,7)

16. Microsoft (2,7)

17. Philips (2)

18. Nintendo (0)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.