Hirdetés

A PC World vírusgyilkos pendrive



|

Megmutatjuk, hogyan készítsd el a tökéletes vírusgyilkos USB-kulcsot, amelyen hét védelmi szoftver várja ugrásra készen, hogy kiirtson minden kártevőt.

Hirdetés

Súlyos hiba lenne saját számítógépünkre egyszerre hét vírusirtót telepíteni, több okból is. A redundancia értelmetlenül megugrana, védettségünk nem nőne számottevően, és az irreális leterheltség miatt használhatatlanná lassulna PC-nk. A mindennap használt operációs rendszerre nem is szükséges többet, csak egyetlen, de átfogó védelmet nyújtó csomagot telepíteni, azonban a helyzet egészen más, amint telepített rendszerünktől független, USB-tárolóról önállóan indítható rendszerről van szó, ami bármilyen vészhelyzetben bevethető, és amelynek elsődleges célja a fertőzött gép megtisztítása. Segítünk elkészíteni a tökéletes PC-javító kulcsot.

Hirdetés


A rendszermentés művészete

Egy megfertőzött rendszert használni a legrosszabb, amit tehetünk. Ilyenkor aktiválódik a kártevő, ellopja adatainkat, kommunikál a távoli szerverekkel, zombihálózatba kapcsolja PC-nket, és még sorolhatnánk. A kártékonykodás mellett arra is figyelnek az ilyen programok készítői, hogy az eltávolítás szinte lehetetlen legyen – a vírust elrejtik, beágyazzák akár a kernelbe is, vagy legalábbis magasabb jogosultsági szintre váltják, a felhasználót pedig lejjebb teszik, hogy még csak joga se legyen eltávolítani.


Abban a pillanatban, hogy számítógépünk, operációs rendszerünk gyanúsan viselkedik, azonnal cselekedjünk; kapcsolódjunk le az internetről, a helyi hálózatról, és ha tehetjük, rögtön kapcsoljuk ki PC-nket. A következő lépés egy rendszermentő USB-kulcs vagy egyéb tároló beszerzése, amelyről izolált operációs rendszer futtatható, így garantálhatjuk, hogy a PC-nkben található tárolón semmiféle program – így a vírus – sem fog aktiválódni. Az is szerencsés, ha a két operációs rendszer eltér egymástól, így a fő számítógépünket megtámadó vírus hatástalan lesz a másik rendszeren.


Live Linux bevetésen

A feladatra ideális a Live Linux nyújtotta környezet. Ezek a disztribúciók ingyenesek, emellett pontosan az adott feladatra szabhatók, és mentesek minden egyéb sallangtól. Egy speciális, vírusirtásra szakosodott Live Linux mentőrendszer abszolút fejlett, és attól sem kell tartanunk, hogy mostoha kezelőfelület fogad majd, amelyen csak parancssoron keresztül kommunikálhatunk számítógépünkkel. Ezek a rendszerek grafikus kezelőfelülettel fogadnak, van asztal, tálca és ikonok, ahogy az általánosan szükséges drivereket is integrálták a készítők. Tapasztalatunk szerint nagyon egyedinek és ritkának kell lennie konfigurációnknak ahhoz, hogy egy ilyen Live Linux ne legyen képes azonnal aktiválni a grafikus kezelőfelületet és a hálózati kártyát – legyen az LAN vagy WLAN. Ez különösen fontos, hiszen vírusirtás előtt mindenképpen frissíteni kell az adatbázist és a kártevőirtó motort.


Több védelmi szoftvert készítő cég is úgy gondolta, hogy ha már Live Linuxot vet be ahhoz, hogy a fertőzött rendszerről biztonságosan eltávolíthassuk a kártevőket, érdemes kihasználni ezt a komplett, grafikus kezelőfelülettel felszerelt rendszert. Ennek köszönhetően igen hasznos extra szolgáltatásokat is kapunk a legtöbb esetben, így például webböngészőt, particionáló szoftvert, fájlkezelőt, adat-visszaállító alkalmazást, távelérést biztosító keretprogramot (például Teamviewer) és Windows offline registryszerkesztőt is. Ezek mind hasznos segédprogramok, ahogy a hardvert monitorozó segédek is kapóra jöhetnek egy bajba jutott gép mentésekor.


