Hirdetés

A tévézés új korszaka



|

Kötöttségek nélküli műsorválasztás, bárhonnan és bármilyen eszközön elérhető tartalmak, hatalmas választék jellemzi az online videostreaming-szolgáltatásokat.

Hirdetés

Gyökeresen megváltoztatta a tévézési szokásokat az interneten megjelenő televíziócsatornák és videotartalmak özöne; sokkal nagyobb választékot kínálnak az unatkozó tömegeknek, mint a kábelszolgáltatók. Utóbbiak mellett szól a jobb képminőség, valamint az élő adások, sportközvetítések, amelyek rögzített időpontjaik miatt a tévé elé kényszerítenek minket. Nem ez a helyzet a különféle sorozatokkal, filmekkel és más olyan műsorokkal; bármikor megnézhetnénk őket, mégis alkalmazkodnunk kell a csatornák szigorúan kőbe vésett műsorrendjéhez. Ha éppen nem érünk rá, amikor kedvencünk legfrissebb epizódja megy, vagy újra meg újra meg szeretnénk nézni – esetleg egyszerre az egész évadot –, már jó ideje az interneten keresünk megoldást. A „bűnbe esők” a torrentoldalakhoz fordulnak szellemi táplálékért, pedig egyre kevésbé érdemes a tiltott ösvényen járni, mivel az online videotékákban havi pár ezer forintos előfizetési díjért cserébe jó minőségű, friss, mindenféle platformon lejátszható tartalmak érhetők el legálisan.


Hirdetés


Miért nézünk egyre több online videót?

A hatalmas választék és az igény szerinti (azaz on demand), nem időhöz, illetve helyhez kötött megtekintési lehetőség mellett számos további oka van az online videózás, tévézés egyre népszerűbbé válásának. Először is mind több olyan mobileszközt használunk, amit kifejezetten webes médiafogyasztásra hegyeztek ki gyártóik. Ugyancsak tendencia, hogy tévézés közben gyakran babráljuk digitális eszközeinket, például más műsort vagy videókat nézegetünk rajta, mert családtagjainkkal szemben elvesztettük az aznapi „mit nézzünk a tévében” csatát. Aztán itt vannak az okostévék, a televízióra csatlakozó játékkonzolok és más internetképes eszközök, amelyek szintén alkalmasak modern tartalomfogyasztásra.


Alapvetően kétféle módon nézegetünk online videotartalmakat. Hagyományos tévécsatornák adását követjük élőben egy webtévé oldalon – például mert nincsenek benne kábelszolgáltatónk kínálatában –, vagy pedig úgynevezett on demand szolgáltatás keretében filmeket, műsorokat, sorozatokat, mások által feltöltött videoklipeket nézegetünk egy online videotékában vagy videomegosztón, mintha egy videotékából kölcsönöznénk. Itt említendő meg, hogy a webtévé nem tévesztendő össze az internetcégek IPTV-szolgáltatásával (lásd lentebb a „Mi a különbség a webtévé és az IPTV között?” című bekezdést).


Hagyományteremtők

Az online videózás népszerűségének ugrásszerű növekedéséhez nagymértékben hozzájárultak a videomegosztók: a YouTube, a Vimeo, a Dailymotion és a többiek. A főként rövid, pár perces videoklipek feltöltése és nézegetése afféle össznépi szórakozássá vált, a legnépszerűbb alkotásokat pár nap alatt sok millióan tekintik meg.


A tévézési szokások megváltoztatásában játszott és játszik ma is úttörő szerepet az amerikai Netflix. A legnépszerűbb online videotéka 2007-ben indította el videostreaming szolgáltatását, ma pedig már több mint 40 millió előfizetője van világszerte. Nagy választékát kínálja a már befejeződött tévésorozatoknak, a jelenleg is menő sorozatok korábbi évadjainak és friss epizódjainak, valamint a saját készítésű műsoroknak, s mindezekért csupán havonta nyolc dollárt kér el. A Netflix sajnos egyelőre hazánkban nem elérhető (sőt blokkolják a hozzáférést), de némi trükkel mégiscsak élvezhetjük a tiltott gyümölcsöt.


