Hirdetés

A Microsoftot elmarasztalták az Excel-perben



|

Hirdetés

9 millió dolláros kártérítés megfizetésére kötelezte a Microsoftot. Az ítélet indoklása szerint ugyanis a vállalat lemásolta, majd engedély nélkül felhasználta egy magánszemély tulajdonát képező szellemi alkotást.

A felperes Carlos Armando Amado guatemalai személy, aki még 1990-ben a Stanford Egyetem hallgatójaként önálló programot fejlesztett ki az Excel és az Access szoftverek közötti adattovábbításra. Ezt a technológiát később saját szellemi tulajdonként felkínálta a Microsoftnak is megvételre, de a cég akkor elutasította az ajánlatot. Amado azonban pert indított, mivel úgy találta, hogy az ügylet sikertelensége ellenére termékét később mégis beépítették a szóban forgó programokba, tehát gyakorlatilag eltulajdonították azt. A kereset egyébként az Access ’95-ös, ’97-es, 2000-es, és 2002-es verzióira egyaránt vonatkozott, melyben a felperes egyébként nem kevesebb, mint 500 millió dollárt követelt, azaz 2 dollárt minden eladott Access után.

A Microsoft az eljárás során úgy érvelt, hogy szó sincs lopásról, hiszen még 1989-ben ők is létrehoztak egy saját algoritmust, és ezt építették be későbbi fejlesztések során az említett programokba. A bíróság ezt a védekezést elutasította, ahogyan az 500 milliós igényt is, melyből így végül „csak” 8.9 millió lett. Mindamellett azonban Amado további lépéseket fontolgat, ugyanis a bíróság csak az 1997 és 2003 között eltelt időszakot vizsgálta, noha az eredeti igény jóval korábbi időpontra nyúlik vissza. Így tehát várható, hogy a per tovább folytatódik majd, annál is inkább, mert vélhetően a Microsoft is fellebbezést fog benyújtani. Elemzők ugyanakkor azt sem tartják elképzelhetetlennek, hogy a vita végére peren kívüli egyezség fog pontot tenni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.