Több halász többet fog

A vírusgyilkos USB-kulcs felépítése egyszerűen átlátható, hiszen egymástól elszeparált Live Linuxokból épül fel. Az elkészítéshez választott, Windows alatt futó YUMI szoftver hatalmas előnye a könnyű kezelhetőség és az, hogy képes temérdek Live Linuxot egyetlen indítómenübe foglalni. A vírusgyilkos USB-kulcs használata is végtelenül egyszerű: gépünk elsődleges boot-adattárolójának válasszuk ezt a külső tárolót, majd a megjelenő indítási menüben válasszuk az adott feladathoz legjobban passzoló, speciális Live Linuxot. Ha úgy érezzük, másik vírusirtót is bevetnénk, csak indítsuk újra gépünket, és válasszunk másik rendszert az indítómenüből.


Vírusgyilkos USB-kulcs készítése hat lépésben

1) Szerezd be a YUMI MultiBoot USB Creator programot, majd indítsd el (telepítésre nincs szükség). Itt válaszd ki előzőleg csatlakoztatott USB-kulcsodat vagy memóriakártyádat stb. Arra mindenképpen ügyelj, hogy a folyamat során minden adat törlődik az adattárolóról, és arra is, hogy elegendő tárhelyed legyen a telepítéshez.


2) A külső tároló kijelölése után aktiváld a [Format X: Drive (Erase Content)] sort, ahol az „X” a tároló betűjele. A következő lépés a megfelelő disztribúciók, pontosabban a vírusirtóval felszerelt live operációs rendszerek kijelölése és beszerzése. Ehhez válasszuk ki sorrendben, egyesével a megfelelő Linuxokat a legördülő menü Antivirus tools szekciójából.


3) A kiválasztás után kattinthatunk a Download Link opcióra, így a program egyből az adott Linux letöltőoldalára repít, és böngészőnk segítségével le is tölti az ISO képfájlt. Ha ezt már korábban megtettük, akkor egyszerűen hagyjuk üresen a direkt letöltési opciót.


4) Jelöljük ki a programnak az adott disztribúcióhoz tartozó ISO képfájlt. Ezt eltéveszteni sem lehet, mert a program eleve megadott fájlnévre szűri a megnyitást. A [Create] gombra kattintva a YUMI leformatálja USB-kulcsunkat, elkészíti az indítómenüt, és megfelelő elrendezésben felmásolja az első, speciális Linux disztribúciót.


5) A folyamat végén válasszuk az új disztribúció hozzáadása opciót, majd anélkül, hogy formatálnánk USB-tárolónkat, jelöljük ki a következő vírusirtóval felszerelt rendszert. Itt a 3. és 4. pontot ismételjük addig, amíg mindegyik, számunkra fontos rendszer felkerül a hordozható adattárolóra. Érdemes egy adatmentő és particionáló speciális Linuxot is kiválasztani, például a GPartedet.


6) Az így elkészített hordozható tárolónk segítségével bármilyen, bajba jutott rendszeren könnyedén segíthetünk. Arra érdemes figyelni, hogy ezeken a Live Linuxokon futó vírusirtók is frissítésre szorulnak – ilyenkor, ha a rendszer már elindult, teljesen biztonságos a netre kapcsolódni gépünkkel a frissítés idejére. PC-indításkor ügyeljünk, hogy az elsődleges booteszköz USB-tárolónk legyen.


Hasonló érdekességeket olvashatsz az aktuális PC Worldben is. Éves előfizetéssel ráadásul most 6 960 forintot is megspórolhatsz!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.