Netflix: kerülőúton itthonról is elérhető a videotékák királya


Az egyik megoldás a Hola VPN proxyszolgáltatás böngésző-bedolgozója, ez az aprócska, ám annál hasznosabb program, amely a Firefoxhoz, az Internet Explorerhez és a Chrome-hoz telepíthető. Azonosítja, hogy mely országban tartózkodunk, majd listát tár elénk azokról a népszerű weboldalakról és szolgáltatásokról, amelyek blokkolását feloldhatjuk vele.


Úgy is működik, hogy a böngésző címsorába beírjuk mondjuk a Netflix címét, felismeri azt, majd automatikusan átirányít minket egy amerikai proxyszerverre, így a Netflix azt fogja hinni, hogy ottani felhasználók vagyunk. Ha teljes körű VPN-szolgáltatással kívánjuk megoldani a blokkolás megszüntetését, jó választás a TunnelBear, amelynek üzembe állításáról szóló leírásunkat lentebb találod. A videostreaming másik nagyágyúja az itthonról szintén csak kerülőúton elérhető Hulu, amely hasonló, bár kevesebb tartalmat kínál, mint a Netflix, ugyanakkor a frissen sugárzott tévéműsorokat már másnap megjeleníti kínálatában. További előnye, hogy van ingyenes szekciója is, és a filmek feliratozásával csiszolhatjuk angol szövegértésünket.


Gyarapodó hazai kínálat

Felveszi a versenyt az amerikai nagymenők szolgáltatásaival a hazai fejlesztésű Fuso, amely havi 2990 forintért több ezer filmet és sorozatot kínál előfizetőinek hűségnyilatkozat nélkül. Több millió ingyenes tartalom (film, videó, zene és hír) ugyancsak elérhető itt, de csak a támogatott mobileszközökön, okostévéken és konzolokon egy app telepítése után, míg a fizetős videók böngészőben is megtekinthetők a Silverlight plugin segítségével.


Fuso: több ezer film és sorozatepizód havi háromezerért


A Telekom TV előfizetőinek érdemes megvizsgálniuk a TV GO szolgáltatását is, melynek révén immár 34 csatorna műsorát tekinthetik meg online, számítógépen, valamint androidos és iOS-es mobileszközökön, külön díj fizetése nélkül. A szolgáltatás keretében az élő televíziós adások mellett több száz tartalom – mozifilm, koncert, mesefilm stb. – kölcsönözhető díj ellenében, utóbbihoz ráadásul már nem kell T-s ügyfeleknek lennünk. A telenorosok is kaptak külön szolgáltatást: a MyTV webtévé-szolgáltatást, amivel mobileszközökön érhetők el a különféle csomagok kínálatában lévő televíziócsatornák. A fontosabb magyar nyelvű adókat tartalmazó alapcsomag ingyenes (a mobilforgalom ellenben csak korlátozottan), míg a fizetős csomagoknál van videotéka funkció.


Erős versenyzőnek számít a HBO GO online videofilmtár, a HBO Pak és MaxPak előfizetőinek kínál korlátlan online hozzáférést több mint 1800 órányi, máshol nem elérhető, saját gyártású HBO produkcióhoz és sorozathoz, akár már a tévépremier előtt is. Mindenképpen említést érdemel még az angol nyelvű FilmOn webtévé-szolgáltatás is, mivel hatszáznál is több külföldi tévécsatornát és 45 ezer régebbi filmet varázsol képernyőnkre a legkülönfélébb kategóriákban. A rendkívül tetszetős felülettel rendelkező megoldásnál a standard felbontás ingyenes, a HD minőség pedig 15 eurós havi előfizetési díjért érhető el. Többféle számítógépes és mobilplatformhoz kínál letölthető alkalmazást, ahonnan például Windows alatt olyan extra szolgáltatások érhetők el, mint a videorögzítési funkció: lemezre menthetjük a műsorokat, filmeket.


A magyar nyelvű televíziócsatornák és rádiók ingyenes tárháza a Magyar adók az interneten weboldal. Kínálatában egy sor regionális és városi műsorszóró is megtalálható. A minden bizonnyal főként külhoni magyaroknak készült, meglehetősen avítt dizájnú, de megbízhatóan működő szolgáltatásnak jó hasznát vehetjük, ha éppen nem vagyunk tévé közelben, és noteszgépünkön meg szeretnénk nézni egy műsort.


Mindenféle eszközön

Immár standard szolgáltatása a magukra valamit is adó online videostreaming oldalaknak, hogy a lehető legtöbb digitális berendezésre elhozzák a tartalmakat. Ennek érdekében vagy saját applikációt kínálnak a különféle platformú számítógépekhez és mobileszközökhöz (táblagépekhez és okostelefonokhoz), vagy böngészőben történik a megtekintés, míg az internetképes játékkonzolok, Blu-ray-lejátszók, okostévék, set-top-boxok és házimozi-rendszerek esetében általában a gyártók gondoskodnak a kompatibilitásról. Mindez azért fontos, mert az utóbbi berendezéseket egyre többen használják online videózáshoz. A netre kapcsolódó okostévéknél ez magától értetődő használati mód, csakúgy, mint az Xbox, PlayStation és Wii játékkonzoloknál, de a többi eszköz – számítógép, tablet, telefon – tévéhez csatlakoztatásával is kihasználhatjuk annak nagyméretű képernyőjét. Így némi kerülővel mégiscsak visszatérünk a televízióhoz, és ugyanazon a készüléken élvezhetjük mind a hagyományos tévécsatornákat, mind pedig az online videotartalmakat.


Mi a különbség a webtévé és az IPTV között?

Az egyes internetszolgáltatók kínálatában megtalálható IPTV egy zárt, felügyelt hálózatban történő, előfizetési díj ellenében igénybe vehető televíziószolgáltatás, amely nagy sávszélességet nyújt a szolgáltató szerverétől egészen az előfizető set-top-boxáig. Bár ugyanúgy az internetprotokollt használja az adás célba juttatására, mint a televíziócsatornákat az interneten keresztül elérhetővé tevő webtévé, ez utóbbinál a videominőség nagymértékben függ az internetkapcsolat végső szakaszának a minőségétől.


További itthon elérhető szolgáltatók


MUBI


Letisztult, minimál felületű, 5 eurós havi előfizetési díjért igénybe vehető, angol nyelvű videotéka a filmkedvelőknek. Kínálatában klasszikus, kultusz, független és díjnyertes alkotások egyaránt megtalálhatók. Világszerte több mint kétszáz országban érhető el. Filmszakértőjük mindennap új filmet mutat be, melynek megtekintésére egy hónapunk van. Így évente 365 mozival ismertetik meg az előfizetőket. Kipróbálása ingyenes.

 

IttOtt.tv


Kétféle csomagban összesen 31 tévécsatornát – köztük regionális adásokat – hoz el digitális eszközeinkre többféle időtartamú előfizetéssel. Lapzártánk idején kedvezményes konstrukció keretében lehetett kipróbálni, a végleges előfizetési díjakról nem közöltek információt.


wwiTV


Bár nem esélyes Az év honlapja címre, elképesztő mennyiségű televíziócsatornát költöztetett át a virtuális térbe a világ szinte minden országából, így az ínyencek kedvükre válogathatnak a változatos kínálatból.
wwitv.com


TunnelBear: VPN-beüzemelés

Ha már ilyen gonoszak a legnépszerűbb online műsorszolgáltatók, hogy Magyarországról érkezve egyelőre nem szívesen látott vendégként kezelnek minket, hamisítsuk meg identitásunkat, és az online világ által nyújtott csalási lehetőséget kihasználva, költözzünk ki hozzájuk – legalábbis virtuálisan és csak a használat idejére. Erre kiválóan alkalmasak a VPN-szolgáltatások, melyekkel elbújhatunk egy külföldi szerver mögé, eredeti IP-címünket egy másik nemzetére cserélve így fel, hogy mi is részesülhessünk a jóból. A VPN-trükköt aztán bedobhatjuk a földrajzilag korlátozott olyan más digitális tartalmak, e-könyvek, programok eléréséhez, illetve vásárlásához is, amiket csak a helyiek számára kínálnak. További előnye a VPN-nek, hogy lehetővé teszi az anonim böngészést a sokféle veszélyt tartogató weben, valamint titkosított adatforgalma révén az ingyenes Wi-Fi-hotspotokat biztonságosan használhatjuk.


Számos VPN-szolgáltatás közül választhatunk, ezek többsége csak egy bizonyos adatforgalomig (jellemzően 300-50 megabájtig) ingyenes, a korlátot elérve azonban már fizetnünk kell az adatátvitelért. Mi a rendkívül barátságos és tetszetős kezelőfelületű TunnelBear (megtalálható lemezmellékletünkön) windowsos változatának beüzemelését mutatjuk be az alábbiakban, ami fél gigabájtos havi forgalomig ingyenes (ez egy tweet elküldésével havonta 1 gigabájttal megfejelhető). Természetesen a keret csupán a szolgáltatás kipróbálására elegendő, ha rendszeresen tévésorozatokat akarunk nézegetni mondjuk a Hulun, mindenképpen ki kell fizetnünk a korlátlan adatforgalmat jelentő havi ötdolláros (vagy évi 50 dolláros) előfizetési díjat.


A TunnelBear PC-n és Macen, valamint Android és iOS alatt egyaránt használható, így mobileszközeinken is élvezhetjük szolgáltatásait. Okostelefonunkra és tabletünkre a Google Play, illetve az Apple Store áruházból telepíthetjük közvetlenül. A szolgáltatással az Egyesült Államok mellett Kanadába, Hollandiába, Japánba, Németországba, Franciaországba, az Egyesült Királyságba és Olaszországba költöztethetjük át virtuális tartózkodási helyünket.

01. Töltsük le a számítógépünkre a telepítőkészletet, kattintsunk rá kétszer a fájlra, indítsuk el a telepítést, a „Login in to TunnelBear” ablakban válasszuk az [I don’t have a TunnelBear account] lehetőséget, és nyomjuk meg a [Next] gombot. A felhasználói fiók létrehozásához adjuk meg a kért adatokat, majd a telepítés befejezéséhez kattintsunk a [Next], [Skip], [Next] és [Done] gombokra.



02. Most ellenőrizzük a megadott címre érkezett e-mailt, és a regisztráció megerősítéséhez kattintsunk a levélben lévő [Verify my Account] hivatkozásra, majd a telepítő ablakában a [Done] gombra. Mielőtt a [Get Tunneling] gombbal használatba vesszük a szolgáltatást, a program egy virtuális hálózati adaptert telepít, amihez az üzenetben lévő [OK] gombot kell használnunk.



03. A TunnelBear ablakának legördülő listáján válasszuk ki a kínálatból a kívánt célországot (például a Hulu és Netflix esetében az Egyesült Államokat, a BBC iPlayer használatakor az Egyesült Királyságot), majd kattintsunk a bal szélen található kapcsolóra, ami ennek hatására „On” állásba kerül, vagyis aktiválja a szolgáltatást, erről értesítést is kapunk.



04. A szolgáltatás beállításához kattintsunk a fogaskerék ikonra, és válasszuk a [Settings] lehetőséget. A General lapon adhatjuk meg, hogy a TunnelBar elinduljon a gép bekapcsolásakor (Launch TunnelBear at startup), illetve a Vigilant lehetőséggel elérhetjük, hogy a VPN-kapcsolat átmeneti megszakadásakor se derüljön fény valódi tartózkodási helyünkre.


(Nyitókép: espensorvik / Flickr)

Hasonló érdekességeket olvashatsz az aktuális PC Worldben is. Éves előfizetéssel ráadásul most 6 960 forintot is megspórolhatsz!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.